2011 Spalio 04

„Prius“ ar „Lexus CT“: kas geriau?

veidas.lt

Pasirinkimas elementarus – arba trečios kartos hibridinis „Toyota Prius“, arba 10 tūkts. Lt. brangesnis „Lexus CT 200h“. Abu šie bene pažangiausio pasaulyje automobilių gamybos koncerno „Toyota Motor Corp.“ automobiliai yra techniniai dvyniai.

Tik kas kam labiau patinka ar paprastesnis ir mažiau judesius kaustantis „Lelijos“ kostiumas (šiuo atveju – „Toyota Prius“), ar ankštesnis, bet gerokai prabangesnis ir vertingesnis, žmogaus statusą parodantis „D&G” ar “Hugo Boss”. Toks yra “Lexus CT 200h”.

Žinia, „Toyota“ koncernas pasaulyje buvo pirmas, serijiniu būdu pradėjęs leisti mašinas su hibridine (benzininis ir elektrinis varikliai) technologija. Pirmos kartos „Prius“ Europoje net nebuvo pardavinėjamas, nes automobilio savikaina buvo daugiau kaip 20 tūkst. JAV dolerių. Kiek patobulinus technologijas ir sumažinus savikainą, antros kartos „Prius“ pasiekė ir Europą ir surado savo pirkėją, nors ir kainavo 93 tūkst. Lt. Trečia „Prius“ karta pasirodė 2009 m.

Japonų koncerno prabangių mašinų padalinys iš pradžių per daug nesižavėjo hibridinėmis technologijomis, bet rinkai siūlė hibridinį džipą „RX 450h“. Tiesa, pastarojo kaina kandžiojosi. Todėl ir buvo priimtas strateginis sprendimas sukurti prabangų kompaktinį hibridinį hečbeką, panaudojant „Toyota Prius“ technologijas. Išėjo tikrai prabangus, iš kokybiško audinio ir tvirtais siūlais susiūtas kostiumas. Ir tik maždaug 10 tūkst. brangesnis už techninį dvynį. Renkantis automobilį tai tikrai nėra dideli pinigai. Jei skaičiuojant tiksliai, tai brangesnis 7 500 Lt, jei renkiesi patį pigiausią CT 200h variantą („Comfort Eco“) .

Kokie „Lexus“ privalumai?

Teigiamų emocijų pliūpsnis užpuola ir pamačius, kiek degalų sunaudoja hibridiniai modeliai. Tiesa, norint džiaugtis mažomis benzino sąnaudomis, reikia tinkmai valdyti hibridines mašinas: nespausti greičio pedalo “iki dugno”, iš anksto numatyti savo veiksmus ir  artėjant prie raudona spalva šviečiančio šviesoforo pavarų svirtelę iš pozicijos D perjungti į B. Taip pasielgus elektrinis variklis/generatorius geriau stabdo mašiną ir stipriau įkrauna baterijas. Visą tai ir garantuoja mažas degalų sąnaudas. Juk testo metu „Toyota Prius“ 100 km kelio vidutiniškai sudegino 5,4 l benzino, o „Lexus CT 200h“ – 5,5 l. Tai tikrai puikūs rezultatai, nes tos pačios klasės vien benzinu “mintantys” automobiliai sudegina keliais litrais daugiau. O būtent tai ir yra hibridinių modelių privalumai, kuriuos abu broliai puikiai įvaldė.

„Lexus“ atstovybė Kauno regione – „Autotojos“ bendrovė iš „CT 200h“ tikisi nemažai. Ne veltui šalia salono stovi net du tokie bandomieji automobiliai. Įsėdus į vieną iš jų, pabandžiau sau atsakyti į svarbiausią klausimą – kokie jo pranašumai prieš „Prius“, mat ir šio hibrido pigiu „barškaliuku“ pavadinti negali. Apie modernius techninius sprendimus nėra ko ir kalbėti, nes tai sudėtingos, brangios ir mažai kam iki galo suprantamos technologijos. Galima pasakyti tik apie pagrindinį tokio automobilio veikimo principą – po variklio gaubtu yra du varikliai, kurie veikia vienas kitą pakeisdami ir pagelbėdami vienas kitam. Startuojama visada tik elektriniu varikliu – taip taupomi degalai, tačiau juo tegalima nuvažiuoti tik apie 2 kilometrus ir tai tik iki 45 km/h greičiu. Kitu metu važiuojama benzininiu (1,8 l, 99 AG) varikliu. Elektrinį variklį (60 kW) suka baterijų „armija“, kuri įdėta už galinės sėdynės nugarėlės. Šios mašinos krauti nereikia, akumuliatoriai pasikrauna patys.

