2016 Vasario 01

Vilniaus planai

Lazdynų sveikatinimo centras darniai įsikomponuos į kraštovaizdį

veidas.lt

Senojo Lazdynų baseino vietoje po maždaug poros metų iškils modernus daugiafunkcis sveikatinimo centras, kurio didžiąją dalį užims baseinų kompleksas. Tai unikalus lietuvių architektų kartu su Olandijos kolegomis darbas, nes pastatas ne tik atliks tiesioginę funkciją, bet ir darniai papildys kalvotą ir architektūriškai išskirtinį Lazdynų kraštovaizdį.

Paulius Paukštys

2014–2015 m. sandūroje Vilniaus miesto savivaldybė paskelbė architektūrinės idėjos konkursą Daugiafunkcio Lazdynų sveikatinimo centro Erfurto gatvėje projektui parengti. Or­ganizuoti konkursą, prižiūrėti tiek projekto rengimą, tiek vėliau statybą Vilniaus miesto savivaldybė pavedė UAB „Vilniaus vystymo kompanijai“. Vilniaus vystymo kompanija yra Vilniaus miesto infrastruktūrinių projektų valdytoja, atsakinga už tinkamą Vilniaus miesto savivaldybei priklausančių pastatų statybą bei atnaujinimą, finansavimo valdomiems projektams pritraukimą.

Projekto konkursui – ypatingas pasirengimas

„Visuomeninės paskirties objektams skiriamas išskirtinis dėmesys, nes valstybės ir ES fondų lėšos turi būti panaudotos tikslingai, ekonomiškai, o pastatai turi būti ne tik funkcionalūs, bet ir įsikomponuojantys į aplinką. Todėl ir konkurso nugalėtojus rinko savo srities profesionalų komisija, sudaryta iš Vyriausybės, savivaldybės, architektų, kultūros paveldo, sportininkų atstovų“, – sako UAB „Vilniaus vystymo kompanijos“ direktorius Renatas Dūdonis.

Kaip teigia Vilniaus miesto mero pavaduotojas Linas Kvedaravičius, prieš paskelbiant projektavimo užduotis, atlikta išsami analizė, siekiant išsiaiškinti galimybę tokį sveikatinimo centrą pritaikyti daugiafunkciam naudojimui, kad jame būtų vietos ne tik sportininkams, bet ir sveikai gyvensenai daug dėmesio skiriantiems lankytojams. Vilniaus vicemeras priduria, kad vyko diskusija ir konsultacijos su Kūno kultūros ir sporto departamento prie LR Vyriausybės atstovais, šuolininkais į vandenį, plaukikais, lengvaatlečiais, penkiakovininkais.

„Su sportininkais aiškinomės, kas privalo būti tokiame centre. Analizavome, kokie būtų miestiečių poreikiai“, – pasakoja Vilniaus vystymo kompanijos Projektavimo priežiūros skyriaus viršininkas Andrius Velutis.

Vilniaus vystymo kompanijos viešųjų pirkimų specialistė Vaida Maskvytienė atkreipia dėmesį, kad projektavimo paslaugoms pirkti buvo pasirinktas inovatyvus pirkimo būdas – projekto konkursas. Šis pirkimo būdas užtikrino, kad sudėtingas ir specifinis projektas būtų aukščiausios kokybės už geriausią kainą. Pasiūlymų vertinimui buvo pasitelkti nepriklausomi ekspertai, kurie teikė išvadas ir įvertinimus architektūriniu, meniniu, technologiniu, ekonominiu ir kitais aspektais. Siekiant objektyvumo, ekspertams nebuvo žinomi projektų rengėjai, jie buvo atskleisti tik nustačius pa­siūlymų eilę.

