2012 Balandžio 18

Antrasis „Nord Stream“ vamzdis nutiestas greičiau nei planuota

veidas.lt

Balandžio 18 d. žengtas dar vienas didelis žingsnis įgyvendinant Baltijos jūros dujotiekio projektą „Nord Stream“ – anksčiau nei planuota pabaigta tiesti antroji 1224 km ilgio vamzdyno linija.

Po šios linijos patikrinimo jau nuo šių pabaigos ja turėtų pradėti tekėti dujos. Abiem visiškai automatizuoto vamzdyno linijomis bent 50 metų iš Rusijos į Europos Sąjungą bus galima kasmet transportuoti po 55 mlrd. kubinių metrų dujų.

Paskutinis 99 953-iasis antrosios linijos plieninis vamzdis savo kelionę pradėjo Vokietijoje, gamykloje „Europipe“. Iš jos jis keliavo į EUPEC gamyklą Mukrane, kurioje buvo padengtas betonu. Tuomet jis nugabentas į Švedijos Gotlando saloje, Slite įsikūrusį logistikos centrą, o iš šio vamzdžių tiekimo barža pristatytas į „Saipem“ kompanijos tiesimo laivą „Castoro Sei“. Galiausiai 2012 m. balandžio 18 dieną šis paskutinis vamzdis buvo privirintas prie vamzdyno ir nuleistas į Baltijos jūros dugną. Šis veiksmas taip pat buvo paskutinė „Nord Stream“ projekto logistikos operacija.

Dvi lygiagrečias dujotiekio linijas sudaro 199 755 plieniniai vamzdžiai. Kiekvienas jų yra 12 metrų ilgio, padengtas betonu ir sveria apie 24 tonas. Vamzdynas jūroje paklotas į kruopščiai parinktą ir suderintą vietą, o jį tiesė trys laivai – „Saipem“ kompanijos laivai „Castoro Sei“ ir „Castoro Dieci“ bei „Allseas“ laivas „Solitaire“. Laivas „Castoro Sei“ 138 850 siūlėmis suvirino ir tarpusavyje sujungė vientisą dujotiekį sudarančius vamzdžius. Šis laivas „Nord Stream“ projekte darbavosi nuo 2010 balandžio mėnesio.

„Nord Stream“ Tiesimo darbų departamento direktoriaus pavaduotojas Ruurdas Hoekstra sakė: „Castoro Sei“ puikiai atliko savo darbą. Šis laivas su 330 žmonių įgula dvejus metus dirbo po 24 val. per parą, 7 dienas per savaitę su vos vieno mėnesio pertrauka 2011 m. gegužę, kai buvo atliekamas įprastas laivo patikrinimas. Šio laivo ir jo įgulos darbo tempas buvo spartesnis nei prognozavome, vamzdžių sujungimų kokybė – aukšto lygio, užtikrinant visišką saugumą. Džiaugiamės, kad antrąją liniją baigėme tiesti žymiai anksčiau, nei planavome. Tai svarbus žingsnis įgyvendinant „Nord Stream“ projektą“.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...