2011 Gegužės 15

Didinamos galimybės rinktis pigesnius vaistus

veidas.lt

BFL

Sveikatos apsaugos ministerija praneša, kad šį mėnesį įsigaliojo 2011 m. kompensuojamųjų vaistinių preparatų kainynas. Naujajame dokumente vaistinių preparatų grupėse bendriniu pavadinimu įrašyti  148 pigesni generiniai vaistai, 244 vaistams sumažėjo deklaruotos kainos. Sumažinus gamintojo deklaruotas kainas, sumažėjo vaistinių preparatų bazinės kainos ir pacientų priemoka.

Naujame kainyne – 1732 vaistinių preparatų pavadinimai. Jame 439 vaistinių preparatų grupės, sudarytos atsižvelgiant į vaistinio preparato pavadinimą, vartojimo būdą, formą, paskirtį. Į kainyną taip pat įtraukti 154 nauji vaistiniai preparatai,  516 sumažintos bazinės kainos.  Vadovaujantis sveikatos apsaugos ministro 2010 m. rugpjūčio 13 d.  įsakymu dėl nuolaidos paciento priemokai už kompensuojamąjį vaistinį preparatą ir kompensuojamąją medicinos pagalbos priemonę apskaičiavimo ir taikymo tvarkos bei siekiant užtikrinti nedidelį pacientų priemokų lygį, vaistinių preparatų rinkodaros teisių turėtojai pateikė Valstybinei ligonių kasai prašymus dėl nuolaidos taikymo priemokai 645 vaistams. Naujame kainyne, atsižvelgiant į deklaruotas nuolaidas, pacientų priemoka, lyginant su 2010 m. kainynu, kompensuojant vaistus 100 proc., sumažėjo 655 vaistiniams preparatams. Apskritai 85 proc. kompensuojamuosius vaistus perkantiems gyventojams priemokos išliks tokios pačios arba mažės.

Į kainyną įtraukus naujus, pigesnius vaistus, gamintojams sumažinus deklaruotas kainas ir deklaravus nuolaidas, pacientams padidėjo galimybės rinktis pigesnius vaistus. Bendras prognozuojamų PSDF biudžeto išlaidų sumažėjimas planuojamas apie 17 mln. litų per metus. Gyventojai dėl naujojo kainyno galės sutaupyti apie 15 mln. litų per metus.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad nuo praėjusių metų vaistinių monitorių ekranuose galima susipažinti ne tik su kompensuojamųjų, bet ir su nekompensuojamųjų vaistų kainomis bei pasirinkti preparatą pagal priimtiną kainą.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...