2011 Sausio 01

Užsienis

2011 metų pradžią pažymėjo masinės linksmybės ir žemės drebėjimas Argentinoje

veidas.lt

Apie milijonas žmonių susibūrė Taimso aikštėje Niujorke, vieni iš paskutiniųjų pasaulyje pasitikdami 2011 metus, tačiau džiaugsmingą naujametinę nuotaiką temdė kruvini išpuoliai Afrikoje ir žemės drebėjimas Argentinoje.

Naujųjų metų sutikimo linksmybės, kurios pirmiausiai prasidėjo Ramiojo vandenyno regione, palaipsniui apjuosė planetą gatvės švenčių ir fejerverkų grandine.

Taimso aikštėje vyko viena iš paskutinių didžiųjų ceremonijų, o anksčiau 2011 metus pasveikino džiūgaujantys žmonės, susirinkę šalių simboliais tapusiose vietose: Didžiosios Britanijos sostinėje – prie apžvalgos rato “London Eye”, Berlyne – prie Brandenburgo vartų, Paryžiuje – Eliziejaus laukuose, o Maskvoje – Raudonojoje aikštėje.

Niujorke daugybė žmonių, kuriuos prižiūrėjo modernia įranga apsiginklavusi policija, pasitiko Naujuosius metus, nukreipę žvilgsnius į lėtai besileidžiantį šešias tonas sveriantį rutulį, ant kurio švietė 32 256 LED lempelės ir žėrėjo 2 688 “Waterford” krištolo detalės.

Vienoje Los Andželo sporto arenoje vykusiame tradiciniame elektroninės muzikos festivalyje dalyvavo daugiau nei 26 tūkst. žmonių, pranešė pareigūnai.

Rio de Žaneire du milijonai žmonių, kurių dauguma vilkėjo baltus drabužius, Naujųjų metų išvakarėse susibūrė garsiajame Kopakabanos paplūdimyje, kur linksmybes dar labiau sustiprino šiame mieste 2016 metais vyksiančių olimpinių žaidynių logotipo pristatymas.

Brazilai taip pat turi dar vieną priežastį švęsti: šeštadienį kadenciją pradeda pirmoji šalyje į prezidento postą išrinkta moteris – Dilma Rousseff (Dilma Rusef), kuri perims Brazilijos vairą iš populiaraus lyderio Luizo Inacio Lulos da Silvos (Luiso Inasiju Lulos da Silvos).

Tačiau Argentinoje stiprus 6,9 balo žemės drebėjimą sukrėtė vietovę, esančią už 151 kilometro į šiaurės rytus nuo Santjago del Estero miesto, pranešė JAV Geologijos tarnyba. Apie drebėjimo aukas arba padarytą žalą kol kas nepranešama.

Naujametinę nuotaiką taip pat temdė Egipte prie vienos koptų bažnyčios driokstelėjęs galingas sprogimas, tai pat sprogdinimai Nigerijoje ir Burundyje.

Egipto šiauriniame Aleksandrijos mieste mažiausiai 21 žmogus žuvo per sprogimą šeštadienį apie 0 val. 30 min. vietos (ir Lietuvos) laiku, kai maldininkai ėjo iš bažnyčios po naujametinių pamaldų. Įvykio liudininkai pranešė, kad prie bažnyčios matėsi sudegęs automobilis, kuriame veikiausiai buvo padėtas sprogstamasis užtaisas.

Nigerijoje Naujųjų metų išvakarėse bomba sprogo žmonių pilname turguje, esančiame prie kareivinių sostinėje Abudžoje. Šis incidentas nusinešė keturių žmonių gyvybes, o dar 26 buvo sužeisti.

Tuo tarpu Burundyje susprogdinus granatą žuvo trys žmonės.

Šventinė nuotaika taip pat buvo aptemdyta Rusijoje: prezidentas Dmitrijus Medvedevas pažadėjo, kad šalis bus “atvira ir draugiška”, tačiau milicija Naujųjų metų naktį per opozicijos demonstracijas Maskvoje ir Sankt Peterburge sulaikė apie 120 protestuotojų.

