2010 Gegužės 03

Unikalūs restoranai

Restoranų klientams vien maisto nebepakanka

veidas.lt

Lietuvoje vis daugėja unikalių restoranų, kuriuose stengiamasi, kad būtų galima ne tik skaniai pavalgyti, bet ir paganyti akis ar šį tą įdomaus nuveikti.

Atvykus svečių iš užsienio ar iš kitų Lietuvos regionų, norisi juos nustebinti. O kartais ir patys norėtume nuotykio ar vakarienės, kuri įsimintų ilgam. Kaip paaiškėjo, Lietuvoje esama daug ypatingų vietų, unikalių kavinių ar restoranų, kuriuose galima nekasdieniškai papietauti ar pavakarieniauti.

Taigi “Veidas” pasižvalgė po kavines bei restoranus, kuriuose galima ne tik pavalgyti, bet ir paganyti akis ar šį tą įdomaus nuveikti.

Pradėti, matyt, derėtų nuo restoranų, kurie yra išskirtinėse vietose, pavyzdžiui, nuo “Paukščių tako”, esančio Televizijos bokšte. Šis restoranas ypatingas dar ir tuo, kad sukasi aplink savo ašį. “Visą ratą jis apsuka per 55 min. Taigi skanaujant, tarkime, žvėrienos patiekalų, kartu galima iš paukščio skrydžio apžvelgti Vilnių”, – dėsto administratorė Ramunė Bugenienė.

Į šį restoraną verta užsukti, kai šviesu , nes tuomet geriausiai matyti tolumoje plytintys Senamiesčio stogai, o po kojomis – Lazdynų kalvos. Užtat vakare geriau traukti į “Sky” barą, esantį “Reval Hotel Lietuva” viešbučio 22 aukšte. Tiesa, vaišintis čia galima tik kokteiliais. Ir net jei negalite pakęsti technostiliaus muzikos, nors minutei užsukti čia verta – tokio naktinio Vilniaus vaizdo iš niekur daugiau neišvysite.

"Veido" archyvas

“Sky” baras

Vaizdais iš aukštybių sostinei nenusileidžia ir pajūris. Iš restorano “XII”, įsikūrusio viešbučio “Klaipėda” 12-ame aukšte, uostamiestį galima apžvelgti tarsi iš paukščio skrydžio, o “Vivalavita” gurmaniškų patiekalų iš krokodilienos ar strutienos skaunauti galėsite svaiginančiame 70 m aukštyje. Beje, uostamiestyje naujų pojūčių patirti galima ir pramogaujant didžiuliame laive “Venus” – plaukti į jūrą ar marias žūklauti, vaišintis baruose ir linksmintis diskotekose.

Kai norisi lietuviško maisto

Tuomet geriausia traukti į Kauno širdį – Laisvės alėją. Ten yra vienintelis Baltijos šalyse samanės restoranas “55°”. Nusileidi į rūsį, o ten prie samanės aparato rymo šeimininkas. Samanę specialiai restoranui gamina “Kauno grūdai”. Valgiaraštis irgi pritaikytas prie šio tauraus gėrimo: sūdyti ir rūkyti lašiniai, dešra, agurkai, rauginti kopūstai, svogūnų užkanda ir skilandis su kumpiu.

"Veido" archyvas

“55 laipsniai”

Na, o jei norėsite rimčiau užkąsti, restorano virtuvės šefė Egidija Oldenburg tikina, kad specialiame puode, kokį turi tik zanavykai, pagamins ypatingą patiekalą, vadinamą sausgare. O pats populiariausias valgis čia – suvalkietiški spirgai su “cibuliais” ir paršo smegenėlėmis.

