2012 Vasario 05

„eBay“ – aukcionas, pakeitęs internetinę prekybą

veidas.lt


Interneto aukcionas, turėjęs apversti internetinę prekybą aukštyn kojomis, šiandien „gyvena“ ramų el. parduotuvės gyvenimą. Vis dėlto „eBay“ paliks įspaudą, kuris pakeitė verslo pasaulį.

Sausio pradžioje vykusioje vartotojų elektronikos ir informacinių technologijų parodoje „Consumer Electronics Show 2012“ didžiausio pasaulyje aukciono internete „eBay“ vadovas Johnas Donahoe pagaliau vėl turėjo gerų žinių. Jis pasidžiaugė smarkiai didėjančiomis pajamomis, kurių didelę dalį sudaro „eBay“ padalinio, mokėjimų internetu sistemos „PayPal“, pajamos. Tarkim, per paskutinį 2011 m. ketvirtį, palyginti su tuo pačiu 2010-ųjų laikotarpiu, „eBay“ pajamos padidėjo daugiau nei trečdaliu – iki 3,5 mlrd. JAV dolerių, iš kurių 1,2 mlrd. sudaro „PayPal“ pajamos. Didelę dalį šių pajamų kompanijai generuoja ne JAV, o besivystančios rinkos, ypač Indija ir Kinija.
J.Donahoe pabrėžė, kad per 2011-uosius stipriai didėjo pajamos iš mobiliosios internetinės prekybos – vis daugiau žmonių šiandien perka, naudodamiesi išmaniaisiais telefonais bei planšetiniais kompiuteriais. Šiuo metu „eBay“ programėlė, skirta išmaniesiems įrenginiams, parsisiųsta daugiau nei 65 mln. kartų ir pernai net 890 tūkst. naujų „eBay“ klientų pirmą kartą pirko prekes, naudodamiesi ne kompiuteriu, o išmaniuoju įrenginiu. Tokių sandorių apyvarta 2011-aisiais siekė apie 5 mlrd. dolerių, o 2012 m. prognozės dar didesnės – apyvarta, regis, viršys 8 mlrd. dolerių.
Regis, džiugios žinios ir optimistinės prognozės, tačiau iš tiesų „eBay“ ateitis atrodo šiek tiek miglota. Interneto aukcionai dėl įvairių priežasčių neteko masinio susižavėjimo: pasak „eBay“ viceprezidento Dave’o Glasgow, šiandien tik apie trečdalį pardavimo sandorių yra aukciono tipo. Todėl kompanija virto įprasta interneto parduotuve, kurios pagrindine konkurente tapo „Amazon“. Mobiliojo pirkimo tendenciją pastebėjo ir šios žymiosios interneto parduotuvės vadovas Jeffas Bezosas. Todėl praėjusių metų rudenį buvo pristatytas išmanusis kompiuteris „Amazon Kindle Fire“, kuris būtent ir skirtas mobiliajam pirkimui skatinti.
Abi konkurentės prieš daugiau nei 15 metų pradėjo dvi skirtingas internetinės prekybos revoliucijas. Tačiau šiandien „Amazon“ rinkoje vertinama 85 mlrd. dolerių ir daugiau nei dvigubai viršija „eBay“ vertę, kuri sudaro tik 41 mlrd. dolerių. Tad įdomu, kaip gimė interneto aukcionas „eBay“ ir kodėl šis formatas, nors iš esmės pakeitęs elektroninę prekybą, šiandien nėra dominuojantis – „eBay“ yra tapusi įprasta interneto parduotuve.

