2012 Gegužės 14

Geriausio pasaulio alaus titulas – „Švyturio Ekstrai“ (PR)

veidas.lt


Klaipėdos „Švyturio Ekstra“ alus nuo šiol oficialiai gali vadintis geriausiu pasaulyje savo klasės alumi. Šiam alui JAV San Diego mieste vykusiose prestižiškiausiose pasaulinėse alaus varžybose – 2012 m. Pasaulio alaus taurė („World Beer Cup“) suteiktas aukso medalis.

„Švyturio Ekstra“ aplenkė dar 38 „Dortmunder / Export“ ir „German-Style Oktoberfest“ alaus stiliaus konkurentus iš viso pasaulio ir buvo apdovanotas aukso medaliu Dortmundo stiliaus lagerio kategorijoje. Uostamiesčio aludarių kūrinys „Ekstra“ alus šioje kategorijoje aplenkė net alų iš Vokietijos, kuris laikomas šio stiliaus alaus tėvyne.
„Aludaris, šiame konkurse laimėjęs aukso medalį, tvirtai žino, kad jo alus yra geriausias savo stiliaus alus pasaulyje. Ne veltui šis konkursas vadinamas alaus olimpiada – jis suvienija geriausius aludarius iš įvairių pasaulio kampelių. Pasauliniai alaus ekspertai „World Beer Cup“ vertina alaus išvaizdą, aromatą ir skonio kokybę, kaip geriausiai subalansuotą ir atitinkančią savo stiliaus reikalavimus“, – „Ekstros“ laimėjimą komentuoja Barbara Fusco, JAV aludarių asociacijos, nuo 1996 m. rengiančios Pasaulio alaus taurę, prekybos ir rinkodaros vadovė.
„Švyturio“ apdovanojimo naudą visai šaliai mato ir Lietuvos žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius: „Man norisi parodyti šį laimėjimą kaip pavyzdį, kad lietuviai gali kurti geriausius pasaulyje gaminius. Reikia nebijoti užsibrėžti aukščiausių tikslų ir nuosekliai jų siekti. Tokie laimėjimai duoda didžiulę naudą ne tik įmonei, bet ir visai Lietuvos pramonei, smarkiai pakeldami mūsų gaminių kokybės vertinimą.“

Sugriežtinti kokybės reikalavimai
„Esu įsitikinęs, kad šį tarptautinį įvertinimą, kuris reiškia, kad „Ekstra“ yra geriausias savo kategorijos alus pasaulyje, lėmė labai sugriežtintas dėmesys mūsų alaus kokybei. Prieš dvejus metus, švęsdami „Ekstros“ jubiliejų ir paskelbę Kokybės deklaraciją, iškėlėme šiam alui aukščiausius kokybės reikalavimus. Tai, jog mums pavyko jų nuosekliai laikytis, ir lėmė, kad švenčiame šią pergalę“, – sakė „Švyturio-Utenos alaus“ vadovas Rolandas Viršilas.
Atkreiptinas dėmesys, kad darant „Švyturio Ekstrą“ nenaudojamos jokios šiuolaikinės fermentavimo pagreitinimo ar misos skiedimo technologijos. „Švyturio Ekstra“ alus verdamas tik iš vandens, lietuviško miežių salyklo, trupučio ryžių, pridedant karčiųjų ir aromatinių „Spalter Select“ apynių, auginamų tik Bavarijos Halertau ir Špalto regionuose, kuriuose geriausios klimatinės sąlygos apyniams auginti Europoje, bei alaus mielių.
Pasak „Švyturio“ vyriausiosios aludarės Džuljetos Armonienės, tokie laimėjimai tik įrodo, kad uostamiesčio aludariai neatsilikdami nuo pasaulinių tendencijų išlaiko aukščiausią kokybę. Išvirti geriausią pasaulyje „Dortmunder / European Export“ alų, pasak aludarės, leido tai, kad šis alus nuo pat pradžių gaminamas natūraliai, nenaudojant pagreitinimo technologijų, žaliavoms taikant aukštus ekologiškumo standartus.

Nukrypimo negali būti
„Švyturio Ekstra“ Pasaulio alaus taurės konkurse 2000-aisiais yra laimėjusi sidabro medalį. Pasak aludarės, dvylika metų išlaikyti aukščiausią kokybę pavyksta tik taikant griežtą kontrolę.
„Mes dirbame pagal „Carlsberg“ kokybės vertinimo sistemą, o „Ekstrai“ net ši sistema yra sugriežtinama, nukrypimo nuo tikslo praktiškai negali būti. Šiam alui virti naudojamam salyklui, apyniams, mielėms taikomi kur kas griežtesni reikalavimai, nei numato Lietuvos alaus gamybos reglamentas. Todėl ir sugebame kas dieną „Ekstrą“ padaryti būtent tokią – geriausią“, – dėsto Dž.Armonienė.

Apie Pasaulio alaus taurę
Amerikos aludarių asociacijos organizuojamas didžiausias pasaulio alaus kokybės konkursas, dar vadinamas alaus olimpinėmis žaidynėmis, vyksta kas dvejus metus.
Devintą kartą surengta Pasaulio alaus taurė pasižymėjo rekordiniu dalyvių skaičiumi: šį kartą joje varžėsi net 799 alaus daryklos iš 57 šalių, kurios konkursui pateikė 3921 rūšies alaus iš viso 95-iose alaus stilių kategorijose.
Vidutiniškai vienai kategorijai buvo pateikta 41,2 rūšies alaus.
Alų aklosios degustacijos būdu vertino 211 ekspertų iš 27 pasaulio šalių. Pasauliniai alaus ekspertai „World Beer Cup“ vertina alaus išvaizdą, aromatą ir skonio kokybę, kaip geriausiai subalansuotą ir atitinkančią savo stiliaus reikalavimus. Degustacijos vyko gegužės 1–2 d. San Diego mieste, Kalifornijoje.
„Švyturio Ekstra“ šiais metais yra vienintelis Baltijos šalių alus, Pasaulio taurėje apdovanotas aukso medaliu.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Kaip vertinate galimybę, kad S.Skvernelis vadovaus naujai Vyriausybei?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...