Tačiau Didžiojoje Britanijoje apžvalgos ratą “London Eye” nušvietė spalvingos fejerverkų ugnys, o Temzės upės krantinėse buvo susibūrę apie 250 tūkst. žmonių.

Paryžiuje apie 350 tūkst. žmonių, tarp jų daug turistų, susirinko Eliziejaus laukuose, dar apie 50 tūkst. – prie Eifelio bokšto.

Madride tūkstančiai žmonių sausakimšoje Saulės Vartų aikštėje stebėjo, kaip žalia šviesa įsižiebė užrašas “Feliz 2011″ (Laimingų 2011-ųjų). Pagal ispanų tradiciją žmonės suvalgė po 12 vynuogių – kiekvieną skambant laikrodžio dūžiui, kad sektųsi ateinančiais metais.

Austrijos sostinėje vienoje beveik 700 tūkst. šalčio nepabūgusių žmonių išėjo švęsti į gatves, o kai kurie pasirinko užsakomąjį skrydį ir iš oro stebėjo įspūdingai pasipuošusį miestą.

Arabijos pusiasalyje didžiausios Naujųjų metų iškilmės vyko Dubajuje – čia neprilygstamas reginys buvo surengtas ant aukščiausio pasaulyje pastato.

Pirmuosius metus nuo atidarymo minintį 828 metrų aukščio dangoraižį “Burj Khalifa” nušvietė įspūdingas lazerių, prožektorių, fontanų ir fejerverkų šou.

Vos 6 000 gyventojų teturinti Ramiojo vandenyno salų valstybės Kiribatis pirmoji pasaulyje pasitiko 2011 metus, tačiau pirmosios didelės Naujųjų metų iškilmės vyko Naujosios Zelandijos mieste Oklende.

Vėliau Australijoje nuo garsiojo Sidnėjaus uosto tilto pasipylė fejerverkų krioklys, o nakties dangų nušvietė iš viso septynios tonos iššautų pirotechninių užtaisų. Šis reginys sužavėjo 1,5 mln. žmonių, susirinkusių Sidnėjaus krantinėse.

Šimtai tūkstančių žmonių stebėjo fejerverkų ir lazerių šou neono šviesų nutviekstame Honkongo uoste, o dar dešimtys laivų suplaukė į šios salos Viktorijos uostą, kur vyko penkias minutes trukęs įspūdingas fejerverkų reginys.

Japonijoje Naujųjų metų išvakarėse milijonai žmonių plūdo į šintoistų šventyklas “apsivalyti”.

Azijoje tradiciškai iškilmingiau sutinkami Naujieji metai pagal Mėnulio kalendorių, tačiau Pekine tūkstančiai šalčio nepabūgusių žmonių paskutines 2010-ųjų sekundes skaičiavo viename prabangiame prekybos centre, o apie 7 tūkst. žmonių susirinko stebėti aitvarų skraidinimo šou Šanchajaus centre.

Mianmaro demokratinės opozicijos lyderė Aung San Suu Kyi (Aung San Su Či), kuri pernai buvo paleista po ilgiau nei septynerius metus trukusio namų arešto, paragino savo šalies žmones “kartu kovoti su naujomis galiomis, nauja jėga ir naujais žodžiais šiai sėkmę žadančiai naujaisiais metais”.

Indijos finansų ir pramogų sostinėje Mumbajuje, kuriame prieš dvejus metus per teroro išpuolius žuvo 166 žmonės, buvo leista surengti visą naktį vyksiančią Naujųjų metų sutikimo šventę, nors žvalgyba buvo perspėjusi apie galimą naują kovotojų išpuolį.

Pakistano didžiuosiuose miestuose policija taip pat buvo sustiprinusi budrumą dėl galimų atakų, tačiau šioje šalyje Naujieji metai tradiciškai sutinkami ramiai, be viešų iškilmių.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...