2010 Gruodžio 30

Politika

Prokurorai tirs Paleckio pareiškimus

veidas.lt

Prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl prieštaringai vertinamo veikėjo Algirdo Paleckio pareiškimo, esą prieš 20 metų sausio 13-ąją, sovietinės kariuomenės daliniams mėginant nuversti Lietuvos valdžią, “saviškiai šaudė į savus”, BNS ketvirtadienį patvirtino prokuratūra.

Pasak Vilniaus apygardos prokuratūros, tyrimas A.Palckio atžvilgiu pradėtas pradėtas pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę už viešą pritarimą tarptautiniams nusikaltimams, SSSR ar nacistinės Vokietijos nusikaltimams Lietuvos Respublikai ar jos gyventojams, jų neigimą ar šiurkštų menkinimą.

Griežčiausia bausmė, kurią įstatymas numato už minėtą nusikaltimą – laisvės atėmimas iki dvejų metų. Ikiteisminį tyrimą atliks Vilniaus miesto apylinkės, o kontrolę vykdys Vilniaus apygardos prokurorai.

Apie 1991 metų sausio 13-osios įvykius kalbėjęs A.Paleckis pareiškė: “O kas buvo sausio 13 dieną prie bokšto? Ir, kaip dabar aiškėja, saviškiai šaudė į savus”.

Į prokurorus dėl šio pareiškimo kreipėsi parlamentaras Kęstutis Masiulis, kuris nurodė, kad toks pasisakymas menkina 1991 metų sausio 13-ąją žuvusių ir sužeistų žmonių atminimą bei įžeidžia visų Lietuvos laisvės šalininkų jausmus.

1991-ųjų sausio 13-ąją sovietų kariuomenei ir specialiesiems daliniams užimant Televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, žuvo 14, nukentėjo daugiau kaip tūkstantis beginklių žmonių. Kariškiai tada neišdrįso pulti Aukščiausiosios Tarybos, kuri 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbė apie atkurtą Lietuvos nepriklausomybę

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentarai (5)

  1. ona ona rašo:

    Manau ,kad apie Sausio 13 įvykius ponas A.Paleckis nieko nežino,nes tada jis buvo dar mažas,o taip pareikšti,jog savi šaudė į savus yra politikui nedovanotina.

  2. biržėnas biržėnas rašo:

    Pritariu komentatoriui ona. Negirdėjau pats to Paleckiuko pasisakymo, bet gal, žmogus, turėjo omeny sovietų kareivius? Juk jie tikrai nušovė vieną saviškių… bet mūsų 14 gynėjų, juk žuvo bent vienas sov. kareivukas. Kas žino, gal buvo ir daugiau, tik dėl gėdos nebeskėlbė?

  3. gustina gustina rašo:

    manau kad zmones patyre stresa duok dieve kad jum netektu tai patirti

  4. gustina gustina rašo:

    per kara prie tel.boksto zuvo mano tetis 51 metu jis buvo pasirenges zuti o ponas A.pileckis tikrai nieko nezino kas pritare man

  5. sonia sonia rašo:

    LRT arhyvuose turi buti islyke vaizdai,bet jai jie slepia,kur ir kas tai as sakau .kad Paleckis yra teisus,nes LIETUVOJE YRA DAUG MELO.Su Venskienes byla,brazuoles,pakaunej,Lingio,Pociuno ir taip toliau bylu galima vardint ir vardint,nes cia pazeidinejamos zmoniu teises.AS UZ PALECKI,nes 15 vyriausybe zlugdo musu zmoniu ateiti


Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...