2010 Gegužės 31

Artūras Melianas

Trys klausimai Artūrui Melianui

veidas.lt

“Veidas”: Šių metų pradžioje apie “Sodros” reformos projektą visi garsiai pašnekėjo ir nutilo. Kas šiuo metu su juo daroma?

A.M.: Apie būtinybę imtis esminės “Sodros” reformos šnekėta visus metus. Dabar turime Vyriausybės darbo grupės parengtą projektą, savo projektą yra pateikęs Lietuvos laisvosios rinkos institutas ir mes, Liberalų ir centro sąjunga. Taigi yra trys projektai, o šiuo metu vyksta konsultacijos su socialiniais partneriais bei partijomis. Mano požiūriu, reformą reikia pradėti neatidėliojant, nes jeigu to nepadarysime dabar, dėl “Sodros” biudžeto problemų po 20 metų Lietuva susidurs su didžiuliais iššūkiais. Numatomas “Sodros” biudžeto deficitas – apie milijardą litų – tik didės. O demografinė padėtis Lietuvoje, kaip ir visoje šiaurinėje Europoje, nepalanki – visuomenė sensta, dirbančiųjų, savo įmokomis išlaikančių pensinio amžiaus žmones, vis mažėja.

“Veidas”: Ar galime tikėtis, kad iki liepos 1 d. galutinis projektas bus parengtas?

A.M.: Nežinau, ar pavyks. Įsipareigota iki liepos 1 d., bet nesiimčiau tvirtinti, kad tai bus padaryta. Kur kas svarbiau, nei suspėti iki šio termino, rimtai pasirengti ir pradėti esminę reformą, skirti projektui daugiau laiko ir ieškoti sutarimo tarp visų socialinių partnerių – darbdavių, profesinių sąjungų, politinių partijų. Kad visi sutartų, kokiu keliu bus einama, nes ši reforma bus ilgalaikė. Šiandien viena Vyriausybė, rytoj – kita, bet susitarimo turės būti laikomasi.

“Veidas”: Ar atidėliodami terminus politikai savaime nenumarins “Sodros”, kaip, beje, ir buvo siūloma?

A.M.: Numarinti negalime, nes valstybė turi įsipareigojimų savo žmonėms – juos reikia vykdyti, ir, žinoma, neturime laukti, kol fondas bankrutuos. Reikėtų labai aiškiai pasakyti, kad pensijų didinimas ir mažinimas bei kiti socialinių išmokų dalykai turi būti griežtai atsieti nuo politinės konjunktūros ir susieti su ekonomine padėtimi: kyla ekonomika, daugėja įmokų – pensijos didėja. Deja, jeigu ekonomika leidžiasi, turi mažėti ir socialinės išmokos – aišku, taikant tam tikrą kompensacinį mechanizmą. Kad neatsitiktų taip, jog politikai, užsimanę prieš rinkimus gražiai atrodyti, padidina išmokas, kaip buvo 2008 m., ir tikisi, kad už juos balsuos. O kad po metų biudžete bus skylė, kaip Lietuvoje ir atsitiko, negalvoja. Todėl ir siūlome socialines išmokas griežtai susieti su draudžiamosiomis pajamomis, kad politikai negalėtų daryti įtakos.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...