2012 Gegužės 26

Savaitgaliais šeimų laukia ne tik vaikų teatrai

veidas.lt


Kultūrinis savaitgalis mieste: kur vaikų turinčios šeimos linkusios leisti laisvalaikį ir kokių išskirtinių pramogų siūlo Vilnius, Kaunas bei Klaipėda.

Ne visos pramogos su šeima stipriai paplonina piniginę. Ją kur kas labiau ištuštiname savaitgalius leisdami didžiuosiuose prekybos centruose, į kuriuos ypač mėgstame sulįsti blogu oru. Pavasaris ragina juose neužsibūti ir pasidomėti, kokių savaitgalio šeimos pramogų rastume trijuose didžiausiuose šalies miestuose.

Nemokamos pramogos – ne tik kojoms pamankštinti
Visi šie trys didieji šalies miestai nestokoja gražių apylinkių, tad nieko nekainuojanti šeimos pramoga – gražią savaitgalio dieną pėsčiomis ar dviračiais įveikti pasirinkto pažintinio tako trasą. Vos atšilus riedučių, dviračių ir vaikiškų vežimėlių ratų dundesys nuolat girdimas vaikštinėjant populiariais Vilniaus pažintiniais takais – Pūčkorių bei Sapieginės.
Mėgsta miestiečiai ir parkus, į kuriuos mažesnius vaikus vilioja ten įsikūrę atrakcionai ar riedučių, mašinėlių ir kitokių jiems įdomių pramogų nuomos punktai. Nė vienas vilnietis neužaugo be Vingio parko, o kauniečiai savaitgaliais traukia į Vytauto, klaipėdiečiai – į Poilsio ar Skulptūrų parką.
Jeigu jūsų šeimai patinka aktyvios pramogos, Vilniuje galima nemokamai lankyti bėgimo treniruotes ir rengtis Lietuvos tautinio olimpinio komiteto kasmet organizuojamai Olimpinei dienai arba Vilniaus maratonui.
Taip pat nemokamai galima apžiūrėti kai kurias parodas, rengiamas sostinės galerijoje „Kairė-dešinė“, „Vartai“, „Arka“, „Artifex“, ekspozicijų salėse „Titanikas“ ar Klaipėdoje įsikūrusiame Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje.
Dar viena šeimų itin mėgstama pramoga – miesto šventės ir mugės, tokios kaip pavasario pradžią skelbiantis Kaziukas arba praėjusį šeštadienį Lietuvą drebinusi Gatvės muzikos diena. Gegužės 24–27 d. didelius ir mažus sostinės gyventojus bei svečius kvies festivalis „Skamba skamba kankliai“, o birželio pabaigoje tėveliai turėtų vaikams parodyti Kaune vyksiančią gyvą istorijos pamoką: birželio 22–24 d. bus minimas Napoleono armijos persikėlimo per Nemuną dviejų šimtų metų jubiliejus.

