2013 Kovo 16

Šiuolaikiniai dizaineriai drąsiai eksperimentuoja su stalo indais ir įrankiais

veidas.lt


Kokie trys žodžiai tiktų paprasčiausiai lėkštei apibūdinti? Tradicinis atsakymas greičiausiai būtų – balta, apvali ir keraminė. Valgomųjų indų tendencijos byloja, kad nebūtinai.

Ar lėkštė būtinai turi būti apvali? Didžiausia pasaulyje plataus vartojimo prekių paroda „Ambiente“, vasario mėnesį vykstanti Frankfurte, – bene geriausia vieta ieškoti atsakymų į tokius iš pirmo žvilgsnio keistus klausimus. Kasmet ir didžiausi, ir svarbiausi valgomųjų indų ir stalo įrankių gamintojai čia pristato naujausius modelius ir kolekcijas. Savo akimis galima įsitikinti, kad standartiniai apibūdinimai nėra visai tikslūs, kai kalbama ne tik apie lėkštes, bet ir apie kitus valgomosios paskirties indus.
Taip, iš lėkščių vis dar semiama sriuba, iš puodelių geriama kava, o į dubenį dedami vaisiai. Tačiau net ir nekulinarinių mitų griovėjams aišku, kad, tarkim, šiuolaikinės lėkštės apibūdinimas, kokį pateikia “Dabartinės lietuvių kalbos žodynas” – „dedamoji priemonė valgiams dėti“, skamba kažkaip… abstrakčiai ir netiksliai.
Valgomųjų indų evoliuciją ir įvairovę lemia kelios priežastys. Stalo indai visuomet buvo neatsiejama kulinarijos kultūros dalis, tačiau turbūt dar niekad jų vaidmuo nebuvo toks svarbus. Kiekvienas virtuvės vadovas pritariamai palinksėtų galva, kad šiuolaikinėje kulinarijoje vienu metu reikia galvoti ne tik apie patiekalo skonį, jo išvaizdą, bet ir apie tai, kokiose lėkštėse jis bus patiektas. Kitais žodžiais – netinkamose lėkštėse patiektas valgis gali paprasčiausiai… sugadinti jo skonį. Be to, valgomieji indai ir reikmenys jau tapo svarbiais virtuvės ar valgomojo interjero akcentais. Namuose prie valgomojo stalo pamačius pristumtas Phillipe‘o Starcko kėdes, žvilgsnis automatiškai krypsta ir į ant to paties stalo stovintį dubenį, kuriame sudėti obuoliai.
Valgomųjų indų įvairovė bene geriausiai atsiskleidžia per jų formas, spalvas, dekoro raštus, taip pat ir medžiagiškumą.

Ar būtinai apvali? Aišku, kad ne
Dizaino požiūriu stalo indams ir įrankiams ypač būdinga tai, ką danų dizaineris Peras Mollerupas savo knygoje „Dizainas šalia mūsų“ pavadino nusistovėjusia forma. Indas, peilis, šaukštas turi visiems priimtiną archetipinę formą. Šiuolaikiniai kūrybiniai eksperimentai privalo nepažeisti pagrindinių jų funkcijų ir, tiesiai šviesiai kalbant, neišgąsdinti vartotojo, neversti keisti jam įprastų naudojimo įpročių. Tai tarsi iš naujo išradinėti dviratį. Nors šiuolaikiniai dizaineriai gana drąsiai eksperimentuoja su stalo indais ir įrankiais, kurdami neįprastą formą jie visuomet turi prisiminti, kad vartotojui pirmiausia ji turi būti priimtina ir funkcionali.
Šią pamoką prieš daugiau kaip pusę amžiaus teko išmokti netgi vienam garsiausių XX amžiaus dizainerių danui Arne Jacobsenui. Kopenhagoje esantis viešbutis „Radisson SAS Royal Hotel“ (dabartinis pavadinimas – „Radisson Blu Royal Hotel“) ir šiandien visame pasaulyje garsus tuo, kad 1956–1960 m. A.Jacobsenas kūrė ne tik pastato architektūrą, bet ir interjerus. Jis specialiai šiam viešbučiui suprojektavo ne tik baldus (garsusis „Egg“ krėslas, taip pat kėdė „Swan“ iki šiol gaminami serijiniu būdu), bet ir santechninę įrangą. Architektas taip įsismagino, kad šio viešbučio restoranui sukūrė ir autorinio dizaino stalo įrankius. Tačiau A.Jacobseno peiliai, šakutės ir šaukštai amerikiečių turistams pasirodė tokie neįprasti ir novatoriški, kad jie sukėlė savotišką maištą, demonstratyviai atsisakydami jais valgyti ir reikalaudami „tradicinių“ stalo įrankių…
XXI amžiuje teiginys, kad šiuolaikinė lėkštė būtinai turi būti apvali, skamba šiek tiek senamadiškai, tačiau jokiu būdu ne su minuso ženklu. Tiesiog gerokai daugiau intrigos kelia klausimas, kokios formos lėkštė dar galėtų būti. Ir vieno kategoriško atsakymo nėra. Didžiausių ir svarbiausių pasaulio gamintojų kolekcijose galima išvysti visų tradicinių geometrinių formų indų – nuo akiai įprastos ovalios iki kvadrato, stačiakampio ar net trikampio.

Visą publikacijos tekstą skaitykite savaitraštyje “Veidas”, pirkite žurnalo elektroninę versiją http://www.veidas.lt/veidas-nr-11-2013-m internete arba užsisakykite “iPad” planšetiniame kompiuteryje.

 

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Kaip vertinate galimybę, kad S.Skvernelis vadovaus naujai Vyriausybei?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...