2012 Spalio 03

Kavą lietuviai mėgsta, bet jos vartojimo kultūra nesusiformavusi

veidas.lt


Kavos žinovai įsitikinę, jog lietuviams trūksta žinių apie tai, kas yra gera kava ir kaip ją ruošti. „Galbūt todėl daugiausia jos išgeriama vietose, kuriose siūloma kava „išsinešimui“. Tokia kava būna gausiai pagardinta pienu, cukrumi, įvairiais sirupais bei priedais, todėl ją ruošiant nesvarbi kavos pupelių rūšis, nes jos vis tiek nepajusi, tačiau tokią kavą lengva paruošti ir įtikti pirkėjams“, – teigia bendrovės „Šviežia kava“ direktorius Vytautas Kratulis.

Daug dėmesio kavai skiriančio prekybos tinklo IKI Marketingo departamento Įvaizdžio skyriaus vadovė Aistė Balytė pastebi, kad daugiausia nuperkama tos kavos, kuriai taikomos įvairios akcijos. „Lietuviai neturi suformuotos kavos vartojimo kultūros ir kavą renkasi atsižvelgdami į kainą. Mes norime pakeisti šį požiūrį ir pirkėjams suteikti daugiau žinių apie kavą, jos ruošimo ir vartojimo būdus, todėl savo pirkėjams siūlome unikalių receptūrų, aukštos kokybės, specialiai paruoštų IKI GOURMET kavos rūšių, todėl dirbame su vienu geriausių Lietuvos baristų Domu Ivoniu“, – sako A. Balytė.

Paragauti tikros kavos be cukraus ir kitų priedų, susipažinti su įvairiomis jos rūšimis bus galima Baltijos maisto ir gėrimų mugėje BAF bei parodoje „BaltShop. BaltHotel. BaltGastro“. Čia savo žiniomis ir aistra kavai dalinsis geriausi Lietuvos baristos bei gamintojai. Čia bus pristatomos įvairios kavos rūšys, vyks degustacijos ir Kavos kokteilių čempionatas, o Lietuvos kavos ruošimo čempionas IKI barista Domas Ivonis atskleis ne vieną geros kavos ruošimo paslaptį. Vis dėlto, pasak baristos, geros kavos neparuoši, jei pati kava bus prasta, nesvarbu, kokių gudrybių imsiesi. „Gera kava  – svarbiausias dalykas. Dar labai svarbu tinkamos proporcijos ir tinkamas kavos sumalimas“, – dalinasi patirtimi D. Ivonis.

BAF įrengtoje Virtuvės studijoje D. Ivonis kasdien lankytojams demonstruos įvairius kavos ruošimo būdus. Čia bus galima sužinoti, kokią kavą ir kaip ruošia prancūziškos kavinukės, kokią kavą galima paruošti kavos aparatais ar AeroPress, Kona  būdais. „Pristatysime tris IKI GOURMET  kavos rūšis – 100% arabiką iš Brazilijos, Indijos ir Gvatemalos. Kiekviena iš šių kavų viena nuo kitos skiriasi savo skonio savybėmis ir jos bus skrudinamos taip, kad geriausiai atsiskleistų jų savitumas ir aromatas“, –  sako barista.

Parodose netrūks ir daugiau ypatingų kavų. Bendrovės „Kavos bankas“ stende bus galima užtikti ir ypač retų, brangių kavos rūšių, pavyzdžiui, Rūko arba Jamaikos Mėlynojo kalno kavos, kurios pupelės, gaubiamos kalnų rūko, bręsta lėčiau ir įgauna išskirtinį skonį. Arba Indonesia Luwak kavos, laikomos brangiausia pasaulyje, kurios gamyboje dalyvauja ir voverinių šeimos gyvūnėlis Luvakas, o jos perdirbimas vyksta mažuose kaimeliuose rankiniu būdu. Vis dėlto, kaip teigia bendrovės direktorius Gražvydas Vilčinskas, dauguma vartotojų renkasi paprastesnes rūšis. „Lietuvoje populiariausios arabikos rūšys – Nikaragvos, Brazilijos, Kolumbijos, o labiausiai paplitęs kavos ruošimo būdas yra užplikyti ją puodelyje“, – sako G. Vilčinskas ir priduria, kad parodų metu jų stende profesionalus barista pademonstruos ne vieną kavos ruošimo būdą.

Bendrovės „Šviežia kava“ direktorius irgi pastebi, kad lietuviai linkę rinktis kavą pagal kainą. „Žmonės ieško geros ir pigios kavos, todėl net neatsivežam pačių brangiausių kavų, o parodoje siūlysime puikią Kenya Mugaga ir Ethiopia Konga kavą, kurios kaina įkandama daugeliui“, – sako V. Kratulis.

Baltijos maisto ir gėrimų mugėje BAF bus pristatoma ir degustuojama ne tik kava, bet ir įvairiausi maisto produktai bei gėrimai, delikatesai, prieskoniai. Čia įsikurs ne tik Kavos sala, bet ir Vyno ir muzikos kampas, Alaus juosta, arbatos gerbėjus pakvies Arbatos dienos, veiks Virtuvės studija, kurioje profesionalai, taip pat kulinarinių tinklaraščių entuziastai gamins patiekalus, dalinsis kulinarinėmis gudrybėmis ir žiniomis.

Parodoje „BaltShop. BaltHotel. BaltGastro“ bus demonstruojama naujausia profesianalios virtuvės, parduotuvių, viešbučių, restoranų įranga bei baldai, apskaitos ir kontrolės sistemos, apšvietimas ir interjero projektavimo paslaugos, stalo serviravimo, puošybos priemonės bei indai, higienos bei švaros priemonės, uniforminiai drabužiai, tekstilė.

Kaip visuomet, šioje parodoje vyks Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijacijos rengiami Geriausio Lietuvos virėjo 2012 ir Geriausio Lietuvos konditerio 2012 čempionatai.

Parodos  veiks lapkričio 8-10 d. Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentarai (1)

  1. Ugnė Ugnė rašo:

    lietuviai tokie daugiau namie kavos gėrėjai arba kavinėse prie maisto. na ir logiška, kai tokia skani kava iš aparato gaunasi, kurią gali nusipirkt, tai ko ten į tas kavines eit https://sorpreso.lt/lt/kava/kavos-kapsules


Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...