2010 Balandžio 09

Sveikatos draudimas

LSAS: Ne visiems studentams PSD priskaičiuotas teisėtai

veidas.lt

Į Lietuvos studentų atstovybių sąjungą (LSAS) plūsta studentų klausimai ir skundai dėl priskaičiuotų PSD įmokų. Daugiausia klausimų sulaukiama dėl PSD taikymo studentams, kurie yra sustabdę studijas ar išėję akademinių atostogų, studijuoja ne Lietuvoje ar ištęstine studijų forma. Nemaža dalis besikreipiančių studentų pažymi, jog PSD yra priskaičiuotas nepagrįstai, – rašoma Lietuvos studentų atstovybių sąjungos pranešime.

LSAS atkreipia studentų dėmesį, jog remiantis dabar galiojančiomis įstatymo nuostatomis Europos Sąjungos šalyse studijuojančių lietuvių sveikatą draudžia valstybė, tačiau studentai, studijuojantys ne ES šalyse turi užpildyti specialią formą, kuri įrodytų, jog asmuo gyvena ne Lietuvoje ir yra apdraustas kitoje šalyje ar privačioje draudimo kompanijoje. Studentai, išvykstantys studijuoti svetur pagal mainų programas, neturi mokėti PSD, tačiau privalo su savimi turėti sveikatos draudimo pažymėjimą, išduodamą Lietuvos teritorinėse ligonių kasose.

Vadovaujantis Sveikatos draudimo įstatymu PSD įmokas susimokėti turėtų nebent studijas nutraukę asmenys, kurie nepriklauso jokiai socialinei grupei (studentams, darbuotojams, socialiai remtiniems) ir daugiau nei mėnesį laiko po studijų nutraukimo ar baigimo nėra užsiregistravę darbo biržoje. Pažymėtina, jog akademinių atostogų išeinantys studentai nepraranda studento statuso, todėl PSD įmokų mokėti jiems nereikia. Taip pat šis mokestis neturi būti priskaičiuotas asmenims, dirbantiems pagal autorines sutartis. Užsiimantys individualia veikla pagal pažymėjimą ar verslo liudijimą asmenys PSD įmokas moka atskirai.

LSAS kreipiasi į LR Seimo pirmininkę ir LR Ministrą pirmininką ir ragina skubos tvarka keisti Sveikatos draudimo įstatymą arba stabdyti atitinkamų jo dalių galiojimą, kadangi šis įstatymas iki šiol nėra suderintas su Mokslo ir studijų įstatymu.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...