2010 Birželio 14

Prabangūs restoranai

Kokiuose Lietuvos restoranuose maitinamos garsenybės

veidas.lt

"Veido" archyvas

Aukšti Lietuvos svečiai vaišinami pagal griežtus protokolo reikalavimus

Iki šiol daugiausiai garsenybių iš užsienio šalių yra vaišinę “Ida Basar”, “Radisson Blu Astoria”, “Stiklių”, “Ramados”, “Provence” ir “Medžiotojų užeigos” restoranai.

Praėjusio antradienio vakarą Vilniaus paveikslų galerijoje buvo surengta Baltijos jūros valstybių vyriausybių vadovų darbo vakarienė. Čia atvyko Europos Komisijos prezidentas Jose Manuelis Barroso bei aplinkinių šalių valstybių premjerai. Svečiai vaišinosi dviejų rūšių vynu ir konjaku, o užkandžiams patiekta Kamčiatkos krabų salotų su lašišų ikrais, šparagais bei balzaminiu užpilu. Vėliau jie ragavo veršienos vėrinukų su trumų padažu. Desertui pasiūlyta spanguolių putėsių su citrinų pyragėliu, baltojo šokolado ledais ir šviežiais vaisiais.

Protokolo pietūs

"Veido" archyvas

“Nieko ypatingo. Tai buvo protokolo vakarienė”, – paaiškina svečius vaišinusios įmonės “Taurakalnis” rinkodaros vadovė Monika Čereškaitė.

Pasirodo, aukšti svečiai, atvykstantys darbo reikalais, visuomet vaišinami pagal griežtus reikalavimus. O tai, pasak “Ida Basar” savininkės Henritos Kontrauskienės, reiškia, kad su maistu negali būti jokių eksperimentų – varlių šlaunelių, krokodilų mėsos ar stručių kiaušinių.

Tokie žmonės paprastai turi išlavintą skonį, todėl svarbu ne juos nustebinti, o parodyti šalies lygį. “Jie valgo nedaug, ir jeigu tas kąsnelis bus neskanus, nuotaikos nepakels ir gerų įspūdžių nepaliks”, – tikina Viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė.

O restoranų savininkai pabrėžia, kad rengiant protokolo pietus paprastai svarbiausia būna patiekalų kokybė ir paprastumas. Tačiau tai nereiškia, kad maistas bus toks, kokį esame įpratę gaminti namie. “Lėkštėje galite pamatyti ryžių košę, tačiau kai paragausite, atsiskleis skonių puokštė”, – aiškina E.Šiškauskienė.

Aukštiems svečiams patiekalai kuriami specialiai. Iš keleto atrenkami geriausi ir derinami su Užsienio reikalų ministerija. Ruoštis pradedama mažiausiai prieš mėnesį. Beje, prieš Didžiosios Britanijos karalienės Elizabeth II vizitą pats prezidentas Valdas Adamkus su žmona Alma degustavo “Ida Basar” sukurtas vaišes.

Pasirodo, pagrindinė tokių svečių vaišinimo taisyklė – turi būti patiekiami europietiškos virtuvės patiekalai. Tačiau mūsiškiai restoranai nepamiršta ir lietuviškos virtuvės. Pavyzdžiui, “Stikliai” kartu su pietumis kartą yra paruošę ir degustacinį valgiaraštį, kuriame būta miniatiūrinių cepelinukų, o “Grothus” – prie šampano priderinę juodos duonos traškučius, silkės ir burokėlių karpačio. “Ir mūsų maistą galima patiekti labai elegantiškai, – tikina E.Šiškauskienė. – Visiems įdomu ir paragavę išsiveža gerų įspūdžių”.

Savaime suprantama, kad vaišinti garsenybes restoranams ne tik didelė garbė, bet ir finansinė nauda. Todėl dėl ypatingų renginių skelbiami konkursai. Na, pavyzdžiui, “Ida Basar” buvo laimėjęs dvejų su puse metų kontraktą su Prezidentūra ir teisę aptarnauti NATO renginius.

Be jokios abejonės, tokie restoranai turi ne tik turėti puikią virtuvę, personalą ir aplinką, bet ir atitikti saugumo reikalavimus. “Visiems darbuotojams privalu pereiti saugumo tarnybų patikrinimą”, – teigia H.Kontrauskienė, kurios kolektyvas pietus rengė ir ES Parlamente, ir Berlyno Raudonojoje rotušėje.

