2011 Rugpjūčio 22

Krizė atpigino Lietuvos žvaigždes

veidas.lt

BFL
Per krizę dauguma Lietuvos muzikos žvaigždžių gerokai atpigo – honorarus apkarpė stipriai sumažėjusi koncertų paklausa.

Geri laikai, kai atgimusi grupė “Antis” privačiuose vakarėliuose sutikdavo pasirodyti tik už 40 tūkst. Lt honorarą, o Rytis Cicinas leisdavo sau neiti į sceną be 6 tūkst. Lt už koncertą, – jau praeitis. Tokios šių atlikėjų kainos buvo lygiai prieš trejus metus – ekonominės krizės išvakarėse, o šiandien “Anties” pasirodymą jau galėtumėte užsisakyti už maždaug 7 tūkst. Lt, o R.Cicino, jei esate šio dainininko gerbėjai, – jau tik už 3–3,5 tūkst. Lt, neskaitant mokesčių.
Per sunkmetį sumažėjo daugelio garsių muzikos atlikėjų honorarai. Dėl krizės smukus koncertų paklausai honorarų nekeitė tik nedidelė dalis dainininkų, o juos netgi pasididino vos keli pavieniai šiuo metu didžiausiu populiarumu besimėgaujantys atlikėjai.

Kas pigo ir kas brango

“Anties” lyderis Algirdas Kaušpėdas, paklaustas, už kiek grupė sutiktų surengti koncertą privačiame įmonės vakarėlyje, pirmiausia pasitikslina, kiek svečių stebėtų koncertą. “Penkiasdešimt? Tai labai mažai”, – žurnalistei, kuri, norėdama sužinoti tikruosius, o ne pagražintus, atlikėjų honorarus, prisistatė atlikėjų savo darbuotojų ir partnerių šventei ieškančios bendrovės atstove, atsakė A.Kaušpėdas.
Bet kai jau atrodė, kad atsakymas bus neigiamas, žinomas architektas, verslininkas ir legendinės grupės atlikėjas patikino, kad tartis dėl koncerto vis dėlto galima. Kalbėdamas apie prašomą honorarą A.Kaušpėdas buvo stebėtinai atviras: jis neneigė, kad buvo metas, kai “Antį” privačiame vakarėlyje galėjai išvysti tik už Lietuvos mastu įspūdingai atrodantį 40 tūkst. Lt honorarą, bet pripažino, jog tie laikai jau praėjo.
“Krito ne tik statybininkų, bet ir atlikėjų kainos. Dabar būsime laimingi, už koncertą gaudami ir 7 tūkst. Lt”, – šiandieninę “Anties” kainą be jokios nuoskaudos balse nurodo A.Kaušpėdas.
Dauguma Lietuvos muzikos atlikėjų gerai suvokia, kad jų uždarbį lemia rinka, – jie dažnai patys rūpinasi savo koncertų vadyba, todėl nėra nutolę nuo piniginių reikalų, kaip lyg ir derėtų įžymybėms. Tad dauguma atlikėjų nė nebando neigti, kad jų honorarai stipriai sumažėjo per krizę smukus koncertų paklausai.
Galima sakyti, sunkmetis priartino žvaigždes arčiau žemės, nes dabar tiek dėl honoraro, tiek dėl koncerto vietos ar laiko susitarti gerokai paprasčiau nei 2005–2007 m., t.y. iki krizės. “Veido” eksperimentas rodo, kad prieš mėnesį galima užsisakyti praktiškai bet kurios grupės ar atlikėjo koncertą. O jei atsitinka taip, kad tą pačią dieną jau būna suplanuotas kitas norimo atlikėjo pasirodymas, jis beveik visuomet pasiūlys neskubėti ieškoti kitų dainininkų – pakoregavus koncerto laiką mielai sutinkama padirbėti net kelis kartus per dieną.
Taigi kokie šiandien žymiausių Lietuvos atlikėjų honorarai? Pavyzdžiui, Jurgos Šeduikytės, kol ji neišvykusi į Maskvą, pasirodymą galima užsisakyti už 3–6 tūkst. Lt: ši atlikėja renkasi, kur ir kam koncertuoti, todėl kaina svyruoja, be to, jeigu jai nepatiks užsakovas ar numatoma koncerto vieta, susitarti galbūt visai nepavyks. Vis dėlto iki krizės J.Šeduikytės honoraras už pasirodymą privačiuose renginiuose siekė apie 8 tūkst. Lt.
Ne visiems koncertuoja ir tokie atlikėjai, kaip Andrius Mamontovas, Marijus Mikutavičius, “Sel”. Bet jie gali sau leisti rinktis. Šie atlikėjai, anot koncertų organizatorių, šiuo metu yra “ant bangos”, – bilietai į jų koncertai išperkami geriausiai, todėl jų ir honorarai patys didžiausi.
Apskritai krizė išgrynino kelis atlikėjus (juos galima suskaičiuoti vienos rankos pirštais), kurie dabar už koncertą uždirba tris keturis kartus daugiau nei prieš trejus metus. Vienas tokių – skandalų lydimas “Sel” lyderis Egidijus Dragūnas: kaip teigia renginių organizatoriai, šiandien tūkstantį bilietų į jo koncertą galima lengvai parduoti bet kurioje Lietuvos vietoje. Populiarumas stipriai kilstelėjo E.Dragūno honorarų kartelę – šią vasarą jo pasirodymai perkami vidutiniškai už 25 tūkst. Lt. Viename privačiame renginyje “Selas” šiemet koncertavo už 30 tūkst. Lt. Pasak vadybininko Martyno Tylos, šiuo metu norint pasikviesti “Sel” pasirodyti savo vakarėlyje reikėtų sumokėti 20–80 tūkst. Lt. Prieš kelerius metus E.Dragūno honoraras siekė apie 10 tūkst. Lt.

Visą publikacijos tekstą nuo pirmadienio skaitykite savaitraštyje “Veidas”, pirkite žurnalo elektroninę versiją internete http://www.veidas.lt/342011 arba užsisakykite “iPad” planšetiniame kompiuteryje.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentarai (3)

  1. Tai jo Tai jo rašo:

    Užtai ir kopijuoja dainas,nuo rusų dainininkų.

  2. Laimos fanas Laimos fanas rašo:

    Kiek kainuoja,jai kviesti,dainininkę Laimą Žemaitytę?


Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...