Didžiausias pasaulyje turgus

Aukciono internete idėja gimė iš Prancūzijos kilusio programuotojo Pierre’o Omidyaro galvoje. Jo tėvas chirurgas kartu su žmona emigravo į Paryžių iš Irano, kur 1967 m. ir gimė „eBay“ įkūrėjas. Kai jam buvo šešeri, visa Omidyarų šeima išvyko gyventi į JAV, mat tėvas gavo darbą Johnso Hopkinso universiteto medicinos centre Merilando valstijoje.
Kompiuteriais Pierre’as susidomėjo dar mokykloje, o 1988-aisiais baigė kompiuterių mokslus Tuftso universitete. Tada persikėlė į vakarinėje JAV pakrantėje įsikūrusį Silicio slėnį ir pradėjo dirbti bendrovėje „Claris“. Joje jis prisidėjo prie programos „MacDraw“, skirtos „Apple“ gaminamiems „Macintosh“ kompiuteriams, kūrimo. Interneto aušroje, 1991-aisiais, kartu su draugais įsteigė el. parduotuvę „eShop Inc.“, kuri vėliau buvo parduota „Microsoft“. Šiuo laikotarpiu „eBay“ įkūrėją pirmą kartą sužavėjo galimybės, kurias prekybai suteikia internetas. Neilgai trukus jis ėmėsi savo asmeninio projekto – 1995 m. rugsėjį buvo įkurtas interneto aukcionas „AuctionWeb“, vėliau pakeitęs pavadinimą į „eBay“.
Pirmoji prekė, parduota „eBay“ aukcione, buvo sugedęs lazerinis rodiklis, kurį laimėtojas įsigijo už beveik 15 dolerių. Vėliau, kai P.Omidyaras susisiekė su pirkėju ir dar kartą pasitikslino, ar šis suprato, kad rodiklis sugedęs, pirkėjas paaiškino kolekcionuojąs sugedusius lazerinius rodiklius. Galima būtų sakyti, kad tokią istoriją sugalvojo kompanijos viešųjų ryšių skyrius, mat ji puikiai atitinka „eBay“ aukciono esmę: jame galima rasti pačių keisčiausių ir rečiausių prekių, o dėl kainos susitarti aukciono būdu.
Verta prisiminti, kad P.Omidyaras pabandė sukelti panašią revoliuciją, kokią prieš daugiau nei pusantro amžiaus inicijavo kitas imigrantas – iš Airijos kilęs Alexanderis Turney Stewartas. Jis 1846 m. Niujorke įkūrė savo parduotuvę, kurioje įdiegė iki tol nematytą naujovę – visos prekės turėjo etiketę su konkrečia kaina. Nors iki tol visose parduotuvėse dėl prekių kainos buvo deramasi, XIX a. pabaigoje fiksuota kaina tapo įprastu dalyku.
Tad prabėgus daugiau nei šimtui metų P.Omidyaras sumanė prekybos principus apversti aukštyn kojomis ir sukurti didžiausią pasaulyje turgų, kuriame smulkieji pardavėjai lygiomis teisėmis konkuruotų su didžiulėmis korporacijomis ir kuriame įvairaus plauko pirkėjai galėtų rasti net ir pačių rečiausių bei egzotiškiausių prekių. Vis dėlto didžiausia P.Omidyaro naujovė yra tai, kad „eBay“ buvo aukcionas – čia kainas diktavo ne rinkodaros skyriuose dirbantys kostiumuoti „dėdės“, o nuolatinis pasiūlos ir paklausos kitimas.

Pakilimo metai

Idėja buvo puiki ir kompanija ėmė staigiai augti: tarkim, per visus 1996-uosius „eBay“ įvyko tik 250 tūkst. aukcionų, o vien per 1997-ųjų sausį – daugiau nei du milijonai. Tais pačiais metais rizikos kapitalo firma „Benchmark Capital“ į naująjį aukcioną „įliejo“ beveik 7 mln. dolerių.
P.Omidyaras suprato, koks svarbus patyrusio vadovo vaidmuo, todėl 1998 m. „eBay“ vadove buvo pasamdyta patyrusi direktorė Meg Whitman, prieš tai padariusi rimtą karjerą tokiose kompanijose, kaip „Walt Disney“, „DreamWorks“ ar „Proctor&Gamble“. Šis sprendimas pasiteisino, mat per dešimt metų M.Whitman iš „eBay“ sukūrė tarptautinę korporaciją.
1998 m. joje dirbo 30 žmonių, ji turėjo pusę milijono vartotojų ir beveik 5 mln. dolerių pajamų, o 2008-aisiais – jau apie 15 tūkst. darbuotojų, šimtus milijonų registruotų vartotojų visame pasaulyje ir generavo beveik 8 mlrd. dolerių pajamas. 2008 m. M.Whitman iš „eBay“ pasitraukė ir 2009 m. nesėkmingai balotiravosi į Kalifornijos gubernatoriaus postą, o pernai iš liūdnai pagarsėjusio Leo Apothekerio perėmė „Hewlett Packard“ vairą.
Kompanija „eBay“, panašiai kaip „Google“ ar „Amazon“, ne tik išgyveno ekonominę krizę, bet ir ėmė klestėti būtent tuo laikotarpiu, kai kitos IT firmos bankrutavo. 2002 m. „eBay“ įsigijo du sėkmingiausius pirkinius – Europoje įsikūrusį interneto aukcioną „IBazar“ ir internetinių mokėjimų sistemą „PayPal“.
Tiesa, puikią reputaciją gadina ir vienas labai nevykęs pirkinys – 2005 m. už 4,1 mlrd. dolerių įsigyta kompanija „Skype Technologies S.A.“, kuriai žymiąją pokalbių programą sukūrė estų programuotojų komanda. Vėliau „Skype“ už 2,75 mlrd. dolerių buvo parduota investuotojų firmai „Silver Lake Partners“, o pernai „Microsoft“ už „Skype“ paklojo apie 8,5 mlrd. dolerių.

