2017 Birželio 10

Didžioji Britanija: kas mūsų nenužudo, tas mus sustiprina

veidas.lt

„London bridge is falling down“, arba „Griūva Londono tiltas“, – žodžiai iš populiarios vaikiškos dainelės, kurią britų vaikai išmoksta jau darželyje. Tačiau dabar jos pavadinimas Didžiojoje Britanijoje įgauna kitą prasmę, susijusią su visos šalies, visos tautos būsena.

Rima JANUŽYTĖ

Ką dabar darys britai – kaip balsuos ketvirtadienio rinkimuose, kaip jie įsivaizduoja savo šalies ateitį, kurią tikrai pakoregavo praėjusio savaitgalio įvykiai?

Analitikai apgailestauja, kad teroristai ketvirtadienio rinkimams pasirengę kur kas geriau nei Didžiosios Britanijos politikai, o leidinys „Politico“ pergalę žada net ne kuriai nors politinei jėgai, o populizmui, kurį dar labiau išpūtė tragiški savaitgalio įvykiai ant Londono tilto.

Varžosi populistiniais pasisakymais

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May išpuolius Londone pavadino brutalia ataka prieš nekaltus piliečius ir paskelbė apie griežtesnius veiksmus terorizmo atžvilgiu. „Dabar tinkamiausias laikas pasakyti – užteks. Visi žmonės turi galėti normaliai gyventi“, – pareiškė Th.May sekmadienį per televiziją transliuotoje kalboje.

„Kibernetinė erdvė leidžia ekstremistams vykdyti savo machinacijas. To negalima ilgiau toleruoti. Kovai su terorizmu būtinas tarptautinis susitarimas. Būtina aiškiai pasmerkti smurto ideologiją, suteikti saugumo pajėgoms didesnius įgaliojimus ir, esant reikalui, ir už mažesnius nusikaltimus skirti didesnes bausmes“, – aiškina Th. May.

Opozicijoje esantys leiboristai kalba lygiai tą patį – jie pasiryžę užkirsti kelią smurtui ir užtikrinti saugų gyvenimą šalies piliečiams.

Nors ir leiboristai, ir toriai po teroristinio išpuolio formaliai trumpam sustabdė savo rinkimų kampanijas, jų viešųjų ryšių vadovai dar sekmadienį toliau dirbo savo darbą, aiškindami rinkėjams, kuo vieni geresni už kitus. Nuo pirmadienio į darbą vėl kibo ir patys politikai. „Negalima leisti, kad smurtas sulaikytų demokratinį procesą“, – pareiškė Th.May, atsakydama į socialinėje žiniasklaidoje pasigirdusius reikalavimus atidėti ketvirtadienį numatytus parlamento rinkimus.

Tokius siūlymus atmetė ir Londono meras Sadiqas Khanas, pareiškęs, kad britai atiduodami savo balsą turi pademonstruoti, jog nesileis įbauginami.

Ir nors iš pažiūros politinėje kovoje dėl valdžios niekas nepasikeitė, čia atsirado šis tas naujo – naujas leitmotyvas, o „tautos kovą prieš elitą“ pakeitė „tautos kova su terorizmu“.

Visą publikacijos tekstą skaitykite savaitraštyje “Veidas” arba pirkite žurnalo elektroninę versiją internete http://www.veidas.lt/veidas-nr-23-2017-m

 

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...