2010 Rugpjūčio 19

Skrandžio sutrikimas

Vėl tas rėmuo

veidas.lt

"Veido" archyvas

Pats vaisių, uogų, daržovių ir atostogų metas. Rodos, sveikas maistas, šiek tiek atslūgę rūpesčiai ir  stresas neturėtų sukelti skrandžio negalavimų. Deja, viena labiausiai paplitusių skrandžio ligų – gastroezofaginis refliuksas, liaudiškai vadinamas skrandžio rūgštingumu, nuo sezoniškumo nepriklauso.

Ar vasarą padažnėja skrandžio sutrikimų?

Sezonas skrandžio ligoms įtakos neturi, jų visada vienodai daug, ir pastaruoju metu sergančiųjų skrandžio ligomis labai daugėja. Tai susiję su civilizacija, netinkama mityba, stresu. Anksčiau buvo manoma, kad, pavyzdžiui, skrandžio opaligė susijusi su sezonu – rudenį, pavasarį ji paūmėja, tačiau toji hipotezė nepasitvirtino.

Su rūgštingumu susijusios bėdos yra skrandžio refliukso liga. Visi mes skrandžio rūgšties turime daug, nes ji atlieka svarbią virškinimo ir apsaugos funkciją. Sveikas žmogus jos nejaučia. Kai skrandžio rūgšties iš skrandžio patenka į stemplę, į kurią jos neturi patekti, tada jaučiamas rėmuo, prasideda atpylinėjimai, atsirūgimai, graužimas, ir žmonės šį sutrikimą apibūdina kaip padidėjusį rūgštingumą. Tai ir yra refliukso liga.

Kas sukelia šį skrandžio sutrikimą?

Dažniausiai kaltė tenka alkoholiui, rūkymui, persivalgymui, aštriam maistui, citrusiniams vaisiams, antsvoriui. Deja, juos mini visi medikai, bet padėtis nesitaiso. Dar viena priežastis yra aukšta diafragmos padėtis ir didelis spaudimas pilve, nes tuomet susidaro palankios sąlygos padidėti skrandžio rūgštingumui. Būtinai reikėtų paminėti riebų maistą, kuris ilgai būna skrandyje, todėl  išsiskiria daug rūgšties.

Labai sunku pasakyti, kas konkrečiam žmogui gali sukelti padidėjusį rūgštingumą. Tai labai individualu: vieni simptomus pajunta išgėrę baltojo vyno, kiti raudonojo, dar kiti – suvalgę uogų.

Tik su saiku

Gali kilti klausimas, ar uogų reikėtų vengti. Uogos sveikiau nei cepelinai. Refliuksui daugiau įtakos turi lietuviškos riebios bei gausios vaišės ir net kasdienė mityba – šašlykai, kepsniai su alumi, o vaisiai, daržovės nėra tokios pavojingos.

Jei skrandžio rūgštingumas padidėjęs, svarbiausia laikytis sveikos mitybos principų ir atsirinkti produktus, kurių netoleruojate. Tai gali būti kurios nors uogos, jeigu daug suvalgysite. Jeigu rūgštingumas vis dėlto padidėjo, yra daugybė medikamentų, neutralizuojančių skrandžio rūgštį.

Taigi galima valgyti viską, nebent esate alergiška. Jei žmogus serga sunkia lėtine refliukso liga, bet koks maistas gali sukelti paūmėjimą, tuomet kiekvieną dieną reikia vartoti medikamentų, o jei rūgštis padidėja retai, nėra ko bijoti – tiesiog reikia žinoti, kas kenkia. Jei negalite valgyti vyšnių, rinkitės avietes ir mėlynes.

Kai ruošiatės keliauti

Kelionėje reikia turėti vaistų, nes refliuksui turi įtakos stresas, o ilsėdamasis organizmas taip pat patiria stresą, tik kitokį – tai susiję su pasikeitusia aplinka, įspūdžiais, keliavimo būdu.

Patiriant stresą padidėja vidaus organų, taip pat ir skrandžio bei stemplės, dirglumas, galintis sukelti nemalonių pojūčių.

Ilgai keliaujant autobusu padidėja pilvo spaudimas, taigi jei yra polinkis į refliuksą, jis provokuojamas. Įtakos dar turi ir kelionės maistas – sumuštiniai. Nuo tokio maisto užkietėja viduriai, pradeda pūsti pilvą, dėl to irgi gali padidėti rūgštingumas. Todėl keliaujant reikėtų gerti daug vandens, kad nejaustumėte troškulio, burna ir liežuvis nebūtų sausas. Į kelionę būtinai pasiimkite vaistų, mažinančių rūgštingumą.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Kaip vertinate galimybę, kad S.Skvernelis vadovaus naujai Vyriausybei?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...