Tačiau tai dar ne viskas. Aukšti svečiai atsiveža ir savo virėjus, ir saugumo tarnybas. Pavyzdžiui, lankantis Japonijos imperatoriui Akihito, jų virėjas taip akylai sekė kiekvieną mūsiškių kulinarų žingsnį, kad šeimininkei teko kišenėje nešiotis raminamųjų. Tuo tarpu Didžiosios Britanijos karalienės virėjas pasisukiojo virtuvėje, pasidžiaugė ir dingo. O ką išgyveno restorano “Brasserie de Verres en Vers” darbuotojai, kurie priėmė JAV prezidentą George’ą W.Bushą, sunku net įsivaizduoti.

Paprastai prieš priimdami aukštus svečius restoranai studijuoja šalių istoriją ir kultūrą, juk nepatieksi palestiniečiui alyvuogių iš Izraelio ar arabui – kiaulienos. Be to, virtuvės vadovai akylai tyrinėja, ką svečiai valgė kitose šalyje, mokosi iš kolegų klaidų. Vis dėlto “Medžiotojų užeigos” šeimininkai Airijos premjerui Bertie Ahernui išdrįso pasiūlyti jų nacionalinį žvėrienos patiekalą. “Paragavęs jis pasakė: “Tai buvo didelis iššūkis, tačiau egzaminą išlaikėte”, – prisimena restorano vadovas Ričardas Mačiulaitis ir pasigiria, kad jų grybų sriuba labai patiko Belgijos karališkajai porai.

Bet grįžkime prie pelningų kontraktų. Pasirodo, valstybės institucijos ne visuomet skelbia konkursus. “Bandėme su URM nustatyti konkursų kriterijus, tačiau mums nepavyko. Todėl nusprendėme, kad jeigu viešbutis yra keturių ar penkių žvaigždučių, vadinasi, ir restoranu galima pasitikėti”, – tikina E.Šiškauskienė.

Žvaigždės ir žvaigždutės

Viskas vyksta kitaip, jei garsiems svečiams rengiami ne protokolo pietūs. Tada virėjai gali fantazuoti, o svečiai – demonstruoti savo įgeidžius. “Vis dėlto garsenybės labiau nustebina ne ypatingais norais, o paprastumu”, – tvirtina E.Šiškauskenė.

Tarkime, Lietuvoje viešėjęs Javieras Solana į kambarį pageidavo atnešti vandens, Ala Pugačiova – vaisių, Victoria Chaplin norėjo ramybės. “Stikliai”, kurie gali pasigirti vaišinę ne vieną pasaulinę klasikinės muzikos žvaigždę, tikina, kad nė iš vienos nepatyrė jokių aikštijimųsi. Na, kad ir iš Montserrat Caballe – ji valgė maistą iš valgiaraščio.

Restoranų savininkai sutaria dėl vieno: iš garbingų svečių galima sulaukti nebent pageidavimų, susijusių su sveikata, mat yra daug alergiškų žmonių. Dažniausiai laktozei, glutaminui, o Baltijos valstybių vyriausybių vadovų vakarienei buvo paprašyta patiekti patiekalų be riešutų, vėžiagyvių ir svogūnų. “Vienas svečias iš Suomijos nevalgė ne tik grybų ir svogūnų, bet ir padažų su alkoholiu, – prisimena M.Čereškaitė.

O štai Igoriui Zenevičiui, įmonės “Amber Catering”, maitinančios kino žvaigždes, vadovui, įprasta visai filmo grupei ruošti vieną valgiaraštį, o keliems – kitą. Pavyzdžiui, “Atilos” žvaigždei Gerardui Butleriui buvo sukurtas baltymingas valgiaraštis: per dieną jis sudorodavo aštuonias vištų krūtinėles, o pusryčiams – du kiaušinių trynius ir šešis baltymus.
Tuo tarpu “Taurakalniui” teko maitinti grupės “Metallica” narius. Keturi iš jų yra vegetarai, o vienas valgo tik garuose troškintą maistą. Dar daugiau keblumų sukelia veganai. Aktorei Aliciai Silverstone ir vienai grupės “Brendan Perry” narių teko ruošti specialius patiekalus, nes jos nevalgo jokių gyvulinės kilmės produktų.

Įdomu tai, kad nemaža dalis daug koncertuojančių atlikėjų apskritai vengia valgyti restoranuose. Štai vienintelį Baltijos šalyse koncertą surengsiantis Rodas Stewartas atvyksta su savo virtuve, kuri bus sumontuota už Vingio parko estrados. Panašiai elgėsi ir “Rammstein’ai”. Kiti atlikėjai pageidauja konkretaus viešbučio, kuriame ir valgo. “Scorpions” apsistoja “Stikliuose”, Patricia Kaas – “Radisson Blu Astoria”, mat ten mielai įsileidžia ir jos šunį Tequillą.

