2010 Spalio 27

Politika

Neišspręsti klausimai kenkia santykiams

veidas.lt

Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis (Radoslavas Sikorskis) sako, kad neišspręsti Lenkijos ir Lietuvos klausimai kenkia dvišaliams santykiams.

Varšuva reiškia didėjantį nepasitenkinimą, jos supratimu, Vilniaus nenoru spręsti senas su lenkų mažuma Lietuvoje ir lenkams priklausančia naftos perdirbimo gamykla susijusias problemas.

“Aš manau, faktiškai, mūsų santykiai su Lietuva jau daugelį metų buvo tokie, tačiau tik dabar jie yra tinkamai apibūdinti”, – interviu Lenkijos radijui sakė R.Sikorskis, atsakydamas į klausimą, kodėl vyriausybė prašneko apie blogėjančius dvišalius ryšius.

“Mes jau daug metų turime tam tikrų neišspręstų problemų katalogą ir norėtumėme matyti savo santykius geresnės formos”, – sakė jis.

Varšuva reiškia susirūpinimą maždaug 6-7 procentus gyventojų sudarančios lenkų mažumos teisėmis Lietuvoje, pradedant jų pavardžių rašyba ir baigiant ginčais dėl žemės ar išsilavinimo.

Įtampą kelia ir Varšuvos reikalavimas, kad Vilnius užtikrintų palankias sąlygas Lenkijos koncernui “PKN Orlen” priklausančiai naftos perdirbimo įmonei apsirūpinant nafta.

“Lenkija tvirtai palaikė Lietuvos siekius tapti ES ir NATO nare ir nuo to laiko buvo ištikima jos partnerė. Tačiau mainais mums neatsakoma tuo pačiu”, – sakė Varšuvoje įsikūrusio Tarptautinių santykių centro vadovas Eugeniuszas Smolaras (Eugeniušas Smolaras).

Pasak jo, Lenkija priėjo prie išvados, kad Lietuva tiesiog sąmoningai delsia.

“Lenkijos vyriausybė išreiškia savo nusivylimą ir mes galime tikėtis, kad šis klausimas netrukus bus nagrinėjamas ES lygiu”, – sakė jis.

2,6 mlrd. eurų lenkams kainavusi naftos perdirbimo įmonė buvo didžiausia kompanijos “PKN Orlen” investicija užsienyje. Ją kompanija įsigijo iš dabar nebeegzistuojančios rusų naftos kompanijos “Jukos”, o tai buvo laikoma strategiškai Lenkijai ir Lietuvai naudingu žingsniu. Tačiau Rusijai uždarius naftotiekį, naftos perdirbimo gamykla taip ir neatnešė laukto pelno.

“Čia Lietuva taip pat turi įsipareigojimų… jie irgi nebuvo įvykdyti”, – pridūrė R.Sikorskis.

+370 5 2058525 begin_of_the_skype_highlighting              +370 5 2058525

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentarai (3)

  1. Aurimas Aurimas rašo:

    Na, dėl lenkišku pavardžių rašymo, mums draudžia tai Lietuvos Respublikos Konstitucija priimta visuotiniu referendumu (tad, ir į tą referendumą įėjo ir tautinės mažumos), tad, ir prie geriausių norų, nieko šiuo klausimu jie negalėtų išspręsti, nebent iš esmės keičiant kai kuriuos Konstitucijos aspektus (o tai, sakyčiau būtų gan logišką padaryti, nes kai kurie aspektai yra ginčytini ir nepritaikomi realiame gyvenime), bet to neleis nei Seimas, nei Konstitucinis Teismas, tad… Turime ką turime.

    Užjaučiu lenkus, norinčius rašyti sava kalba (ir aš taip jausčiausi svetimoje valstybėje), tačiau, jie turėtų “nezysti” ir gerbti kitos šalies įstatymus ir pamatines teises. Jei tai nepatinka, maloniai prašom deportuotis (gal kiek per žiauriai), niekas jūsų čia nelaiko :)

  2. oras oras rašo:

    paduok pirštą – ranką nukąs…

  3. Jonas Jonas rašo:

    Tas Radoslawas Sikorskis – tuščiai pasipūtęs, suktas ir įžūlus vaikėzas.


Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...