2011 Balandžio 03

Archyvas

KGB šydą praskleis iš lėto

veidas.lt

Archyvuose dulkantys sovietmečiu Lietuvoje veikusio KGB dokumentai per kelerius metus turėtų tapti vieši, o tuo besirūpinantis Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centras (LGGRC) pirmąjį šūsnį dokumentų šio mėnesio pabaigoje paskelbs internete. Vėliau, KGB dokumentų viešinimo procesui įsibėgėjus, visuomenė galės išvysti dalies neprisipažinusių KGB agentų bylas ir, tikėtina, susipažinti su archyviniais KGB dokumentais, kuriuose minima ir politikė Kazimiera Prunskienė.

Kaip “Veidą” informavo LGGRC vadovaujanti Teresė B.Burauskaitė, pirmieji publikuojami dokumentai bus apie KGB ir jos padalinių vadovus. Tiesa, dalis pavardžių dokumentuose gali būti užtušuotos, mat skelbti prisipažinusių kagėbistų pavardes draudžia įstatymas. Vis dėlto LGGRC direktorė neatmeta, kad viešumą gali pasiekti dokumentai ir su K.Prunskienės pavarde: “Tikrai nevengsime ir tų dokumentų, kuriuose figūruoja jos pavardė. Jeigu jos veikla ir pavardė arba slapyvardis pateks į mūsų nagrinėjamą dokumentą, ji ten atsiras. Tačiau jokiu būdu tai nėra specialus mūsų tikslas.”

Kokia medžiaga ir kokiu periodiškumu bus skelbiama vėliau, kol kas neaišku. “Tikslas – kuo išsamiau pavaizduoti KGB įstaigos veiklą pagal tam tikras temas”, – aiškina T.B.Burauskaitė.

Algirdas Endriukaitis, Nepriklausomybės Akto signataras ir vienas iš ekspertų grupės, padėsiančios spręsti, kokius KGB dokumentus prasminga skelbti, narių, sako, kad publikuojami archyviniai dokumentai turėtų padėti ugdyti lietuvių pilietinį sąmoningumą: “Dokumentai atskleis tikruosius KGB veiklos mastus, tą KGB vykdytą žmonių luošinimą, ir žmonės sužinos, kokios apimties siaubas tai buvo, kokia tai buvo industrija, nors dabar kai kas tą įtaką ir bando sumenkinti.”

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentarai (1)

  1. sak sak rašo:

    galiu pasakyt rusu laikais prastas zmogelis i uzsieni isvykt negalejo,nes jo neleisdavo KGB klasinedavo ar turi uzsieni giminiu ir taip toliau ir beto turejai stot partijon ir tai tik i socialistinias valstb. jai gimines egzistuoja ar ekskursija,beto kas buvo saugumietis ir partinis tas galejo uzsieni matyt! o musu seimo nariu yra tokiu jau 20metu sedi seime,nekomentuosiu.


Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...