Konkursu susidomėjo įvairios vokiečių, italų architektų grupės, tačiau 2015 m. kovo 13 d. architektūrinės idėjos konkurso laimėtoju tapo architektūros įmonė „Cloud architektai“, projektavimo ir inžinerijos bendrovė „Infes“ kartu su Olandijos architektūros kompanija „Slangen+Koenis International“ bei inžinerijos ir konsultacijų įmone „Sweco Lietuva“. Kad konkurso sąlygos ir techninės užduotys buvo parengtos profesionaliai, pripažįsta ir įmonės „Cloud architektai“ vadovas architektas Antanas Dagelis.

„Reikalavimai naujam sveikatinimo centrui ir jame veiksiantiems baseinams atitiko Tarp­tautinės plaukimo federacijos keliamus reikalavimus. Matyti, kad buvo pasidomėta ir naujausiomis tokių statinių „madomis“, todėl konkurso sąlygose jau buvo numatyti baseino techniniai reikalavimai. Užduotis parengta profesionaliai, bet ji neribojo mūsų architektūrinės išraiškos. Apibendrintai galėtume atsakyti, kad technologiniai reikalavimai buvo aukšto lygio, o estetiniai reikalavimai palikti autorių laisvei improvizuoti“, – sako A.Dagelis.

Tai ne pirmas šių architektų visuomeninės paskirties objektas. „Cloud architektai“ dirbo projektuojant Klaipėdos baseiną. Ta pati lietuvių projektuotojų komanda atliko ir naują Vilniaus universiteto Medicinos mokslų centro projektą, projektavo didelius verslo centrus.

Vyriausybė šio centro statybą pripažino valstybei svarbiu ekonominiu projektu. Jo vertė – 24 mln. 200 tūkst. eurų. 10 mln. eurų ketinama panaudoti ES lėšų. Likusi suma guls ant Vyriausybės ir savivaldybės pečių. Pastato pagrindinis plotas – 7200 kv. metrų.

Vasario pabaigoje arba kovo pradžioje planuojama pradėti rangos darbų konkursą. Tikimasi, kad statyba užtruks 18 mėnesių ir daugiafunkcį centrą vilniečiai bei miesto svečiai turės jau 2017 m.

Idėjos gimė vos nuvykus į vietą

Įmonės „Cloud architektai“ vadovas A.Dagelis pabrėžia, kad projektui daug įtakos turėjo Lazdynų gyvenamojo rajono kontekstas ir kraštovaizdis. Tai buvo du esminiai akcentai, į kuriuos projekto autoriai pirmiausia atkreipė dėmesį, jie ir padiktavo projekto vaizdą.

Naujai statomo sporto komplekso sklypas yra Vilniaus miesto Lazdynų mikrorajone, jo architektūroje dominuoja sovietinio laikotarpio surenkamų panelinių daugiabučių pastatų grupės. Lazdynų mikrorajono kraštovaizdis su Erfurto gatvės pėsčiųjų alėja yra unikalus, saugomas kultūros paveldo objektas.

Pasak A.Dagelio, norėjosi išsaugoti kalno įvaizdį. Spalvoms toną uždavė pilkas betonas, dominuojantis Lazdynų mikrorajone. Statinio forma neturi nieko bendro su Lazdynų mikrorajonu – siekta išskirtinės architektūros. Gamtinėje aplinkoje stengtasi sukurti plastišką formą, nors įprasta baseinus projektuoti kaip gana racionalias dėžes.  Ypač pastebimas ir išskirtinumo pastatui suteikiantis plastiškas pastato stogas.

„Mūza aplankė iškart nuvykus į vietą. Vėliau konkrečios formos, suapvalinti kampai ir vidaus patalpų išdėstymas išspręsti darbiniuose brėžiniuose. Kūrybinė grupė šiuo darbu yra patenkinta“, – pasakoja architektas, pabrėždamas, kad formos ir tūrio atžvilgiu projektas yra unikalus, nes kraštovaizdis padiktavo neįprastus architektūrinius sprendimus.

Darniai įsikomponuoja į kalvą

Architektai tarsi pratęsė natūralų šlaito reljefą, pastato dalimi į jį „įsipjovė“. Dėl to pastatas tarsi prilipo prie šlaito.

