2011 Kovo 06

Kultūra

2011-uosius norima paskelbti ir E.Pliaterytės bei 1831 metų sukilimo atminimo metais

veidas.lt

Seimo Užsienio reikalų komitetas (URK) siūlo 2011-uosius pavadinti Emilijos Pliaterytės ir 1831 metų sukilimo atminimo metais. Tai numatantis parlamento nutarimo projektas įregistruotas Seimo posėdžių salėje.

Jame pabrėžiama, kad 2011-aisiais sukanka 180 metų nuo 1831 metų sukilimo, kuris “paveiktas to meto revoliucinių judėjimų Europoje – Prancūzijoje ir Belgijoje – atspindėjo Lietuvos ir Lenkijos patriotinių jėgų kovą prieš carinės Rusijos imperijos įvestus politinio ir visuomeninio gyvenimo suvaržymus bei siekį išsivaduoti ir atkurti Abiejų Tautų Respublikos valstybingumą”.

Projekte sakoma, kad 1831 metų sukilimo dalyvė, nacionalinė Lietuvos ir Lenkijos didvyrė E.Pliaterytė yra tapusi šio sukilimo simboliu Lietuvoje ir Lenkijoje, o pats sukilimas įkūnijo savyje kovos už laisvę ir valstybingumą siekį.

Anot dokumento autorių, šis sukilimas atspindi vieną iš daugelio istorinių ir kultūrinių Lietuvos bei Lenkijos sąsajų, todėl 2011 metams su juo susijusio vardo suteikimas turėtų suaktyvinti kultūrinį Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimą.

Vyriausybei siūloma sudaryti E.Pliaterytės ir 1831 metų sukilimo atminimo metų minėjimo komisiją, parengti valstybinę minėjimo programą ir iš Vyriausybės rezervo fondo skirti lėšų jai įgyvendinti.

2011-iesiems Lietuvoje jau suteikti mažiausiai penki vardai, tris iš jų savo nutarimais yra įteisinęs Seimas.

Šie metai jau paskelbti Laisvės gynimo ir didžiųjų netekčių atminties metais, Holokausto aukomis tapusių Lietuvos gyventojų atminimo metais, poeto ir rašytojo, Nobelio premijos laureato Czeslawo Miloszo (Česlavo Milošo) metais.

Ūkio ministerija, akcentuodama sveikatos turizmo svarbą turizmo paslaugų eksportui ir sezoniškumo mažinimui, 2011-uosius yra paskelbusi Sveikatos turizmo metais, o Lietuvos pedagoginių psichologinių tarnybų vadovų asociacijos iniciatyva 2011-ieji tapo Tėvų metais.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentarai (1)

  1. Liucija smalsutė Liucija smalsutė rašo:

    Tai kodėl seimo UR komisija taip ilgai miegojo? Argi galima paknopstomis (tai reiškia – bet kaip) pasiruošti pagerbti Emiliją Pliaterytę ir surengti 1831 metų įvykiams vertą mokslinę konferenciją?
    Norėčiau sužinoti to “miegaliaus” ir tik dabar atsibudusio pavardę.


Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...