2010 Liepos 11

Etiketas

Kaip palikti gerą įspūdį svečiams

veidas.lt

Apie staltiesės spalvą

Jeigu laukiate žmonių, kurie yra ganėtinai konservatyvūs, stalą reikėtų dengti klasikine balta staltiese ir rinktis baltus indus. Kitais atvejais turėtų tikti ir kitokios, bet ne itin akį rėžiančios spalvos staltiesė. Tik indų spalvos turėtų prie jos derėti. Beje, po staltiese nepakenktų patiesti kitą neploną minkštą audeklą – staltiesė  bus lygesnė, lėkštės ir įrankiai mažiau dunksės į stalą. Jeigu turite besiderinantį komplektą, ant staltiesės galima pakloti ir medžiaginių ar nertų servetėlių (beje, jos gali ne tik papuošti stalą – panaudojus jas veikiausiai nebus ištepta staltiesė).

Na, o servetėlės burnai ar rankoms nusišluostyti – būtinas kiekvieno stalo akcentas. Jos, sulankstytos trikampėliu ar susuktos į ritinėlį, kiekvienam svečiui padedamos ant viršutinės (užkandžiams skirtos) lėkštutės arba kairėje jos pusėje. Jeigu servetėlės dedamos šalia lėkščių, gerai būtų jas įdėti į specialius žiedus. Beje, jos gali būti ne tik medžiaginės, bet ir popierinės, tačiau ganėtinai solidžios, nemažos. Kuklesnės servetėlės tiks tik stalui, prie kurio bus geriama kava, arbata. Beje, pavalgius servetėlė tvarkingai padedama dešinėje lėkštės pusėje.

Indai ir įrankiai

Kiekvienam svečiui privalu padėti po lėkštę, skirtą antrajam patiekalui, ant jos – lėkštelę užkandžiams, o į kairę nuo šių lėkščių – deserto lėkštutę. Sriubą galima patiekti ne tik giliose lėkštėse, bet ir sultiniui skirtuose puodeliuose (šie serviruojami būtinai kartu su lėkštelėmis).

Taurių paprastai pakanka trijų: degtinės ar brendžio taurelės, vyno taurės (jeigu gersite ir šampanizuotą vyną, prireiks atskiros) ir stiklinės mineraliniam vandeniui ar sultims įpilti. Taurės dėliojamos virš lėkštės: pirmoji dedama ties peilio galu, kitos – kairiau.

Kiekvienos lėkštės dešinėje pusėje padedamas peilis aštriąja puse į lėkštę bei šaukštas, kairėje – šakutė. Jeigu naudosite ir specialų peilį žuviai pjaustyti, jį dėkite lėkštės dešinėje, užkandžiams skirtas papildomas šakutes – kairėje. Deserto, arbatos šaukštelis dedamas lėkštės viršuje (jeigu desertui nebus skirtas atskiras stalelis).

Kiek indų ir įrankių gali prireikti per šešių asmenų pietus:

šešių gilių lėkščių ar sultinio puodukų su lėkštelėmis sriubai įpilti;

šešių didelių pagrindinio patiekalo lėkščių;

šešių lėkščių, skirtų užkandžiams sudėti;

didelio indo sriubai įpilti;

didelio indo karštajam patiekalui sudėti;

druskinės;

pipirinės;

padažui skirtoindo;

grafino vandeniui įpilti;

grafino sultims įpilti;

silkinės;

dviejų salotinių;

šešių deserto lėkštelių;

lėkštės duonai sudėti;

grafino stipresniam akoholiniam gėrimui įpilti;

po šešias vyno, šampano, sulčių taures, šešių degtinės taurelių;

po šešias šakutes, peilius, šaukštus, šaukštelius ar deserto šakutes.

Susėdus prie stalo…

Netoli pietų stalo, šalia šeimininkės vietos, galima pastatyti ir nedidelį staliuką, ant kurio bus padėtos sriubai skirtos lėkštės, dubuo su sriuba, papildomi įrankiai (jeigu kuris svečias numestų kokį stalo įrankį, nedelsiant jį derėtų pakeisti kitu).

Nebus nemandagu, jeigu sėdint prie stalo šeimininkas ar šeimininkė indą su antruoju patiekalu ar užkandžiais pasiųs svečiams per rankas. O jeigu patiekalą svečiams atnešate, tarkim, iš virtuvės, atminkite: kai maistas išdėliotas lėkštelėse, šios svečiams paduodamos iš dešinės pusės, o jeigu maisto svečias pats turėtų įsidėti į lėkštę, prie jo prieinama iš kairės.

Beje, šeimininkas ar šeimininkė neturėtų baigti valgyti patiekalo pirmiau nei svečiai.

Visi indai ir panaudoti įrankiai nuo stalo turi būti nurenkami prieš patiekiant desertą. Tačiau jeigu yra galimybė, jį, taip pat kavą ar arbatą būtų geriau patiekti prie atskiro stalelio.

Maisto pateikimo subtilybės

  • Visus šaltus užkandžius ant stalo galima išdėlioti iš karto, jeigu tik jie tilps. Maždaug stalo centre reikės padėti indą su karštuoju patiekalu, šalia jo – mėsos, žuvies užkandžius. Gėrimų buteliai, grafinai, prieskoninės išdėstomi per visą stalą netoli jo centro, stengiantis, kad kiekvienam nebūtų sunku jų pasiekti.
  • Vyno buteliai (išskyrus šampanizuoto – šis atidaromas prieš pilstant į taures) ant stalo statomi jau atkimšti. Taip pat reikia atkimšti gaiviųjų gėrimų, mineralinio vandens buteliukus. Degtinę ar trauktines geriausia patiekti išpilsčius į grafinus.
  • Jeigu svečius kviečiatės pietų, vertėtų patiekti ir sriubos.
  • O štai laukiant vakarieniautojų galima tenkintis ir vien šaltais užkandžiais. Beje, iš įrankių tuomet pakaktų vien šakutės ir peilio.
Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Kaip vertinate galimybę, kad S.Skvernelis vadovaus naujai Vyriausybei?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...