Kodėl išgaravo aukcionų žavesys

2004 m. „eBay“ rinkos vertė buvo pasiekusi aukštumas – net 78 mlrd. dolerių. Deja, nuo tada prasidėjo lėtas leidimasis, prie kurio prisidėjo vis stiprėjanti konkurentė „Amazon“ bei nesėkmingas „Skype“ sandoris. Tiesa, kalbėti apie „eBay“ žlugimą neverta, mat kompanija laiku diversifikavo verslo sritis – dabar jai priklauso jau minėta internetinių mokėjimų sistema „PayPal“, elektroninė bilietų parduotuvė „StubHub“ bei elektroninė parduotuvė „Half.com“.
Vis dėlto aukciono internete formatas neprigijo, nors iš pradžių toks pirkimo būdas buvo sutiktas ypač entuziastingai. Tarkim, 1999 m. Ročesterio universiteto ekonomikos profesorius Stevenas Landsburgas viename interviu prisipažino, kad turi priklausomybę nuo „eBay“. Ir iš tiesų daugelį pirkėjų žavėjo galimybė rungtis aukcione, nugalėti ir įsigyti prekę už patrauklią kainą. Dažnai šis veiksnys būdavo net svarbesnis už kainą – 2005 m. Vakarų Vašingtono universiteto atliktas tyrimas parodė, kad dažnas pirkėjas rungdavosi aukcione, net jei prekės kaina perkant iš karto būdavo mažesnė.
Deja, ilgainiui šis žavesys išblėso ir tam galima surasti bent keletą priežasčių. Konsultacijų bendrovės „ChannelAdvisor“ atstovas Scotas Wingo pabrėžia, kad viena svarbiausių naujus pirkėjus atbaidančių priežasčių – vadinamoji snaiperių taktika. Ja besinaudojantis patyręs pirkėjas laukia iki paskutinių aukciono sekundžių, o tada nurodo vos didesnę kainą, taip laimėdamas aukcioną. Ši taktika atima visą aukciono metu dėl kainos vykstančių rungtynių žavesį.
Kita priežastis – tai internetinė paieška, kuria naudojantis dabar galima rasti pačių rečiausių daiktų. „Retas pirkėjas šiandien pradeda prekės paiešką „eBay“, daug paprasčiau įsijungti „Google“ ir ieškoti ten, – aiškina Nancy Koehn, verslo istorikė iš Harvardo universiteto. – Be to, tik tikri entuziastai gali gaišti laiką ir dalyvauti aukcione, kai prekę galima įsigyti įprastoje interneto parduotuvėje už labai artimą kainą.“
Netgi jei nė karto nieko nepirkome „eBay“, vis dėlto šiai kompanijai turime būti dėkingi dėl šiandien interneto parduotuvėse taikomų lanksčių kainų bei nuolaidų. Juk būtent šis aukcionas paskatino internetinės prekybos ir kainų demokratizaciją, o internetas suteikė daugiau žinių ir įrankių pirkėjams, norintiems įsigyti prekių pigiau. Abu šie veiksniai negrįžtamai pakeitė net ir didžiausių kompanijų rinkodaros principus. Šiandien kiekvienas pirkėjas turi pakankamai galių bei žinių, todėl gali rinktis pardavėją ir kainą.
O „eBay“ visada išliks aukcionu, kuriame galima nusipirkti ką nors egzotiško, pavyzdžiui, pietus su Warrenu Buffetu ar Justino Bieberio plaukų sruogelę.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentarai (1)

  1. Jo Jo rašo:

    Sveiki,
    E-sim – tai galimybe buti tuo, kuo nori – stipriu karininku, protingu politiku, garsiu žurnalistu ar turtingu verslininku! Istok i karini buri, rašyk laikrašti, ikurk imone ir idarbink i ja žmones, prisijunk prie partijos ir buk seimunu, ar net prezidentu! Svarbiausia, visa tai gali daryti už tevyne – Lietuva! e-sim.org/lan.25797/


Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...