2010 Lapkričio 22

Pašalpa:

Ką jau gaunate, nebeatims

veidas.lt

"Veido" archyvas

“Esu viena iš tų laimingųjų, kuriai valstybė suteikė galimybę būti vaiko priežiūros atostogose net dvejus metus. Tačiau girdėjau, kad nuo kitų metų liepos 1 dienos keisis motinystės (tėvystės) pašalpos apskaičiavimo tvarka. Ar tai reiškia, kad ir mano gaunamoji pašalpa bus perskaičiuota?”, – klausia Lėjos mama Andžela.

Dar ne taip seniai motinystės (tėvystės) pašalpa buvo mokama, kol vaikui sukanka dveji metai (arba iki tos dienos, kai jūs nusprendėte grįžti į darbą): iki pirmojo mažylio gimtadienio – 100 proc. buvusio atlyginimo, o nuo vienų iki dvejų metų – 85 proc. Nuo 2010 m. liepos 1 dienos šios sumos atitinkamai sumažėjo iki 90 ir 75 proc. Net jeigu jums dar iki 2010-ųjų liepos 1 d.  jau buvo paskirta ir pradėta mokėti pašalpa, jos dydis turėjo būti atitinkamai perskaičiuotas. Beje, jei gavote išties nemažą pašalpą, jos dydis gali sumažėti kur kas labiau nei dešimt procentų. Mat nuo 2010 m. liepos 1 dienos sumažėjo ir maksimali motinystės pašalpa, vadinamos “lubos”. Dabar ji sudaro 4 draudžiamųjų pajamų dydžius, t.y. 4680 Lt neatskaičiavus mokesčių, o juos atskaičius – apie 3972 Lt.

Ateityje teks rinktis

Tačiau didžiosios ir, deja, ne pačios geriausios permainos laukia kitą vasarą. Nuo 2011 m. liepos 1 dienos tėveliai turės apsispręsti – būti vaiko priežiūros atostogose vienus metus ir gauti 100 proc. arba dvejus, bet pirmaisiais metais gauti 70 proc., o antraisiais – 40 proc. buvusio atlyginimo, žinoma, jei jis neviršys valdžios nustatytų “lubų”. Šį sprendimą reikėtų priimti išeinant vaiko priežiūros atostogų – vėliau persigalvoti bus per vėlu.

Kita vertus – yra gera naujiena norintiems dienos dalį dirbti tėveliams. Dabar dirbančiai mamai šioji pašalpa yra mažinama darbo užmokesčio dydžiu, t.y. jūs netenkate tokio dydžio pašalpos, kokio yra jūsų gaunamas atlyginimas. Nuo 2011 m. liepos 1 d. antraisiais vaiko auginimo metais bus galima gauti visą pašalpą ir visą darbo užmokestį. Pirmaisiais vaiko auginimo metais pašalpos mokėjimo tvarka turint draudžiamųjų pajamų nesikeičia.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...