2010 Liepos 21

Smurtas

Seimas svarstys įstatymą prieš smurtą šeimoje

veidas.lt

Šiandien Vyriausybė posėdyje pritarė Apsaugos nuo smurto privačioje erdvėje įstatymo projektui ir teikia jį svarstyti Seime.

Įstatymo projektas parengtas siekiant, kad smurto atvejų būtų kuo mažiau, kad būtų operatyviai reaguojama į kiekvieną smurto privačioje erdvėje atvejį, kad nei vienas smurto atvejis neliktų be atsakomybės, smurtautojams pritaikant prevencines poveikio priemones, o nukentėjęs asmuo būtų apsaugotas ir gautų reikiamą pagalbą.

Projekte siūloma nustatyti valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų pareigą imtis smurto prevencijos. Projekte numatoma organizuoti visuomenės švietimą ir informavimą, skirtą skatinti žmones gyventi santarvėje, netoleruoti smurto bei konstruktyviai spręsti tarpasmeninių santykių problemas, organizuoti visuomenės teisinį švietimą apie veiksmus, kurie laikomi smurtu privačioje erdvėje, šių veiksmų sukeliamas teisines pasekmes ir jų neišvengiamumą; organizuoti specialistų mokymus, imtis kitų švietėjiškų prevencinių priemonių.

Smurtautojams siūloma taikyti dvi prevencinio poveikio priemones: oficialų įspėjimą ir įpareigojimą smurtautojui laikinai išsikelti iš gyvenamosios vietos, jei jis gyvena kartu su nukentėjusiu asmeniu, nesiartinti, nebendrauti ir neieškoti ryšių su nukentėjusiu asmeniu.

Smurtautojams, nesilaikantiems šio įpareigojimo, siūloma skirti baudą nuo penkių šimtų iki tūkstančio penkių šimtų litų arba administracinį areštą iki keturiolikos parų. Be to, smurtautojai gali būti įpareigojami išklausyti kursus, padedančius spręsti ginčus nekonfliktiniu būdu.

Taikant įpareigojimą smurtautojui išsikelti, nukentėjusiam asmeniui nebereikėtų palikti namų ir jis gautų kompleksinę pagalbą. Projekte siūloma, kad atsakingi savivaldybių asmenys susisiektų su nukentėjusiu ir informuotų jį, kokios paslaugos ar kita pagalba ir kur gali būti suteikta, nustatytų pagalbos poreikį ir neatidėliojant ją organizuotų.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...