2011 Vasario 06

Konfliktas Egipte

Kaire gyvenimas pradeda grįžti į normalias vėžes

veidas.lt

Kairo gatvės sekmadienį pradėjo atgyti – po devynių dienų pertraukos vėl dirba bankai ir parduotuvės, o armija sustiprino patruliavimą aplink Tahriro (“Išvadavimo”) aikštę – antivyriausybinių protestų epicentrą.

Demonstrantams jau 13-tą dieną dalyvaujant protestuose prieš Egipto prezidentą Hosni Mubaraką (Hosnį Mubaraką), pradedami atidaryti bankai, o gatvėse, kuriose beveik nebuvo eismo, vėl pilna transporto priemonių ir susidaro spūstys.

“Ačiū Dievui. Pastarąsias 10 dienų sunkiai beuždirbdavau benzinui ir savo kaljanui”, – sakė vienas taksi vairuotojas, kuris pridūrė, kad savo naujutėlaitę mašiną nusipirko penkios dienos prieš protestų pradžią.

“Kas mėnesį moku po 2 tūkst. Egipto svarų (865 litus),”, – skundėsi jis.

Vieno restorano “McDonald’s” darbuotojai šveitė fasado langus, kurie buvo nubaltinti prasidėjus demonstracijoms, staiga pradingus policijai ir kilus plėšimų bangai.

“Atsidarysime po pusvalandžio”, – sakė vienas darbuotojas. Kiti tuo tarpu sparčiai plovė grindis.

Kairo, kur gyvena maždaug 20 mln. žmonių, gatvėse vėl atsinaujino transporto spūstys, vėl aidi automobilių garsiniai signalai.

Policija, kuri iš sostinės gatvių dingo po susirėmimų su demonstrantais, taip pat grįžo ir budi sankryžose.

Jiems grįžus vadinamieji liaudies komitetai, kurie budėdavo gyvenamuosiuose rajonuose ir saugodavo nuo plėšikautojų, buvo pastebimai sumažinti tuose rajonuose, kuriuos aplankė AFP reporteriai.

Bankai buvo atidaryti visame mieste; juose susidarė žmonių, norinčių tvarkyti savo sąskaitas, eilės. Centrinis bankas apribojo per vieną dieną vienam asmeniui leidžiamų pasiimti grynųjų kiekį 50-čia tūkst. Egipto svarų.

Už savadarbių barikadų, pastatytų aplink Tahriro aikštę, protestuotojai reiškė pasiryžimą likti savo vietoje, o Mugamaato pastatas, kuriame įsikūrusi pagrindinė vyriausybės būstinė, tebėra uždarytas.

Į aikštę vedančius vartus saugojo keli kareiviai, o protestuotojai toliau plūdo į pačią aikštę už vartų.

Demonstrantai baiminasi, kad jeigu armija pasitrauks, juos gali vėl užpulti režimo šalininkai. Taip pat manoma, kad armijos judėjimas galėtų pranašauti ir bandymą išvaryti juos iš centrinės aikštės.

“Dabar aišku, kad ne mes paralyžiavome šalį”, – sakė Škotijoje gimęs kino aktorius Khalidas Abdalla (Chalidas Abdala), kuris vaidino filme “Bėgantis paskui aitvarą” (The Kite Runner) ir kuris šioje aikštėje buvo nuo pat protestų pradžios.

“Ne mes uždarėme bankus ir įvedėme komendanto valandą. Tikrai, esame užėmę gyvybiškai svarbią miesto dalį, bet tai yra jo atsakomybė”, – sakė egiptiečių kilmės Kh.Abdalla, turėdamas omenyje H.Mubaraką.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...