2011 Gegužės 10

Remia JT Saugumo Tarybos rezoliuciją

veidas.lt

"Veido" archyvas

Prezidentės patarėjas Darius Semaška teigia, kad Dalia Grybauskaitė remia Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos rezoliuciją dėl Libijos, leidusią vykdyti karinius veiksmus šios šalies oro erdvėje. Tokią poziciją jis išdėstė praėjus beveik mėnesiui po to, kai šalies vadovė užsienio žiniasklaidai kritikavo NATO karinę operaciją Libijoje kaip peržengusią JT suteiktą mandatą.

“Prezidentė, be abejo, remia JT Saugumo tarybos rezoliuciją šiuo klausimu ir labai aktyviai dalyvavo ir vadovavo Lietuvai prisijungiant prie NATO sprendimo įgyvendinant šią rezoliuciją”, – interviu Žinių radijui antradienį sakė D. Semaška.

Balandį interviu Austrijos dienraščiui “Die Presse” D. Grybauskaitė pareiškė, kad NATO karinės operacijos Libijoje “akivaizdžiai peržengė JT mandatą”. Pasak D. Semaškos, prezidentė taip norėjo pasakyti, kad siekiant išvengti civilių gyventojų aukų būtinos ne tik karinės priemonės.

“Ką pažymėjo prezidentė – kad tikslas JT Saugumo Tarybos rezoliucijos ir NATO veiksmų buvo užtikrinti civilių gyventojų apsaugą ir NATO priėmė sprendimą uždrausti skrydžius virš Libijos režimo oro pajėgų ir taip pat išvengti civilių gyventojų žūčių. Deja, kaip matome, karinių veiksmų nepakanka. Civiliai žūsta abiejose konfliktuojančiose pusėse Libijoje, ir todėl prezidentė mano, jog būtinos ne tik karinės, bet ir humanitarinės, politinės ir diplomatinės priemonės”, – kalbėjo patarėjas.

Apie tai, kad Lietuva pritaria JT Saugumo Tarybos rezoliucijoms dėl Libijos ir remia jų įgyvendinimą, po D. Grybauskaitės pareiškimo apie peržengtą mandatą pranešė Užsienio reikalų ministerija. Pasak D. Semaškos, ministerijos teiginiai neprieštaravo prezidentės pasisakymui.

“Užsienio reikalų ministerijos pranešime nebuvo prieštaraujama prezidentės pasisakymui – tame pranešime buvo plačiau Lietuvos žmonės informuojami ir žiniasklaida informuojama apie tai, kas yra pasakyta JT Saugumo Tarybos rezoliucijoje šiuo klausimu, taip pat kokio vaidmens ėmėsi NATO ir koks yra santykis tarp NATO veiksmų ir JT rezoliucijos”, – kalbėjo jis.

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba kovo mėnesį paskelbė neskraidymo zoną virš Libijos. Sprendimas priimtas po to, kai šios šalies diktatoriaus Moamaro Kadhafi (Moamaro Kadafio) režimo pajėgos pasitelkė sunkiąją ginkluotę prieš sukilėlius. Netrukus po to kai kurios Vakarų šalys surengė oro antpuolius šioje Šiaurės Afrikos šalyje.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...