2010 Rugpjūčio 16

Nėštumas

Kai graužia iš vidaus

veidas.lt

"Veido" archyvas

Jeigu padidėja skrandžio rūgštingumas, išgerkite truputį pieno

“Neįmanoma net apsakyti jausmo, kai ėda rėmuo: naktį neįmanoma miegoti, netinka joks maistas, visai negaliu be vaistų, nes taip skauda, kad net pykina. Norisi kuo greičiau pagimdyti”, – rašo laiške ne viena į neviltį puolusi nėščioji. Bandysime padėti joms patarimais.

Rėmuo – tai deginantis graužimo pojūtis tiesiai už krūtinkaulio, dažniau ir stipriau pasireiškiantis gulint, tačiau, ligai paūmėjus, gali atsirasti ir stovint. Dažniausiai rėmuo ėda sergant gastroezofaginio refliukso liga (GERL), skrandžio uždegimu, opa ir t.t. Tačiau nėštumo metu rėmuo tampa savarankišku negalavimu, susijusiu su fiziologiniais pokyčiais moters organizme. Rėmuo dažniau kamuoja moteris, kurios iki nėštumo sirgo virškinimo sistemos ligomis.

Nemalonūs pojūčiai trunka nuo kelių minučių iki kelių valandų, sustiprėja gulint, lenkiantis, padidėjus fiziniam krūviui. Rėmuo dažnai lydimas nemalonaus rūgštaus, kartaus ar “metalo” skonio burnoje, blogos nuotaikos ir atsirūgimo oru. Kai kurios moterys skundžiasi pykinimu, šleikštuliu, maisto atpylimu. Be to, deginimą už krūtinkaulio kartais pakeičia stiprus skausmas.

Diagnozuoti ligą gydytojui dažniausiai užtenka išklausius būsimosios mamos nusiskundimų. Jeigu įtariamas išopėjimas ar pavojingas stemplės susiaurėjimas, gydytojas gali patarti atlikti nėštumo metu saugią pilvo organų echoskopiją ar fibrogastroskopiją (į stemplę kišamas specialus optinis instrumentas). Kita vertus, šis tyrimas nėščiosioms atliekamas itin retai ir tik tuo atveju, jeigu nėra priešlaikinio gimdymo požymių.

Kuo dėtas nėštumas?

Rėmuo – dažnas nėštumo palydovas. Nėštumui persiritus į antrą pusę, nemalonus ir deginantis pojūtis už krūtinkaulio, rūgštus skonis burnoje neaplenkia 60–70 proc. nėštukių. Tam yra nemažai priežasčių.

  • Vėl kalti hormoniniai pokyčiai. Pastojus organizme įsivyrauja hormonas progesteronas, kurio placenta nesiliauja gaminusi visą nėštumo laiką, mat jis slopina ne tik gimdos raumenų įtampą ir padeda išsaugoti vaisių, bet panašiai veikia ir kitus raumenis, pvz., stemplės. Laukiantis vaikelio hormonų veikiamas stemplės raumuo atsipalaiduoja, todėl dalis skrandžio rūgščių ir apvirškinto rūgštaus maisto sugrįžta į stemplę bei graužia, erzina ir dirgina gleivinę. Rūgštaus skonio priežastis –  refliuksas ir per nėštumą padidėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas.
  • Spaudžia gimda. Antrojoje nėštumo pusėje (apie 20 savaitę) įtakos turi ir gerokai padidėjusi, todėl skrandį gana stipriai mechaniškai spaudžianti gimda. Tada maistas sunkiau slenka žemyn, jis gali daug lengviau pakilti į viršų ir patekti atgal į stemplę.

