2011 Vasario 05

Konfliktas Egipte

Mubarakas turi priimti “teisingą sprendimą”

veidas.lt

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) aiškiai leido suprasti Egipto prezidentui Hosni Mubarakui (Hosniui Mubarakui), jog jam derėtų nedelsiant atsistatydinti, sakydamas, jog išdidus patriotas turėtų įsiklausyti į savo žmonių reikalavimus ir priimti “teisingą sprendimą”.

B.Obama tiesiogiai neparagino H.Mubarako atsistatydinti, tačiau penktadienį sakė, kad šios arabų valstybės vadovas jau atliko svarbų psichologinį šuolį, pripažindamas, kad jo valdžia silpnėja. JAV prezidentas pridūrė, kad H.Mubarakas turėtų dar kartą apsvarstyti savo poziciją, šalį apėmus masiniams neramumams.

B.Obama išsakė netiesioginį, tačiau stiprų požiūrį, kai dešimtys tūkstančių demonstrantų Kaire surengė H.Mubarako “išvykimo dienos” protestus. Jungtinės Valstijoms mėgina rasti būdą, kaip įtikinti 30 metų Egiptui vadovavusį lyderį pasitraukti iš posto.

“Tikiu, kad prezidentui Mubarakui rūpi jo šalis. Jis yra išdidus, tačiau taip pat patriotas, – pabrėžė B.Obama. – Jis turi įsiklausyti, ką sako Egipto žmonės, ir nuspręsti dėl tolesnio kelio, kuris būtų tvarkingas, tačiau taip pat reikšmingas ir rimtas.”

JAV prezidentas taip pat tiesiogiai neragino H.Mubarako pasitraukti iš posto tuojau pat, nes Baltieji rūmai aiškiai suvokia, kaip pavojinga būtų sudaryti įspūdį, jog JAV manipuliuoja Egipto politine ateitimi, regione, kuriame vyrauja antiamerikietiškos nuotaikos.

Tačiau B.Obamos žodžiai leido aiškiai suprasti, kad Vašingtono raginime nedelsiant pradėti politinių reformų procesą nenumatomas joks vaidmuo ištikimam sąjungininkui, kuris tris dešimtmečius buvo svarbus JAV politikos tarpininkas Artimuosiuose Rytuose.

“Esminis klausimas, kurį jis turėtų sau užduoti – kaip sukurti palikimą, kuris Egiptui leistų pereiti šį permainų laikotarpį? – sakė B.Obama. – Tikiuosi, kad galiausiai jis priims teisingą sprendimą.”

Pasklidus pranešimams, kad Vašingtonas kuria įvairius scenarijus su svarbiausiais veikėjais Kaire, kurie nulemtų H.Mubarako pasitraukimą, B.Obama pabrėžė, kad egiptiečiai privalo patys spręsti savo ateitį.

Tačiau jis sakė suprantantis, jog Egipte jau vyksta “tam tikros diskusijos” dėl perėjimo prie santvarkos, kuri užtikrintų visuotinių žmogaus teisių laikymąsi ir atvestų į laisvus ir sąžiningus rinkimus.

Kita vertus, Arabų Lygos generalinis sekretorius Amras Mussa (Amras Musa), buvęs H.Mubarako vyriausybės užsienio reikalų ministras ir vienas iš galimų kandidatų į Egipto prezidento postą, pareiškė abejojantis, ar jo buvęs viršininkas atsisakys valdžios artimiausiu laiku.

Tuo tarpu Niujorko centrinėje Taimso aikštėje ir Čikagos centre penktadienį šimtai demonstrantų ragino H.Mubaraką atsistatydinti nedelsiant.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...