Modelyje sumontuoti nikelio-metalų vandenilio  akumuliatoriai ir elektra valdoma CVT (Continously Variable Transmission) transmisija, iki 100 km/h automobilis įsibėgėja per 10,3 sek., o maksimalus greitis siekia 180 km/h.

Sąnaudos – nedidelės

Vairuotojas teigiamų emocijų sulauks ir pamatęs, kiek degalų sunaudoja hibridiniai modeliai. Tiesa, norint džiaugtis mažomis benzino sąnaudomis, reikia tinkamai mokėti valdyti hibridines mašinas: nespausti greičio pedalo “iki dugno”, iš anksto numatyti savo veiksmus ir  artėjant prie raudona spalva šviečiančio šviesoforo pavarų svirtelę iš pozicijos D perjungti į B. Taip pasielgus elektrinis variklis/generatorius geriau stabdo mašiną ir stipriau įkrauna baterijas. Visą tai ir garantuoja mažas degalų sąnaudas. Nors gamintojai skelbia apie 4 l/100 km vidutines degalų sąnaudas, tokio rezultato nepavyko pasiekti – mažiausios jos buvo 6,0 l/100m km. Tačiau ir tai tikrai puikūs rezultatai, nes tos pačios klasės vien benzinu “mintantys” automobiliai sudegina keliais litrais daugiau. O būtent tai ir yra hibridinių modelių privalumai, kuriuos abu broliai puikiai įvaldė.

Apie dizainą. „Prius“ iš priekio „užneša“ į piktoką azijiečio veidą, o iš galo – susikūprinusį savimi nepatenkintą pensininką su milžiniškais žibintais. Kad ir dvidešimt kartų apeisi aplink „Prius“, neįprasto dizaino įspūdis neišnyks. Todėl apsispręsti pirkti būtent tokią mašiną nėra lengva.

CT 200h dizaino prasme – mažiau „problematiškas“: kėbulo linijos užapvalintos, labiau malonesnės akiai. Kita vertus, jis neišsišoka iš bendros modernių šiuolaikiškų automobilių minios. Ir „Lexus“ salone nesurasi tarpgalaktinių bei kosminių daikčiukų. Bene pats įmantriausias „CT 200h“ – modernaus kompiuterio detalę primenanti automatinė pavarų perjungimo svirtelė.

Čia viskas subtilu ir paprasta. Įdomu tai, kad įjungus sportinį rėžimą, įkrovimo indikatoriaus vietoje pasirodo tachometras, o mėlynas prietaisų skydelio apšvietimas paraudonuoja. Nulenkiamame ekrane matyti ne tik navigatorius ir radijo stotys, bet ir hibridinės sistemos energijos sąnaudos.  Šis ekranas valdomas panašiai kaip kompiuteris – pele.

Salono medžiagos – prabangios, surinkimo kokybė puiki, sėdynės – komfortiškos ir patogios. Vietos tiek priekyje, tiek gele – pakankamai. Tiesa, „Prius“ salonas yra šiek tiek erdvesnis. Ir bagažinės „Lexus“ norėtųsi kiek erdvesnės, nes čia daug vietos užima akumuliatoriai.

Pasinaudojęs „Prius“ technika, „Lexus“ įžengė į kompaktinių hibridinių modelių klasę. „CT 200h“| sužavės prabanga ir komfortu, bet jis nėra tikras nugalėtojas, nes „Toyota Prius“ šiandien dar yra– hibridinių modelių etalonas.

Šiandien dauguma hibridinių mašinų mėgėjų su nekantrumu laukia kitokios hibridinės technologijos – dyzelinio ir elektrinio variklių sąveikos, kurią netrukus pasiūlys „Peugeot“.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...