Dėl žvaigždžių pomėgių nutinka ir kuriozų. Štai kad ir Anastacios vadybininkas restoranui pateikia pageidavimus: jokių miltinių patiekalų, jokių bulvių, jokių riebalų. Ateina pati Anastacia: noriu lazanijos, kuo riebesnės! Kita istorija nutiko su Erosu Ramazzotti. Vos pamatęs vadybininkų užsakytą viešbutį, jis nupėdino per Vilniaus senamiestį, kur akys mato. Kadangi kelyje pasitaikė “Radisson Blu Astoria”, ten ir pasiliko.

“Kartais atlikėjai nustebina”, – tikina “SEVEN Live” generalinis direktorius Juras Vėželis. Pavyzdžiui, Metallica” paprašė parūpinti kokakolos ir “7 up”, o “Def Leppard” – “Kirin Ichiban” japoniško alaus ir sausų pusryčių “Barbara’s Bakery shredded oats”, kurių Lietuvoje nebuvo įmanoma rasti. Pasitaiko ir smalsuolių atlikėjų: Enrique Iglesias pageidavo išbandyti lietuvišką virtuvę.

Visą šią informaciją pateikėme ne vien tam, kad patenkintume skaitytojų smalsumą, bet ir kad suteiktume naudos. Paminėjome keliolika Lietuvos restoranų, kuriuose pietavo ar vakarieniavo garsenybės. Jų reikalavimų kartelė tikrai aukšta, tad jei minėti restoranai ją įveikė, vadinasi, nusipelno aukščiausio įvertinimo. Ir jei jūs sulaukėte svečių ar patys pageidaujate įsimintinos gurmaniškos vakarienės, neprašausite ir neraudonuosite išsirinkę vieną iš paminėtų aukščiausios klasės restoranų.

Aukščiausi Lietuvos restoranų svečiai


“Ida Basar”

Švedijos karalienė Silvia, Saudo Arabijos princas Turki bin Talal bin Abdul Aziz al Saudas, Belgijos karalius Albertas II ir karalienė Paola, Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II ir Edinburgo hercogas Philipas, Japonijos imperatorius Akihito su žmona Michiko, Kento hercogas Edwardas, Danijos princesė Alexandra, 30 valstybių vadovai, EK vadovas R.Prodi, NATO generalinis sekretorius G.Robertsonas, aktorė V.Chaplin, mados kūrėjai P.Rabanne, T.Lapidus, roko grupė “Nazareth”, rašytojai Cz.Miloszas, W.Szymborska, G.Grassas, M.Žvaneckis.

“Stikliai”

Olandijos karalienė Beatrix, Švedijos karalienė Silvia, Belgijos karalius Albertas II ir karalienė Paola, Saudo Arabijos princas Turki bin Talal bin Abdul Aziz al Saudas, politikai J.M.Barroso, L.Kaczynskis, menininkai Y.Menuhinas, K.Pendereckis, R.Mutti, M.Caballe, J.Carreras, M.Pliseckaja, J.Bašmetas, V.Spivakovas, G.Kremeris.

“Radisson Blu Astoria”

JAV prezidentas G.W.Bushas, Japonijos imperatorius Akihito su žmona Michiko, Jorko princas Andrew, politikai A.Kwasniewskis, V.Freiberga, M.Saakašvilis, C.Rice, L.Walęsa, muzikos atlikėjai V.Mea, E.Johnas, A.Bocelli, J.Cockeris, G.Bregovičius, “Depeche Mode”, “Metallica”, “Prodigy”, E.Ramazzotti, T.Cutugno, Ch.de Burghas, Zucchero, “Pet Shop Boys”, “Scorpions”, “Marilyn Manson”, B.Moisejevas, B.Dylanas, Sealas.

“Ramada”

Politikai J.Solana, V.Zubkovas, muzikos atlikėjai E.Iglesias, A.Pugačiova, Ch.Rea, J.M.Jarre’as, N.Baskovas, F.Kirkorovas, M.Galkinas, “Smokie”.

“Medžiotojų užeiga”

Belgijos karalius Albertas II ir karalienė Paola, Olandijos karalienė Beatrix, penkių valstybių prezidentai.

“Provence”

E.Iglesias, M.Torresas, M.Rostropovičius, M.Caballe, M.Pliseckaja.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...