2015 Sausio 29

2015-ieji – Etnografinių regionų ir M.K.Oginskio metai

veidas.lt

 

Pernai dažnai minėtą lietuvių literatūros pradininko Kristijono Donelaičio vardą, Oršos mūšio sukaktį ar Dainų šventę šiemet pakeis etnografinių regionų įvairovė bei renginiai, skirti prisiminti kompozitoriui, diplomatui, Abiejų Tautų Respublikos politiniam veikėjui Mykolui Kleopui Oginskiui, kurio parašytas polonezas XVIII–XIX a. sandūroje buvo vienas populiariausių šokių Europoje. Seimui 2015-uosius paskelbus Etnografinių regionų ir M.K.Oginskio metais, šalyje prasideda tam skirta programa.

M.K.Oginskio 250-ąsias gimimo metines į pasaulio kultūrai, švietimui, mokslui ir istorinei atminčiai svarbių sukakčių sąrašą įtraukė ir UNESCO. Šia proga Rietave šiemet ketinama pastatyti M.K.Oginskiui ir jo palikuonims skirtą paminklą, sukurti jo paveldo interneto svetainę, parengti Oginskių dailės kolekcijos parodą. Balandį numatyta atidaryti restauruotus M.K.Oginskio rūmus Plungėje, surengti mokslinę konferenciją. Šią sukaktį minės ir kultūrinės programos: muzikos festivaliai Plungėje ir Rietave, koncertai Paryžiuje ir Florencijoje.

Na, o Etnografinių regionų metai paskelbti siekiant pabrėžti jų istorinio ir kultūrinio savitumo išsaugojimo reikšmę, formuoti palankią visuomenės nuomonę. Tarp tam numatytų kultūrinių renginių – geriausiai tradicijas puoselėjančios etnografinio regiono seniūnijos rinkimai, profesinių mokymo įstaigų mokiniams skirtas projektas „Lietuvos kulinarijos ir etninio paveldo išsaugojimas ir puoselėjimas“ bei daugelis kitų. Kiekvieno regiono nacionaliniuose ir regioniniuose parkuose bus organizuojamas etnokultūrinių renginių ciklas: konferencijos, tradicinės šventės, renginiai, populiarinantys etnokultūrines regionų tradicijas.

Daugiau šia tema:
  • Nėra panašių straipsnių.
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...