2010 Gruodžio 24

maistas

Prekybininkų džiaugsmas – neatidus pirkėjas

veidas.lt

"Veido" archyvas

Koks šventinis stalas be paukštienos, žuvies patiekalų bei kitų gėrybių? Tačiau ar susimąstėte, kad ne visada iš pažiūros švieži produktai tokie ir yra? Prekeiviai, norėdami įsiūlyti sugedusius maisto produktus, griebiasi įvairių gudrybių. Todėl neskubėkite čiupti pirmo po ranka pasitaikiusio produkto – visuomet atidžiai apžiūrėkite ir perskaitykite etiketę.

Kaip atrodo šviežia mėsa?

Renkantis mėsą reikėtų atkreipti dėmesį į jos šviežumą ir rūšį. Mėsą pirkite patikimose prekybos vietose, kuriose laikomasi higienos reikalavimų.

■ Šviežia atšaldyta mėsa. Nestangri, pilkšvos spalvos, nemalonaus kvapo – tai požymiai, rodantys, kad mėsa gali būti nešviežia. Jei norite įsitikinti jos šviežumu, paspaudus pirštu atsiradusi duobutė turi greitai išsilyginti.

■ Šviežia sušaldyta mėsa. Ji turi būti natūralios spalvos, kietos konsistencijos. Sušaldyta paukštiena negali būti aukštesnės kaip –12 laipsnių temperatūros, o sušaldyta kitų gyvūnų mėsa – ne aukštesnės kaip –18 laipsnių temperatūros. Todėl perkant šaldytą mėsą reikėtų atkreipti dėmesį į tai, ar tikrai šaldytuvo termometras rodo tinkamą mėsos laikymo temperatūrą. Nepatartina pirkti produktų iš perpildytų šaldymo įrenginių, pilnų šerkšno ir sniego, nes tokiu atveju šaldoma nepakankamai. Jei pažeista pakuotė ar joje matyti sniego apnašų –žinokite, kad tokie produktai greičiau suges.

■ Malta mėsa. Norėdama įsigyti maltos mėsos, būtinai įsižiūrėkite, kas nurodyta etiketėje, – ar tai faršas, ar smulkinta mėsa. Faršas yra šviežia malta mėsa, į kurią pridėta kitų maisto produktų, pavyzdžiui, sojų baltymų, vandens, morkų skaidulų, krakmolo, druskos, taip pat ši mėsa paskaninama prieskoniais, įdedama maisto priedų, pavyzdžiui, antioksidatorių E301, tirštiklių E415, rūgštingumą reguliuojančių medžiagų E300, E330. Smulkinta mėsa – tokia, kuri tiesiog sumalta išėmus kaulus. Parduodantieji smulkintą mėsą etiketėje turi nurodyti ne tik galiojimo datą, bet ir iš kokios rūšies mėsos šis produktas pagamintas, bei smulkintos mėsos riebumą procentais. Ar beverta pridurti, kad visada būsite tikra, ko įdėta į faršą, jeigu jį susimalsite pati.

■ Mėsa dažoma fuksinu. Dešros apvalkalas turi būti sausas, žinoma, neapipelijęs. Perpjauta dešra – sultinga ir be tamsių dėmių. Šviežia mėsa būna natūralios gražios spalvos. Kad mėsa, dešros pirkėjų akį trauktų net ir pastovėjusios prekystalyje ilgą laiką, pardavėjai įsigudrina produkciją nudažyti fuksinu – sintetiniais raudonais dažais. Šį triuką galima išsiaiškinti apipylus dešrą degtine – fuksinas nudažys alkoholį raudonai.

Žuvį išduoda kvapas

Tradicinės lietuvių šventės neįsivaizduojamos be žuvies, ypač silkutės. Žuvies galiojimo laikas labai trumpas, todėl nedėmesingas pirkėjas gali lengvai įsigyti ne pirmo šviežumo žuvies. Geriausia pirkti gyvų žuvų – tik tuomet galėsite būti tikra, kad jos šviežios.

■ Šviežia žuvis. Panardinkite žuvį į vandenį, ir jeigu ji skęsta – tikrai įsigijote šviežią. Be to, šviežia žuvis neturi pašalinio kvapo, nebent jūros ir jodo. Jeigu jaučiamas amoniako kvapas, vadinasi, žuvis nešviežia ir pradeda gesti. Be to, šviežių žuvų akys išsipūtusios, švarios, ragena skaidri, žiaunos nuo šviesiai iki tamsiai raudonos spalvos, žiauniniai dangteliai standžiai suglausti, nesusiklijavę, oda  blizganti ir stangri, gleivės skaidrios, žvynai tvirtai laikosi, pelekai ir uodega neapdžiūvę, raumenys standūs, elastingi, sunkiai atsiskiria nuo ašakų, žuvis nelinksta, paspaudus pirštu duobutė nedelsiant išsilygina.

■ Šaldytos žuvies produktai turi būti natūralios spalvos, kietos konsistencijos (stuksenant girdimas skambus garsas) ir turi blizgėti. Pirkdami šaldytus žuvies produktus atkreipkite dėmesį į tai, ar tikrai šaldytuvo termometras rodo –18 laipsnių. Nepirkite produktų iš perpildytų šaldymo įrenginių, pilnų šerkšno ir sniego, nes tokiu atveju bus šaldoma nepakankamai. Jei pažeista pakuotė ar glazūros sluoksnis – tokie produktai greičiau genda ir yra tikimybė nusipirkti nekokybiškų. Šaldytos žuvies produktų negalima pakartotinai užšaldyti.

■ Sūdyta žuvis. Jei sūdytos žuvies poodinis sluoksnis rūdžių spalvos, yra lipnių, pieno baltumo, molio kvapą turinčių gleivių, o mėsa prie stuburo paraudusi ir kartokai rūgštaus skonio – tokia žuvis yra pasenusi ir jau nebetinkama valgyti.

■ Rūkyta žuvis. Rūkytos žuvies galiojimo terminas ilgesnis nei šviežios. Jei žuvies paviršius papilkėjęs ar pabalęs, matyti atsiradusių gleivių – ji vartoti nebetinkama.

Riešutai ir džiovinti vaisiai

Senolių išmintis byloja: kad kiti metai būtų saldūs, ant šventinio Kūčių stalo turėtumėte padėti ir saldžių valgių iš džiovintų ar šviežių vaisių bei riešutų. Perkant riešutus ir džiovintus vaisius reikėtų atkreipti dėmesį, ar jie nėra suskilę, dėmėti, pajuodę ir žemėti. Prieš vartojimą džiovintus vaisius ir riešutus reikėtų apipilti karštu vandeniu.

Naudotasi Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos informacija

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Kaip vertinate galimybę, kad S.Skvernelis vadovaus naujai Vyriausybei?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...