2012 Sausio 25

Lietuva dėl Astravo atominės elektrinės jau nuleido rankas?

veidas.lt


Praėjusių metų žiemą aiškinę, kad atominė elektrinė Baltarusijos Astravo regione statoma nebus, pavasarį piktinęsi, kad toji elektrinė vis dėlto bus ir, būdama nesaugi, kels nenusakomą grėsmę Lietuvos valstybei, ilgainiui Lietuvos politikai šią elektrinę užmiršo ir dabar į judesius kaimyninėje valstybėje visiškai nebereaguoja.

Nors baltarusiai atominę elektrinę projektuoja panašiais tempais kaip lietuviai Visagino atominę.
Rusijos bendrovė „Rosatom“ ir Baltarusijos valstybės įmonė Atominės elektrinės statybos direkcija jau pasirašė sutartį dėl atominės elektrinės netoli Astravo miesto statybos. Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos teigimu, Baltarusija jau pradėjo darbus elektrinės statybų aikštelėje. Dviejų blokų jėgainę tikimasi pastatyti iki 2018 m. Abiejų AE blokų galia turėtų siekti 2400 megavatų. Beje, Lietuvoje planuojama statyti Visagino atominė elektrinė būtų per pusę mažesnio galingumo ir tik vieno bloko.
Skelbiama, kad elektrinė Astravo regione kainuos daugiau kaip 10 mlrd. JAV dolerių. Didžiąją dalį šios atominės elektrinės statybos finansuos Rusija.
Kad Astravo elektrinė nėra vien tauškalai, liudija ir faktas, kad prieš du mėnesius Baltarusijos parlamento žemesnieji rūmai minėtą Rusijos ir Baltarusijos tarpvyriausybinį susitarimą dėl bendradarbiavimo projektuojant, statant ir paleidžiant Astravo AE jau ratifikavo, o vėliau minėtam susitarimui pritarė ir aukštesnieji parlamento rūmai.
Baltarusijos antibranduolinio judėjimo lyderis M.Ulasievičius teigia: „Pasirašyta Baltarusijos ir Rusijos sutartis liudija, kad šis projektas iš tiesų „stumiamas“, yra pavojus, jog jis bus įgyvendinamas. Buvo laikas, kai viskas buvo aprimę, bet šiandien faktas lieka faktu – Rusija duoda pinigų, vadinasi, projektas gali būti realizuotas. Tai liūdina.“
Beje, Baltarusijos gamtinių išteklių ir aplinkosaugos ministerijos valstybinės ekspertizės valdybos viršininko A.Andrejevo teigimu, Baltarusija esą jau baigė konsultacijas su visomis šalimis, įskaitant Lietuvą. Visos procedūros, susijusios su poveikio aplinkai vertinimu, jo nuomone, baigtos. Lietuva į šį pareiškimą niekaip nesureagavo. Dar kitas Baltarusijos pareigūnas pridūrė, kad Lietuva gali nesutikti su poveikio aplinkai vertinimo ataskaita, bet Baltarusija dėl statybos jau apsisprendė, sprendimas jokių tarptautinių susitarimų esą nepažeidžia, todėl keičiamas nebus.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentarai (1)

  1. simas simas rašo:

    Jei savo laiku butum buve protingi tai sis ir gretimi rajonai butu buve LIETUVOS respublikos


Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...