Teks peržiūrėti valgiaraštį

  • Dieta būtina. Nėščiosios turi stengtis valgyti lengvai virškinamą maistą, kad jis skrandyje neužsistovėtų ir greičiau pasiektų  žarnyną. Dažniau reikėtų valgyti vaisių ir daržovių, nes juose yra daug ląstelienos, kuri skatina žarnyno judesius, todėl maistas greičiau juo keliauja. Rekomenduojama valgyti daugiau baltymų turinčio maisto: žuvies, mėsos, pieno produktų, bet porcijos turėtų būti nedidelės. Baltymai šiek tiek mažina skrandžio sulčių rūgštingumą. Kai atsiranda rūgštus pojūtis ties duobute, rekomenduojama atsigerti vandens, arbatos su medumi arba pieno. Nepiktnaudžiaukite: nuo medaus gali užklupti alergija, o gausiai geriant pieno žarnyne gali prasidėti puvimas ir bėda tik padidės.
  • Pamirškite visai. Nėščiosios turėtų vengti kavos, alkoholio, mėtinių saldainių, pipirmėčių arbatos, nes šie produktai atpalaiduoja stemplės raumenis ir skrandžio turinys patenka į stemplę. Būtina atsisakyti aštraus, riebaus ir rūgštaus maisto, kuris dirgina gleivinę (prieskonių, acto, citrinų ir kt.). Gali pakenkti ir citrusiniai vaisiai, šokoladas, pomidorai bei daržovės, kurios skatina žarnyne kauptis dujas (žirniai, pupelės, kopūstai). Netinka gėrimai su angliarūgšte.

Įprasti vaistai – kenkia!

Jei nepadeda jokios priemonės, rėmuo ėda stipriai ir dažnai, skauda po krūtine, duobutės srityje, kreipkitės į šeimos gydytoją ar ginekologą. Jis patars, ar reikia vartoti vaistų (prieš arba po valgio bei prieš miegą).

Kitaip nei gydant įprastą rėmenį, nėštukėms pirmiausia skiriama ne vaistų, o dieta ir maitinimosi režimas. Jeigu moteris laikosi nurodymų, dažnai rėmens ėdimas dingsta arba labai sumažėja. Kai kuriais atvejais padeda homeopatinės priemonės. Jeigu jau prireikia rimtesnių vaistukų, gydytojas stengiasi parinkti saugiausią ir tinkamiausią preparatą.

Pirmąjį nėštumo trimestrą būsimąjai mamytei tinka aliuminio, kalcio bei magnio turintys preparatai (pvz., “Sucralfate”), kurie mažina rūgštingumą. Jie vartojami trumpą laiką ir mažomis dozėmis. Kitų tablečių, kurias dažnai matome per televizijos reklamas ir kurios išties efektyviai mažina rėmenį, nėštumo metu geriau vengti, nes jos pasižymi toksiniu poveikiu vaisiui. Skiriami šie vaistai tik esant sunkiai ar komplikuotai ligos eigai.

Piktnaudžiauti skrandžio rūgštingumą mažinančiais vaistais negalima dar ir dėl to, kad jie blogina geležies pasisavinimą, gali keisti kitų vartojamų vaistų ar maisto papildų efektyvumą.

Dešimt gerų patarimų nėštukėms

  • Neprisivalgykite labai sočiai, kad neužkimštumėte skrandžio ir maistas nepradėtų kilti aukštyn.
  • Nevalgykite karštų patiekalų. Palaukite, kol atvės.
  • Valgykite lėtai, skysčius geriau gerkite prieš arba tarp valgių, bet ne valgydamos.
  • Valgykite dažnai ir negausiai, stenkitės neprisivalgyti prieš miegą.
  • Negerkite sodos tirpalo. Jis trumpam sumažina rūgštingumą, bet organizmas iš sodos pasisavina natrį, kuris skatina kauptis skysčius.
  • Nedirbkite per daug pasilenkusi ar susikūprinusi, nes tada atsiveria apatinė stemplės dalis ir į ją gali patekti skrandžio sulčių.
  • Pavalgiusi nesėskite iškart prie televizoriaus, kompiuterio ar darbo stalo. Geriau pasivaikščiokite.
  • Negulėkite susirietusi ar ant nugaros, po galva pasikišusi mažą pagalvę. Tuomet skrandžio sultys pakils į viršų. Miegokite aukščiau pakėlusi viršutinę kūno dalį, ne tik galvą.
  • Nevilkėkite pilvą aptempiančių drabužių. Korsetas nepakenks, nes nespaudžia pilvo viršaus.
  • Pavalgiusi bent tris valandas neikite gultis, venkite net ir trumpo pogulio. Vakarienę valgykite ne vėliau kaip 18 val.
Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Kaip vertinate galimybę, kad S.Skvernelis vadovaus naujai Vyriausybei?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...