2015 Birželio 29

Parodoje – žymaus liaudies meistro kūriniai

veidas.lt

Lietuvos nacionaliniame muziejuje (Naujajame arsenale) atidaryta liaudies meistro Jono Bugailiškio jubiliejinė šešiasdešimtmečio paroda „Pašaukimas – būti tiltu tarp praeities ir dabarties“.

J.Bugailiškis visą gyvenimą gilinasi į lietuvių liaudies meno kultūrą, seniausių meistrų braižų paslaptis. Meistras skaitė paskaitas ir vadovavo praktiniams užsiėmimams etninės muzikos ir kultūros seminaruose bei kursuose. Savo kūryboje jis remiasi medžio dirbinių senosiomis tradicijomis, kuriose idėja, mintis ir prasmė yra patys svarbiausi. Neveltui žymaus meistro rankomis gaminti muzikos instrumentai, mediniai žaislai, inkilai ir Užgavėnių kaukės 2009 m. buvo oficialiai pripažinti tautiniu paveldu, o pats autorius – tradicinių amatų meistru.

J.Bugailiškio gamintais muzikos instrumentais groja Vilniaus, Kauno, Rokiškio, Klaipėdos folkloriniai ansambliai. Daugelį lietuvio drožtų vaikų žaislų, skulptūrų ir muzikos instrumentų užsienio turistai išsivežė į svečias šalis.

Personalinės J.Bugailiškio darbų parodos vyko ne tik Lietuvoje, bet ir Vokietijoje, ir JAV. Jis dalyvavo folkloro ir liaudies amatų festivaliuose Latvijoje, Estijoje, Rusijoje, Italijoje, Australijoje, Danijoje, Vokietijoje, Malaizijoje. J.Bugailiškio medžio dirbinių yra įsigiję Balzeko (JAV) ir Kvala

Lumpūro (Malaizija) muziejai. O meistro skaptuotos monumentalios medžio skulptūros puošia ne tik Lietuvos miestus bei kaimelius, bet ir Detroitą (JAV) bei Kameruną (Vokietija).

Muziejuje surengta paroda supažindina su įvairiapuse J.Bugailiškio kūryba – kryždirbyste, senaisiais tradiciniais lietuvių muzikos instrumentais, žaislų kopijomis ir įsivaizduojamų dėlionių figūrėlėmis, neįprastų pavidalų inkilais, daugybe paukščių skulptūrėlių. Nuotraukose užfiksuoti pavieniai ar ansamblių dalimi tapę kryžiai, stogastulpiai, koplytstulpiai, miškuose įkurdintos gamtos gyventojų skulptūros, meistro fantazijose gimusios būtybės ir baltų ženklus vaizduojantys sodybos puošmenys.

Meistro jubiliejui Lietuvos nacionalinis muziejus parengė ir leidinį „Liaudies meistras Jonas Bugailiškis“. Tai – antroji knyga iš serijos „Tradicijos ir dabartis“, skirtos liaudies meno tyrinėjimams ir pažinčiai su liaudies meistrais.

 

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...