2014 Rugsėjo 03

Kas lieka po Europos kultūros sostinių fejerverkų

veidas.lt

Ką reiškia žodis „LoGoMo“? „Geras klausimas, -  juokiasi „LoGoMo“ kultūros centro Suomijos mieste Turku renginių ir patalpų panaudojimo direktorius Janne’as Auvinenas ir atsako: – Nieko, tiesiog žodžių žaismas.“

Bet, kas žino, gal „LoGoMo“ turi šansą tapti  modernumo ir geros vadybos kultūros srityje terminu. Bent jau dabar tai gali būti etalonas, kaip į ypatingus renginius investuoti milijonai gali sukurti tvarią, ilgalaikę ir finansiškai atsiperkančią kultūros šventę.

Iš senų dirbtuvių – kultūros sostinės “rotušė”

„LoGoMo“, matyt, tikrai ypatinga vieta, kad kartą čia įžengęs J.Auvinenas taip ir negali išeiti. Kultūros erdvių apšvietimo ir garso dizaino guru per savo ketvirčio amžiaus karjerą dirbo projektuojant ir įrengiant žymiausias išskirtinio dizaino pasaulio koncertų ir teatrų sales – Stavangerio koncertų salę Norvegijoje, Usio (Wuxi) didįjį teatrą Kinijoje, Ankaros operos teatrą Turkijoje, „Yabous“ kultūros centrą Palestinoje, Bumashnikovo kultūros centrą Rusijoje, o Suomijoje yra tik keli teatrai ir koncertų salės, kur nepridėta J.Auvineno gebėjimų. Visur atlikdavo savo misiją ir imdavosi naujo projekto, bet su „LoGoMo“ J.Auvinenas susisaistė ilgam. Gal todėl, kad negali atsitraukti, nes čia lyg niekad nesibaigiantis kūrybos procesas. Pirmiausia 1876 m. statytą geležinkelio remonto dirbtuvių pastatą reikėjo perkūnyti į Turku – 2011 m. Europos kultūros sostinės pagrindinę įvykių areną, paskui, kultūros sostinės metams pasibaigus, „LoGoMo“ reikėjo dar kartą transformuoti – šįsyk į vieną moderniausių Suomijos ir ne tik multifunkcinį centrą jau ne proginiam, o kasdieniniam kultūros vartojimui.

Kai Suomijos užsienio reikalų ministerijos kvietimu lankiausi Turku, „LoGoMo“ rengėsi naujausio naujakurio – Turku teatro kraustynėms į šį kultūros fabriką, be to, laukė didžiulio tarptautinio Baltijos jūros dienų renginio. Nors kultūros sostinės karūną Turku jau prieš trejetą metų atidavė kitiems Europos miestams, tačiau gyvenimas buvusios kultūros sostinės „rotušėje“ – „LoGoMo“ vis pasipildo naujais štrichais.

Ne tik visą šį tekstą, bet ir visus kitus šios savaitės “Veido” straipsnius galėsite perskaityti išsiuntę žinutę numeriu 1390 ir įrašę “veidas 332014″ bei įvedę gautą kodą.

Žinutės kaina 4 Lt/1,16 EUR. Plačiau http://www.veidas.lt/veidas-nr-33-2014-m

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...