Laukia teatro ir kino salės
Tiek sostinėje, tiek laikinojoje sostinėje, tiek uostamiestyje apstu vaikų teatrų arba mažųjų laukiančių suaugusiųjų teatrų. Tad išsirinkti spektaklį – užduotis ne iš lengvųjų. Repertuaras – nuo Stalo teatre vaidinančių buities daiktų, lėlių teatrų, daugiau ar mažiau žinomų lietuviškų arba užsienio pasakų, vaikiškų pjesių ekranizacijų iki muzikinių spektaklių ir net tikrų roko operų, kaip antai neseniai per Lietuvą keliavusio geriausių „Voro vestuvių“ dainų turo. Pasilengvinti spektaklio paiešką galima nusprendus eiti ten, kur arčiau. Pavyzdžiui, sostinės Fabijoniškių mikrorajono gyventojai gali aplankyti šalimais įsikūrusį „Raganiukės“ teatrą, Justiniškių, Karoliniškių ir Viršuliškių gyventojų kaimynystėje yra Keistuolių teatras.
Kokio amžiaus vaikus galima vestis į teatrą, jei prie spektaklio mažojo amžius nenurodytas? Pastaruoju metu stebima tendencija su teatru supažindinti vos metukų sulaukusius ar dar tiek nė neturinčius pyplius. Esą kuo mažesnis susipažins, tuo greičiau susidraugaus. Kauno valstybinio lėlių teatro žiūrovų aptarnavimo, organizavimo ir reklamos padalinio vadovė Marija Lukševičienė patikino, kad į jų teatrą ateina tėvai ir su devynių mėnesių kūdikiais: „Prie kai kurių spektaklių būna nurodyta, kad jie skirti vaikams nuo trejų ar penkerių metų, bet ypač sekmadieniais tėvai atsiveda ir mažesnių vaikučių. Ir jiems to daryti niekas nedraudžia. Juk tokiems žmonėms, kurie nori nuo mažens ugdyti vaikus, galima tik nusilenkti. Aišku, būna, kad vaikas salėje neišsėdi, tada vedame jį į muziejų.“
Vykstant vaidinimams šio teatro Lėlių muziejus lankomas nemokamai. Jame eksponuojamos spektaklių lėlės, kaukės, čia vyksta teatralizuotos valandėlės vaikams ir tėveliams. Kai kurie taip pamilsta šį teatrą, kad to paties spektaklio pasižiūrėti eina ir tris, ir penkis kartus. „Dabar į spektaklius anūkus atvedančios močiutės sako: oi, mes su savo vaikais čia „Zuikio mokyklą“ žiūrėjom. O tos „Zuikio mokyklos“ mes jau trisdešimt metų nerodome“, – šypsosi M.Lukševičienė.

Aktyvios savaitgalio pramogos
Savaitgalį galima paįvairinti patraukus į ekskursiją. Toli nei važiuoti, nei skristi nereikia. Pasak kelionių organizatoriaus „Kiveda“, be kitų išvykų, jau penktus metus rengiančio ekskursijas ir po Vilnių, atstovės Ramunės, būsite nustebinti su gidu pasivaikščioję po sostinę: „Kiekvienoje savaitgalio ekskursijoje būna šeimų. Dažniausiai tėvai su vaikais eina į Vilniaus požemius, kiemelius, klausosi legendų, leidžiasi į vakarines išvykas. Savaitgalio iškylas dažniausiai renkasi vilniečiai. Ir 90 proc. jų pasibaigus ekskursijai būna labai nustebę, nes ne vienas sužino, pro kokį garsų paminklą kasdien vaikšto į darbą.“
Į ekskursijas su tėvais ateinančių vaikų amžius įvairus. Pasak „Kivedos“ atstovės, tėvai atsineša ir kūdikių. O kartais užsisakiusios ekskursijas šeimos švenčia gimtadienius ar krikštynas.
Iškylas po miestą siūlo ir informacijos centrai: su uostamiesčiu geriau susipažinti ragina Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centras, su laikinąja sostine – Kauno regiono turizmo informacijos centras, su sostine – Vilniaus turizmo informacijos centras.
Aktyvų fizinį gyvenimą mėgstančios šeimos greičiausiai jau išbandė laipiojimą uolomis, čiuožyklų ledą, dažasvydį, šiek tiek ūgtelėjusius vaikus supažindino su kartingu. Be to, atšilus orams atgyja nuotykių parkai, kurių pridygę tiek pačiuose miestuose, tiek šalia jų, per žiemą pasiilgusiųjų vandens pramogų laukia laivai.
Daug bendros veiklos šeimoms siūlo Lietuvos vaikų ir jaunimo centras (LVJC). Čia veikia šeimos laisvalaikio klubas, kurio nariai gali tobulinti plaukimo įgūdžius, nardyti, išbandyti šuolius į vandenį ir kt. Taip pat šeimoms siūloma kartu imtis kūrybinės veiklos – LVJC veikiančioje meno laboratorijoje galima išmėginti daugybę menų: tapybą, grafiką, keramiką, dizainą ir kt. Jei patiko keramika, sekmadienio rytmečius galima praleisti keramikos dirbtuvėlėse, kuriose laukiami vaikai nuo ketverių metų. Jeigu atžalos mažesnės, dvimečių pyplių laukia „Mažylių lizdelis“.

