2010 Liepos 05

Ledai

Kodėl verta smaguriauti ledais?

veidas.lt

Vasarą jais mėgaujasi visi: ir mažyliai, ir seneliai. Saldžiai ir gaivinamai jų pagundai labai sunku atsispirti. Ledai – skanus ir gana sotus desertas, kuris pakelia nuotaiką, grūdina gerklę, praturtina organizmą kalciu ir net gali atstoti vakarienę.

"Veido" archyvas

Komplimentai ledams

Mitą, kad ledų dažnai negalima valgyti, sugriovė kelios dešimtys užsienio mokslininkų atliktų tyrimų. Ledus valgyti sveika ir suaugusiems, ir vaikams.

  • Kalcio šaltinis. Kaip ir visuose pieno produktuose, leduose yra daug kalcio – vieno svarbiausių žmogaus organizmo mineralų, būtinų kaulų stiprumui. Ypač jis reikalingas vaikams, sportininkams ir moterims, sulaukusioms menopauzės. Tad jei nemėgstate pieno, kasdien laižykite ledus. 100 g grietininių ledų yra tiek pat kalcio, kiek ir didelėje stiklinėje pieno. Be to, ledai yra puikus baltymų ir fosforo šaltinis. Juose daug vitamino A ir B2.
  • Streso žudikai. Naujausi mokslininkų tyrimai patvirtino, kad ledai gali įveikti blogą nuotaiką, padeda atsikratyti įtampos, suteikia jėgų. Tai paaiškinama tuo, kad pienas ar grietinėlė, iš kurių gaminami ledai, sudėtyje turi L-triptofano – natūralios medžiagos, pakeliančios nuotaiką ir raminančios nervų sistemą. Paslaptis glūdi ir valgymo rituale. Juk taip smagu atsikvėpti ir lėtai laižyti šaltus ledus.
  • Grūdina gerklę. Manoma, kad mėgaudamiesi ledais padedame gerklei pasiruošti žvarbiam rudens ir žiemos sezonui. Mat gerklė po truputį pripranta prie žemos temperatūros ir paskui jai nebaisūs šalti orai. Mėgstantieji šį gaivų desertą yra atsparesni ne tik peršalimo ligoms, gerklės skausmui, bet ir oro temperatūros svyravimams.
  • Degina riebaliukus. Ar girdėjote apie ledų dietą? Juk leduose daug kalcio, o jis skatina medžiagų ir greitina riebalų apykaitą.

Ledų įvairovė

Šiuo metu parduotuvių šaldytuvuose yra įvairiausių rūšių ir skonių ledų: plombyro, grietininių, pieniškų, vaisinių ar šerbeto, pagardintų vanile, uogienėmis, riešutais, net guminukais, glaistytų šokoladu, kakava ar vaisių sirupu. Kokius rinktis?

  • Plombyras – riebiausias. Pagamintas iš nenugriebto pieno arba grietinėlės, plombyras yra riebiausias iš visų ledų rūšių. 100 gramų yra apie 400 kilokalorijų. Tačiau tai nėra labai didelis šio deserto trūkumas. Mat karštą dieną, kai nesinori mėsiškų patiekalų arba trūksta laiko, šie ledai – puikus sotus užkandis.
  • Grietininiai – populiariausi. Jie mėgstamiausi, nes yra ne tokie riebūs kaip plombyras ir mažiau saldūs nei pieniški. 100 gramų grietininių ledų yra apie 300 kilokalorijų.
  • Pieniški – skaičiuojantiesiems kalorijas. Jie gaminami iš nenugriebto arba lieso pieno ir yra visai neriebūs (6–10 proc. riebumo). Pieniški ledai taip pat turi nedaug kalorijų – nuo 130 iki 250 kcal. Tačiau juose būna nemažai cukraus.
  • Vaisiniuose – daugiausiai dirbtinių maisto priedų. Vaisiniai ledai arba šerbetas – visiškai dietinis produktas (turi apie 100 kilokalorijų). Jie gaminami iš vaisių tyrės, sulčių ir vandens, neturi gyvūninės kilmės riebalų. Tačiau juose gali būti daugiausiai dirbtinių maisto priedų, gana retai šerbetai gaminami iš natūralių sulčių. Ryški spalva dažniausiai išgaunama sintetiniais dažikliais.

Atidžiai skaitykite etiketes

Parduotuvėse labai daug ledų, prikimštų sintetinių kvapiųjų esencijų, emulsiklių ir nudažytų nenatūraliais dažais. Tad nepatingėkite perskaityti ledų etiketės, ypač jei šį gardėsį perkate vaikui. Mat nekenksmingas konservantų kiekis apskaičiuotas ne vaiko, o suaugusio žmogaus (apie 70 kg) kūno masei.

  • Vietoj pieno. Kai kuriuose leduose pieno nėra nė lašelio, nes jie gaminami iš sausų pieno miltelių ir augalinių riebalų. Toks produktas tampa liesesnis ir pigesnis, tačiau jame nėra nei kalcio, nei kitų naudingų medžiagų. Pasikeičia ir skonis.
  • Natūralus priedas irgi gali būti pavojingas. Pavyzdžiui, lecitinas yra natūralios kilmės priedas, tačiau dažniausiai išgaunamas iš genetiškai modifikuotų sojų.
  • Kiek šokoladiniame glaiste šokolado? Atidžiai perskaitykite ledų sudėtį ir atkreipkite dėmesį, ar kakavos sviestas nepakeistas sintetiniais pakaitalais.
  • Iš ko kepamas vaflinis indelis? Pagrindiniai vaflio komponentai – miltai, cukrus, augalinis aliejus, lecitinas, druska.
  • Ledų be stabilizatorių nėra. Be šių priedų neįmanoma pagaminti ledų, skirtų masinei prekybai. Mat stabilizatoriai ledams padeda ilgiau išlikti. Tačiau rinkitės tą produktą, kurį gaminant buvo naudojami natūralūs stabilizatoriai. Tokie yra želatina ir vadinamasis agar-agaras.
  • Sveikesni – pasaldinti gliukoze ar cukrumi. Jei ledų sudėtyje yra fruktozės ar jos sirupo, galite suviduriuoti.
  • Natūraliausi – pieniški ir grietininiai ledai. O mažiausiai alergizuoja vaniliniai ledai be jokių priedų, nes juose nebūna dažiklių, sulčių, riešutų, šokolado ir kitų priedų.
  • Pažiūrėkite, koks galiojimo terminas. Tai dar vienas svarbus rodiklis, norint išsirinkti sveikesnius ledus. Jei juos galima vartoti du ar tris mėnesius, konservantų bus gerokai mažiau nei tuose, kurie galioja metus.

Kam ledai pavojingi

Deja, ne visi gali mėgautis šiuo saldžiu ir gaiviu desertu. Vengti ledų reikėtų tiems, kurie netoleruoja laktozės, nes suvalgius šio skanėsto gali pūsti pilvą, prasidėti viduriavimas. Taip pat reikėtų pasisaugoti tiems vaikams ir suaugusiesiems, kurie alergiški pieno baltymui. Taip pat nepamirškite, kad labai karštą dieną gaivindamiesi šaltais ledais galite persišaldyti. Tad ledus valgykite neskubėdami, pasimėgaudami. O perkaitusiam žmogui pirmiau reikia atsivėsinti, o tik tuomet smaguriauti šalto deserto. Persivalgyti ledų taip pat nerekomenduojama – per dieną užtenka vienos porcijos.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Kaip vertinate galimybę, kad S.Skvernelis vadovaus naujai Vyriausybei?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...