2010 Spalio 25

Ekonomika

Minimalios algos didinimas neišgelbės

veidas.lt

Idėja Lietuvoje didinti minimalią mėnesio algą (MMA) gali prasilenkti su gerais ketinimais mažinti nedarbą ir suveikti atvirkščiai – jį padidinti, mano vieno didžiausių Lietuvoje banko “Swedbank” vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.

“Minimalaus mėnesinio atlyginimo reglamentavimas yra labai pavojingas instrumentas, kurio sukeltos pasekmės yra sunkiai prognozuojamos ir dažnai prasilenkia su gerais ketinimais. Dažniausia jo pasekmė yra didelis nedarbas ir aukštas neoficialaus užimtumo lygis”, – pranešime sakė N.Mačiulis.

Anot jo, mažiausias pajamas gaunančių darbo rinkos dalyvių apmokestinimo mažinimas ir socialinių pašalpų ilgalaikiams bedarbiams ribojimas gali būti daug efektyvesnės priemonės kovojant su nedarbu ir nelegaliu užimtumu šalyje.

“Swedbank” vyriausiojo ekonomisto teigimu, MMA nėra reguliuojamas labiausiai socialiai orientuotose, gerove ir lygybe besirūpinančiose Europos šalyse – Danijoje, Švedijoje, Suomijoje ir Norvegijoje.

“Dauguma įsivaizduoja, kad nustačius didesnį minimalų atlyginimą visi mažiausiai uždirbantys tokį ir gaus. Deja, per daug pakėlus šią kartelę, kai kurioms įmonėms gali nebeužtekti darbo užmokesčio fondo ir tektų dalį darbuotojų atleisti, jų iki tol atliktus darbus paskirstant likusiems darbuotojams”, – sakė N.Mačiulis.

Jo nuomone, reikalavimas atlikti viešuosius darbus greitai atsijotų netikruosius bedarbius, turinčius nelegalų darbą.

“Dar viena efektyvi skatinimo įsilieti į oficialiai dirbančiųjų gretas priemonė būtų mažiausias pajamas gaunančių apmokestinimo mažinimas. Lengviausiai tai pasiekti padidinant neapmokestinamų pajamų dydį – ši priemonė padidintų mažiausiai uždirbančių realias pajamas, bet neturėtų jokio poveikio gaunantiems didesnį atlyginimą”, – sakė N.Mačiulis.

Pasak jo, šiuo metu tokius pokyčius gali būti sunku įgyvendinti, nes tikėtina, jog trumpuoju laikotarpiu dėl to reikšmingai sumažėtų biudžeto pajamos, bet ilgainiui tokie pokyčiai leistų vis daugiau nelegaliai dirbančiųjų papildyti oficialiai užimtųjų gretas bei sumažintų oficialaus nedarbo lygį Lietuvoje.

Viena iš premjero sudarytos darbo grupės siūlomų priemonių – didinti minimalią mėnesio algą nuo 800 iki 900-1000 litų. Taip pat darbo grupė siūlo tikslingai mažinti paramą, mažas pajamas gaunantiems bei valstybės remiamiems žmonėms peržiūrėti mokesčius.

Daugiau šia tema:
  • Nėra panašių straipsnių.
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...