Muziejai myli šeimas
Sostinės priemiestyje gyvenanti Petrošių šeima, auginanti šešiametį Dovydą ir vienuolikmetę Gretą, dažną savaitgalį atvyksta į Senamiestį. Ir neretai bevaikščiodami užklysta į muziejus, kurie labai patinka jaunėliui Dovydui. „Kai kurias vietas reikia aplankyti po kelis kartus, nes sūnus pareiškia, kad čia dar nebuvo. Kai įtikiname, kad jau buvo, sako viską pamiršęs. Tenka eiti iš naujo“, – pasakoja Dovydo mama Vijolė. Vyresnėlei Gretai labiausiai patinka Katedros požemiai, o jos broliui – Gedimino pilis ir Pinigų muziejus.
2012-uosius paskelbus Muziejų metais, šalies muziejuose užderėjo renginių. 2012 m. gegužės 12–rugsėjo 15 d. organizuojamas nacionalinis projektas „Lietuvos muziejų kelias“. Ta proga muziejuose vyks parodų atidarymai, edukacinės programos, kultūrinės akcijos, koncertai, kiti kultūros renginiai. Muziejų metų programą ir renginių kalendorių galima rasti svetainėje www.muziejai.lt.
Šiems metams paminėti Vilniaus miesto savivaldybės Turizmo skyrius sugalvojo konkursą-žaidimą „Vilniaus muziejų paslaptys“. Iki birželio 20 d. vyksiančio konkurso rengėjai ragina vilniečius ir miesto svečius su visa šeima ar klase aplankyti kuo daugiau muziejų, o juose surinktus atspaudus ir lankstinukus mesti į specialiai tam skirtas dėžes. Dalyvių kas mėnesį laukia prizai, o žaidimui pasibaigus bus renkamas aktyviausias dalyvis, aktyviausia klasė ir šeima.
Kauno miesto muziejus šeštadienį skelbia šeimos diena ir vaikus įleidžia nemokamai. Daugybė šalies muziejų įgyvendina edukacines programas, skirtas vaikams, moksleiviams ir šeimai. Į savaitgalio edukacinių programų ciklą „Šeima muziejuje“ kviečia Lietuvos nacionalinis muziejus, Bažnytinio paveldo muziejus, Maironio lietuvių literatūros muziejus.
„Klaipėdoje šeimų itin lankomas Laikrodžių ir Pilies muziejus, daug įdomių edukacinių užsiėmimų vyksta Kalvystės muziejuje. Labai aktyviai veikia Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras, rengiantis įvairius projektus Parodų rūmuose. Meno kieme šeimoms irgi netrūksta renginių. Vis dėlto pats įdomiausias, be abejonės, yra Jūrų muziejus“, – pasakojo Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro vadybininkė Jurgita Neniškienė.

Inga Necelienė

Ką išskirtinio turi Vilnius, Kaunas ir Klaipėda
Vilniuje yra vandens atrakcionų parkas, planetariumas, TV bokštas, Operos ir baleto teatras.
Kaune yra vienintelis valstybinis zoologijos sodas, funikulieriai, Velnių muziejus, Tado Ivanausko zoologijos muziejus, Botanikos sodas.
Klaipėda turi Lietuvos jūrų muziejų, Jūros šventę ir tik čia galima laivu išplaukti į uosto akvatoriją.

Ne vienas muziejus kviečia vaikus su draugais ir šeima švęsti gimtadienių. Nepamirštamą šventę siūlo surengti Klaipėdoje esantis Prano Domšaičio galerijos Meno pažinimo centras, Vilniuje įsikūręs Bažnytinio paveldo muziejus, Geležinkelių muziejus, Energetikos ir technikos muziejus. Gimtadienio lobių galima ieškoti ir Kauno tvirtovės VII forte.

Kaune siūlomos ne tik ekskursijos po miestą, bet ir ne varžybų metu galima aplankyti „Žalgirio“ areną, sužinoti, kiek tonų betono, kilometrų laidų panaudota ją statant

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...