Sporto centras nustumtas kuo toliau nuo Erfurto gatvės. Pirmas aukštas formuojamas tarsi įpjova šlaite, atsiverianti ir kviečianti užeiti. Ant jos formuojamas išraiškingas tūris, kuriame įrengiamos tribūnos ir kavinė, reaguoja į šlaito aukštėjimą ir savo lengvumu sklendžia virš kalvos.

Šiame aukšte įrengtas batutas, skirtas treniruotis šuolininkams į vandenį, su įrengtomis vaizdo kameromis, kad būtų galima analizuoti šuolių techniką. Rytų Europoje tokio batuto nėra, todėl į Vilnių bus galima kviesti treniruotis užsienio šalių sportininkus.

Žiūrovų tribūnos išdėstytos lanku aplink abu baseinus. Taip suformuojamas arenos įspūdis, suteikiantis žiūrovams galimybę iš arčiau apžvelgti veiksmą ir išgyventi varžybų akimirkas. Iš viso komplekse vienu metu tilps apie 1500 lankytojų.

Komplekse suprojektuoti du baseinai: 5 metrų gylio šuolių baseinas projektuojamas greta 50 m ilgio olimpinio baseino. Pastarąjį galima padalyti į dvi lygias 25 metrų ilgio dalis. Abiejų baseinų gylį galima keisti reguliuojant dugną. Taigi baseinai gali būti plačiai panaudojami tiek sportininkams, tiek visuomenei: vaikų treniruotėms, mokymuisi plaukti, senyvo amžiaus žmonių reabilitacijos programoms ir t.t.

Energiją taupantys sprendimai

Projektuojant pastatą ypač dideli reikalavimai buvo keliami energinio efektyvumo priemonėms pasiekti. Energijos suvartojimui mažinti pasirinktos energiją taupančios pompos ir ventiliatoriai su dažnio kontrole, vandentiekio čiaupai su judesio davikliais, taip pat priemonės dušų vandens šilumos energijai pakartotinai panaudoti. Dienos metu šviesa į patalpą pateks specialiais sijose įrengtais šviesos tuneliais.

Rūpinantis lankytojų komfortu, bus bandoma pasiekti, kad patalpos temperatūra ne daugiau kaip 2 laipsniais skirtųsi nuo vandens temperatūros.

Pastatas tenkins A energinę klasę, o projekto autoriams duota užduotis konkrečiais sprendimais nurodyti, kaip tai pasieks. Jau visai netrukus su techniniu projektu gyventojai galės susipažinti bendroje duomenų bazėje.

Vilniaus vystymo kompanijos valdomi projektai pelno aukščiausius apdovanojimus

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos rengiamame konkurse „Už darnią plėtrą“ 2015 m. geriausio visuomeninio projekto prizas atiteko Vilniaus vystymo kompanijos vystytam A+ energinės klasės vaikų lopšeliui-darželiui Santariškėse už energiškai efektyvius ir bendruomenės poreikius atitinkančius sprendimus.

Tarp 2015 m. konkurso „Lietuvos metų gaminys 2015“ nugalėtojų – net du Vilniaus vystymo kompanijos sėkmingai valdyti projektai: Santariškių darželio statybos bei Vilniaus Šalomo Aleichemo ORT gimnazijos rekonstrukcija.

2015 m. pradžioje atidarytas naujasis Santariškių lopšelis-darželis atitinka aukščiausią energinio efektyvumo A+ klasę, jame įrengtas geoterminis šildymas, investuota į inovatyvias technologijas, todėl jis naudoja itin mažai energijos išteklių – šildymo sąnaudos yra keletą kartų mažesnės, nei būtų pastačius įprastą statinį. n

Užs. Nr. VPL1034

 

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Kaip vertinate galimybę, kad S.Skvernelis vadovaus naujai Vyriausybei?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...