2010 Rugpjūčio 25

Audrius Bačiulis

Kuriai Brazauskienei priklauso prezidento našlės renta?

veidas.lt

Į Kristinos Brazauskienės prašymą skirti jai valstybinę prezidento našlės rentą Vyriausybės sureagavo taip ramiai, tarsi tai būtų savaime suprantamas dalykas. Štai mirė pirmasis po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo prezidentas, ir dabar valstybė iki gyvenimo galvos rūpinsis jo vargše našle, kad šiai, netekus maitintojo, nereikėtų skursti ir vargti. Ar tikrai viskas taip paprasta ir aišku?

Gal Vyriausybės ar teikimą skirti rentą surašiusios Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos klerkai galėtų atsakyti į klausimą: o kada K.Brazauskienė buvo valstybės vadovo žmona? 1992–1997 metais, kai velionis Algirdas Mykolas Brazauskas buvo Lietuvos prezidentas, jo vienintelė teisėta sutuoktinė buvo Julija Brazauskienė. Kristina Butrimienė (dabar Brazauskienė) tuo metu buvo aukšto Užsienio reikalų ministerijos pareigūno žmona. Nebuvo ji ir Respublikos prezidentą lydintis asmuo, apie kurį kalba įstatymas. Ištekėjo K.Butrimienė ne už valstybės vadovo, o už Vyriausybės vadovo A.Brazausko, tad ir buvo premjerienė, o ne prezidentienė, nors įvairūs palaižūnai mėgo ją tokia vadinti.

Įstatymai šiuo klausimu yra gana netikslūs. Prezidento įstatymo formuluotė nurodo, kad teisę gauti iš valstybės panaudos tvarka gyvenamąjį būstą turi tiek pareigas ėjusio, tiek kadenciją baigusio valstybės vadovo našlė. Tačiau Prezidento valstybinės rentos įstatyme kalbama tik apie Respublikos prezidentą, nedetalizuojant – turimi galvoje tik pareigas einančio ar ir kadenciją baigusio valstybės vadovo sutuoktinė bei našlaičiai.

Tad prieš skiriant rentą K.Brazauskienei Vyriausybės teisininkams reikėtų mažų mažiausiai pasiaiškinti – ar ši renta priklauso būtent jai, ar vis dėlto A.Brazausko prezidento kadencijos metu buvusiai sutuoktinei Julijai? O gal abiem iš karto? Atsikalbinėjimas, esą renta skiriama tai, kuri prašo, negali būti argumentas K.Butrimienės norams aklai tenkinti. Ypač žinant J.Brazauskienės sveikatos būklę.

Šalia grynai juridinės klausimo pusės yra dar ir žmogiškoji. Na, dar galima suprasti, kodėl bene tris namus Vilniuje, šalia Vilniaus bei Trakuose turinti K.Brazauskienė taip norėjo likti gyventi Turniškėse, o Vyriausybė jos norą tenkino. Vis dėlto pati tą namą įsirengė, galiausiai apgyvendinti ten dabar nėra ką, o išlaikyti tuščią rezidenciją Vyriausybei vis tiek reikėtų.

Bet kai viena turtingiausių Lietuvos moterų, dar neseniai deklaravusi 3,5 mln. Lt turtą, be to, turinti kontrolinį vieno didžiausių sostinės viešbučių akcijų paketą, pradeda verkšlenti, esą valstybė turėtų jai skirti 6,5 tūkst. Lt mėnesinę rentą, tai jau nebetelpa į jokius paprasčiausio žmogiško padorumo rėmus.

Daugiau šia tema:
Kiti straipsniai, kuriuos parašė Audrius Bačiulis:
Skelbimas

Komentarai (14)

  1. Adomas Adomas rašo:

    Ko čia neaišku: toks tokį pažino ir ant alaus pavadino.

  2. Palyginkime Palyginkime rašo:

    Julija Brazauskienė kartu su vyru užaugino dukras, buvo Prezidento žmona.
    Kristina išardė šeimą, buvo Premjero žmona.