Tuo tarpu uostamiestyje vilioja “Troba”, kurioje svečiams siūloma rinktis net iš šimto lietuviškų patiekalų. Blynų mėgėjai turėtų važiuoti į Šiaulius. Šiame mieste, Vilniaus ir Varpo gatvių kampe, atidaryta užeiga “Varpas 154″. “Varpas” – tai periodinis leidinys, kurį redagavo Vincas Kudirka, o prieš daugelį metų šioje vietoje buvo varpininkų slėptuvė. Čia galima paskanauti lietinių, biskvitinių, mielinių blynų su razinomis ar jūros gėrybėmis, taip pat vegetariškų blynų iš žirnių, kukurūzų, ryžių ar grikių.

Kaune esanti “Abato menė” siūlo senovinių vienuoliškų patiekalų, pačių keptos duonos ir bandelių bei iš Olandijos ir Belgijos vienuolynų atvežto alaus.

Ką veikti prie stalo

Šiandien galimybės labai didelės. Jūs galite iš 50 šviežių produktų – žuvų, jūros gėrybių, žalios mėsos ir daržovių susikomplektuoti patiekalą ir stebėti, kaip virėjai visa tai kepa ant specialios kaitlentės bei skanina padažais. Vis tai siūlo sostinės “Wall street” restoranas.

Galima tapti “flambė” žiūrovais. Štai šalia “Lietuvos” kino teatro esančiame “Sorento” restorane virėjai jums atveš specialų staliuką su kaitvietėmis ir ims kepti pietus. Proceso pabaigoje į keptuvę įpils brendžio ir valgis akimirksniui užsiliepsnos. Taip ruošiami žuvies, jautienos, antienos patiekalai ir net desertai. Jei atsibodo žiūrėti į virėjus, rūsyje galite ragauti 150 rūšių vyno. Jei ir to nenorite daryti, nuo savo stalo galite stebėti, kaip tai daro kiti – mat grindys čia stiklinės.

Kelių valandų užsiėmimą visai kompanijai garantuos fondiu. Jo galite užsisakyti “Vandens malūne” Vilniuje ar šveicariškų patiekalų restorane “Haemmerli” Klaipėdoje. O jei esate smaližius, pasimėgauti šokolado fondiu verta užsukti į “Šokolado namus” sostinės Trakų gatvėje.

Na, o jei reikia kažko ypatingo, ypatingiau nei Vilniaus rotušėje esančiame restorane “Domm” niekur nerasite. Tai molekulinės virtuvės restoranas – tai reiškia, kad bulvių košė gali būti obuolių skonio, o obuoliai panašūs į silkę. Beje, čia ateinama ragauti ir mėgautis, o ne pavalgyti. Atkreipkite dėmesį: karšti patiekalai kainuoja apie 90 Lt, vaikai – nepageidaujami.

Jei pinigai kišenės neplėšia, nenusiminkite – ir jums yra ką veikti. Na, kad ir užsisakius patiekalą už 10–20 Lt stebėti pilvo šokį. Tokias pramogas siūlo Kauno “Al Diwan” ir Klaipėdos “Karavan saraj”. Nedaug išleisite ir vakarodami proto mūšiuose. Vilniuje pastaruoju metu tai populiariausias užsiėmimas tiems, kuriems seniai pabodo knapsoti prie televizoriaus ar valgiais nukrauto stalo. Tokiomis pramogomis svečius vilioja baras “Alibi” ir prabangus restoranas “GCW Grand Pub”.

Šiandien vis daugiau restoranų sugeba stebinti ne tik maistu. Na, jei Kaune netyčia užsuksite į “Crazy house”, negaukite smūgio, jei padavėjas jums maloniai pasiūlys įsitaisyti ant unitazo, o kampe susirasta kėdė staiga ims vibruoti, lubos griūti, o stalas kilti. Negana to, pažastį dar ims ir pakutens koks monstras. Beje, siaubai prasideda nuo 18 valandos.
Užeigos savininkas Darius Rumšas teigia idėją parsivežęs iš Berlyno, ten panaši įstaiga labai populiari. Klientų stoka negali skųsti ir “Crazy house” – jau šešti metai apie jį eina gandas iš lūpų į lūpas.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Kaip vertinate galimybę, kad S.Skvernelis vadovaus naujai Vyriausybei?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...