2011 Gegužės 31

Europinių patentų kreipiasi tik pavieniai lietuviai

veidas.lt

"Veido" archyvas

Lietuviai savo išradimus patentuoja mažiausiai Europoje – pagal šį rodiklį visoje Europos Sąjungoje lenkiame tik rumunus.

Naujaisiais “Eurostato” duomenimis, Lietuvoje milijonui gyventojų per metus tenka vos dvi paraiškos Europos patentų biurui, teikiančiam europinius išradimų patentus. Rumunija atsilieka dar labiau – čia milijonui gyventojų tenka vos viena paraiška per metus. Tuo tarpu visų kitų Europos Sąjungos šalių gyventojai dėl patentų kreipiasi daug dažniau: Latvijoje milijonui gyventojų tenka 8, Estijoje – 17, o daugiausiai išradimų registruojančiose Švedijoje ir Vokietijoje – atitinkamai 298 ir 261. ES vidurkis šiuo metu sudaro 117 paraiškų patentui per metus. Pasaulyje europinių patentų statistikoje pirmauja JAV, Japonija ir Korėja.

“Lietuvių, kurie gauna europinį patentą ir jis įsigalioja mūsų šalyje, yra vienetai”, – konstatuoja Valstybinio patentų biuro Išradimų skyriaus vedėjas Zenonas Valasevičius. Paraiškų patentui Lietuvoje gauti pateikiama taip pat nedaug: Valstybinio patentų biuro duomenimis, per metus sulaukiama apie šimto tokių paraiškų. Jau daugelį metų šis rodiklis yra stabilus ir kinta nedaug. Tai rodo, kad lietuviai išradimų kuria nedaug ir dažnai nemato prasmės juos patentuoti.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...