  3. nė vienai! nė vienai! rašo:

    jau yra daug jaunų šeimų, pensininkų, invalidų ir kitų, kurie galvoja, kaip pragyventi šią dieną, ar turės vaikui paduoti valgyti nors juodos sužiedėjusios duonos riekę. O čia visko pertekusios poniutėms dar mažai savo milijonų. Jeigu nebegali išgyventi, tai tegu pasiknaisioja kaip iš dauguma bedarbių konteineriuose, tai gal supras, koks yra žmonių gyvenimas Lietuvoje ir kaip raikia išgyventi. O tai dabar nebežino saiko.

  4. Anonimas Anonimas rašo:

    Eksprezidento žmona ne mažiau už sutuoktinį privalo vadovautis aukštomis moralės normomis,o ne įžūliai reikalauti įstatymiškai priklausančių lengvatų.Ypač tokiu sunkmečiu,kada nurėžtos pensijos,pašalpos motinoms ir pašalpos bedarbiams.Kita vertus,AMB sutuoktinė nei kiek ir nenustebino-AMB veikla iš esmės daugiau buvo amorali,nors ir dangstoma nenatūraliomis patrioto ir geradario kaukėmis.Toks tokį pažino…
    Derėtų pabrėžti,kad K.Brazauskienė ne vienintelė,kuriai užtenka įžūlumo taip elgtis.

  5. Aurimas Aurimas rašo:

    LR Vyriausybė elgiasi lygiai taip pat kaip ir Romos Respublika senovės laikais. Palaiko tik pirmąjį ir antrąjį sluoksnius, o į pasiturinčius net nekiša savo susmirdusios nosies, nes jie jai nereikalingi.

    Įdomu kada prasidės normalios riaušės su kraujo praliejimu? Būtinai tada užsisakysiu pirmąsias vietas pasižiūrėti šou.

  6. Aurimas Aurimas rašo:

    Tpfu… norėjau parašyti NEpasiturinčius.

  7. ramune ramune rašo:

    manau kad julijai brazauskienei ,juk du vaikus uzaugino .o ta dar mazai is valstybes pavoge ??? geda kurios ji nejaucia .nagi paziuresime kaip pasielgs musu seimunai,ar isdrys apiplesti ir taip nuo krizes kencincia tauta

  8. nei morales nei sazines nei morales nei sazines rašo:

    GEDA butu normaliam zmogui o tai kuri per lova isskire seima ,isvis kazkada tai komuniugos is partijos isvidavo ,o sitai sliundara neturi nei sazines nei moralies ,dar BACKIS atsiprase ,nebuvo pries ka atsiprasit ,viduramziais keip ragana sudegintu.

  9. PRITARIU PRITARIU rašo:

    !visu nuomone!

  10. E. E. rašo:

    Pagal formuojamą praktiką, neesant įstatyminio aiškumo, atsiveria žalia gatvė barakudoms. Jos gali pasinaudodamos savo jaunyste ir viagra apsukti galvą baigusiems kadenciją prezidentams, nustumti sąžiningai pareigas ėjusias prezidentienes, ir ilgą savo gyvenimėlį leisti rezidencijose gaunant rentą.

  11. agnė agnė rašo:

    na jau tokių nesąmoniu prirašyta.Išeina, kad pusė seimo, kurie antras žmonasturi, tame tarpe ir Lansbergis, turi būt niekinami. Kas tai rašo, turbut jau 4 žmonas pakeitė.O dėl rentos, tai signatarų irgi yra turtingų, o rentas gauna, nors tik parašus padėjo, visas jų darbas.Ka dar jie nuveikė, o prie BRAZAUSKO JAU BUVOM PRADĖJĘ ATSIGAUT,GAL NE TIESĄ RAŠAU?

  12. furija furija rašo:

    Apsivemsiu!

  13. ona ona rašo:

    Puikybe-didziausia nuodeme.Is jos kyla godumas,pavydas,melas,panieka,tustybe ir kitos neigiamos aistros.Reiketu poniai paskaityti 10 Dievo isakymu ir ju laikytis.

  14. onute onute rašo:

    renta jei nepriklauso ji ilgai buvo meiluze sugyventine veliau tapo premjeriene ;kristute ;julijai viskas turetu priklausyti


Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...