2011 Balandžio 21

Seimas

Seimas padidino baudas už ekonominius nusikaltimus

veidas.lt

FB-SM40082

Seimas ketvirtadienį priėmė Baudžiamojo kodekso (BK) pataisas, kuriomis prezidentės Dalios Grybauskaitės teikimu penkis kartus padidintos maksimalios baudos už ekonominius nusikaltimus.

Įsigaliojus pakeitimams, maksimali bauda už nesunkų nusikaltimą didėja nuo 100 iki 500 MGL dydžio (nuo 13 iki 65 tūkst. litų), už apysunkį – nuo 200 iki 1000 MGL dydžio (nuo 26 iki 130 tūkst. litų), už sunkų – nuo 300 iki 1500 MGL dydžio (nuo 39 iki 195 tūkst. litų).

“Džiaugiuosi, kad gerokai didesnės piniginės baudos padės realiai kovoti su korupcija, kontrabanda, PVM grobstymu ir kitais sunkiais ekonominiais nusikaltimais. Negalime leisti, kad nusikaltėliai lobtų ir pelnytųsi valstybės ir jos piliečių sąskaita. Bausmės dydis privalo atitikti nusikaltimo padarytą žalą”, – ketvirtadienį Seimui priėmus jos pataisas teigė D.Grybauskaitė pranešime spaudai.

Pasak šalies vadovės, iki šiol baudos už ekonominius ir finansinius nusikaltimus buvo akivaizdžiai per menkos, daug mažesnės nei iš nelegalios ekonominės veiklos gaunamas pelnas.

Prezidentė baudas siūlė didinti dešimteriopai, tačiau Seimas pirmą kartą svarstydamas jos siūlomas pataisas jas radikaliai pakeitė, baudas pakeldamas ne dešimteriopai, o tik dukart.

Prezidentė BK pataisas vetavo, siūlydama kompromisinį variantą – baudas didinti ne dešimt, o penkis kartus, palyginti su ligšiolinėmis. Seimas šiam siūlymui ketvirtadienį pritarė.

Prezidentės grąžintos BK pataisos su jos pateiktais pasiūlymais ketvirtadienį priimtos už balsavus 73 Seimo nariams, prieš – 10, susilaikius 27.

Pataisoms oponavę parlamentarai tvirtino, esą valstybei iš jų nebus naudos, nes didesnių baudų žmonės negalės sumokėti ir keliaus į kalėjimus.

“Šitie siūlymai prezidentės nėra vienareikšmiški todėl, kad, pagal šį įstatymą, ne tik kontrabandininkams baudos didinamos, bet už finansinius nusikaltimus ir smulkiems, tiems patiems turgaus prekeiviams. Aš būtent už tai, kad kontrabandininkams būtų didinama, ir dar daugiau, bet ne už smulkius finansinius nusikaltimus”, – sakė “tvarkietis” Valentinas Mazuronis.

“Priėmus šias pataisas Vyriausybės reikia prašyti, kad kitų metų biudžete nustatytų daugiau lėšų naujiems kalėjimams statyti”, – po pataisų priėmimo replikavo kitas “tvarkiečių” frakcijos atstovas Julius Veselka.

Seimo statutas numato, kad grąžinto įstatymo priėmimo metu pirmiausia balsuojama, ar priimti visą įstatymą be pakeitimų, tam reikia ne mažiau kaip 71 balso. Tačiau vetuotos pataisos reikiamos paramos parlamente nesulaukė, už įstatymą be prezidentės pakeitimų balsavo 38, prieš buvo 36, susilaikė 37 Seimo nariai.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...