2015 Gruodžio 31

2015-ieji

2015-ųjų ekonomikos apdovanojimai: nugalėtojai ir pralaimėtojai

veidas.lt

"Scanpix" nuotr.

Kai galiausia bus surikiuoti naujausi duomenys, tikriausia, paaiškės, kad  2015-ieji – dar vieni nuviliantys metai pasaulio ekonomikai. Nuo to neapsaugojo nei centrinių bankų veiksmai, nei kritusios naftos kainos ar nuosaiki infliacija.

Tačiau vienoms šalims vis dėlto sekėsi geriau, kitoms blogiau, rašo “Bloomberg”. Kritusios prekių kainos smogė vienoms kylančioms rinkoms, tokioms kaip Rusija ir Brazilija, o kitos, tokios kaip Indija ir Vietnamas, sugebėjo nustebinti.

Kalbant apie išsivysčiusias rinkas, naujų darbo vietų augimas JAV paskatino Ferderalinę rezervų sistemą pirmą kartą nuo 2006-ųjų sugriežtinti pinigų politiką, o kaimyninėje Kanadoje prietema vis dar neišsisklaidė.

“Bloomberg” siūlo žvilgtelėti į šių metų laimėtojus ir pralaimėtojus:

Ir gerai, ir blogai

Mažosios Europos šalys – tarp nugalėtojų. Airijos ekonomika trečiajame ketvirtyje augo 7 proc. – tai daugiau nei Kinijos ir gerokai daugiau nei visos euro zonos. Pastarosios augimas siekė 1,6 proc. tuo pačiu laikotarpiu.

Priešingoje pusėje – Suomija. Šiauriausia euro zonos narė, kuri buvo tarp didžiausių Graikijos kritikių, kenčia, nes pagrindinės jos pramonės šakos, kaip kad popieriaus ir elektronikos gamyba, susidūrė su rimtais iššūkiais. Eksporto į Rusija sumažėjimas taip pat atsiliepė.

Rusija yra pakeliui į didžiausią duobę per dvidešimtmetį. Didžiąja dalimi  tai sąlygojo naftos kainų kritimas.

Kylančiose rinkose nugalėtojais galima skelbti Vietnamą, Tanzaniją, na ir Kiniją. Nors šios BVP augimas lėčiausias per 25 metus, tačiau jis išlieka tvirtas. Indijos ekonomika augo labiau nei tikėtasi ir trečiajame ketvirtyje siekė 7,4 proc., prieš tai buvusiame ketvirtyje – 7 proc.

Silpniausiai kylančių rinkų kategorijoje sekėsi tradiciniams autsaideriams. Rusija yra pakeliui į didžiausią duobę per dvidešimtmetį. Didžiąja dalimi  tai sąlygojo naftos kainų kritimas. Brazilijai smogė prekių kainos, politinė sumaištis, korupcijos skandalas ir didėjanti biudžeto praraja.  “Goldman Sachs Group Inc.” įspėjo, kad šalis grimzta į “visišką depresiją”.

Venesuela į šį sąrašą neįtraukta, nes šalies centrinis bankas nepaviešino duomenų apie BVP.

Trečioji pagal dydį pasaulio ekonomika išvengė antrosios recesijos per pastaruosius trejus metus.

Garbės prizas

Šiame kontekste reikia paminėti Japoniją už recesiją, kurios niekada nebuvo. T.y. trečioji pagal dydį pasaulio ekonomika išvengė antrosios recesijos per pastaruosius trejus metus. Kai kurie ekonomistai net sako, kad Japonijos ekonomika – ant gerų bėgių, nors iššūkių dar daug.

Darbo vietos

Atmetus BVP duomenis, nedarbo lygis piešia mišrų pasaulio vaizdą. Mažiausiais nedarbo lygis fiksuotas ne tik Japonijoje ir Šveicarijoje, bet ir Tailande bei Singapūre.

Vakarų Europa išlieka sukaustyto didelio nedarbo. Dviženkliai bedarbystės rodikliai tokiose šalyse, kaip Graikija ir Ispanija, rodo, kad ateityje laukia daug iššūkių.

Visą originalų tekstą skaitykite čia

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...