2013 Rugsėjo 24

„Konstitucijos žinios – kelias į laisvę ir pasitikėjimą savimi“

veidas.lt


Teisingumo ministerija septintą kartą rengia Konstitucijos egzaminą, kurio metu piliečiai kviečiami patikrinti savo žinias apie pagrindinį šalies įstatymą. Pirmasis egzamino etapas įvyks jau šių metų spalio 1 d.
„Noriu pasidžiaugti, kad kiekvienais metais vis daugiau Lietuvos piliečių išbando savo Konstitucijos žinias. Tai yra labai svarbu, nes Konstitucija garantuoja mūsų pagrindines teises. Privalome jas žinoti, kad būtume laisvi ir pasitikintys savimi“, – sako teisingumo ministras Juozas Bernatonis.
Konstitucijos egzaminas šiais metais vyks dviem etapais, spalio 1 d. ir spalio 15 d., po kurių 28 geriausiai egzamino užduotis atlikę Lietuvos piliečiai spalio 29 d. bus iškilmingai apdovanoti Prezidentūroje. Nugalėtojams atiteks Teisingumo ministerijos ir projekto partnerių įsteigti prizai.
Šių metų Konstitucijos egzamino  komisijos pirmininkas, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Gintaras Kryževičius teigia, jog Konstitucijos žinojimas yra vienas iš ryškiausių visuomenės teisinės kultūros lygmens indikatorių, todėl Konstitucijos egzaminas, tapęs gražia Konstitucijos dienos pažymėjimo tradicija, labai svarbus sekant ir akivaizdžiai pastebint visuomenės teisinio tobulėjimo raidą.
Konstitucijos egzamino dalyviai dėl geriausiai išmanančio pagrindinį šalies įstatymą vardo varžysis atskirose grupėse: pilnametystės sulaukę piliečiai; teisę studijuojantys ir teisinį išsilavinimą turintys asmenys; moksleiviai pagal amžiaus grupes: 1-4 klasių, 5-7 klasių, 8-10 klasių ir 11-12 klasių; taip pat atskira grupė išskiriama egzaminą laikančiųjų internete. Egzaminą laikyti bus galima Lietuvos miestų ir rajonų savivaldybėse, mokyklose, universitetuose, Seime (Seimo nariai ir valstybės tarnautojai), įkalinimo įstaigose, o taip pat ir internete. 1–4 klasių moksleiviams bus skirta kūrybinė užduotis – piešinių konkursas „Ką man reiškia Konstitucija?“.
Vilniaus universiteto Teisės fakulteto dekano Tomo Davulio nuomone, Konstitucija yra  visuomenės sugyvenimo pamatas ir kiekvienos asmenybės laisvės garantija ir kartu tai bet kurio socialinio elgesio teisėtumo matas.
Spaudos konferencijoje Konstitucijos egzaminą visus kvietė laikyti ir visuomenės veikėjas, fotografas, keliautojas, albumo „Neregėta Lietuva“ autorius Marius Jovaiša.
„Konstitucija yra laisvos, nepriklausomos valstybės pamatas. Lietuviai šimtmečiais gynė ir iki šiol turi ginti savo kultūrą, kalbą ir valstybę, todėl pagarba pagrindiniam šalies įstatymui turėtų būti nuolat skiepijama ir stiprinama“, – pažymi M. Jovaiša.
Gražia tradicija tapusį projektą inicijuoja Lietuvos Respublikos teisingumo ministerija, jo globėja – Prezidentė Dalia Grybauskaitė.
Egzaminą laikysiančių piliečių žinias vertins speciali komisija, kurios pirmininku šiais metais yra Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Gintaras Kryževičius. Komisijos nariai: Mykolo Romerio universiteto profesorius Darijus Beinoravičius, Vilniaus universiteto Teisės fakulteto dekanas Tomas Davulis, Vilniaus licėjaus direktorius Saulius Jurkevičius, teisingumo ministro patarėjas Julius Pagojus, Mykolo Romerio universiteto profesorius, buvęs Lietuvos Konstitucinio Teismo teisėjas Vytautas Sinkevičius, Lietuvos Konstitucinio teismo teisėjas Dainius Žalimas.
Egzamino eiga ir laikymo vietos:
•    I-asis etapas vyks 2013 m. spalio 1 d. 12 val. Lietuvos miestų ir rajonų savivaldybėse, aukštojo mokslo įstaigose bei internete. Mokyklose ir gimnazijose moksleiviai egzaminą laikys specialiai surengtos Konstitucijos pamokos metu (pradžia 9 val.).
•    Į antrąjį Konstitucijos egzamino etapą pateks ne mažiau kaip į 25 klausimus kiekvienoje kategorijoje teisingai atsakę dalyviai.
•    II-asis etapas įvyks 2013 m. spalio 15 d. Moksleivių kategorijų pirmojo etapo nugalėtojai egzaminą laikys 9 val. mokyklose bei gimnazijose, o visi kiti piliečiai, tarp jų ir teisinį išsilavinimą turintys asmenys – 12 val. miestų bei rajonų savivaldybėse, universitetuose, Seimo rūmuose. Nuteistieji egzamino užduotis atliks įkalinimo įstaigose.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...