2014 Gegužės 27

Inovacijos – inovatorių uždavinys, bet valstybė turi sukurti joms prielaidas

veidas.lt

J.Klemano nuotr.

Apie būtinybę didinti Lietuvos verslo konkurencingumą kalbama nuolat. Siekiant atsilaikyti globalios konkurencijos laikais, būtina kurti ir diegti inovacijas. Vienas svarbiausių aspektų – šalies požiūris į inovacijas.

“Kiekviena šalis yra specifinė ir turi unikalių vertybių, tačiau visose būtina sukurti inovacijų ekosistemą. Yra du būdai tai padaryti: arba pastatyti pačiam, arba pasiskolinti”, – pabrėžė JAV ambasados Lietuvoje ir Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) surengtoje konferencijoje “U.S. Approaches to Innovations” žymaus nepriklausomo tyrimų instituto “SRI International” prezidentas dr. Curtis Carlsonas.
Tam būtinas strategiškas požiūris, leidžiantis sukurti reikalingas prielaidas. “Pavyzdžiui, daug daugiau žmonių galėtų tapti sėkmingais inovatoriais, jei jiems būtų suteikti reikiami įgūdžiai ir sukurta palanki aplinka. Būtent tokia linkme reikia eiti ir Lietuvai, – patarė JAV inovacijų ekspertas. – Reikia išlaisvinti potencialą ir liautis būti priklausomiems nuo keleto vertę kuriančių “superžmonių”.”
Šiuo keliu jau žengiama – į pažangių verslų kūrimą siekiama įtraukti kuo daugiau perspektyvių jaunuolių. Tarkim, neseniai buvo įkurtas į jaunus startuolius (angl. “startup”) besikoncentruojantis rizikos kapitalo fondas “Nextury Ventures”. Jo vadovas Mindaugas Glodas teigia, kad inovacijų plėtojimo procese labai svarbus išlieka universitetų studentų parengimo aspektas. “Svarbu, kad universitetai sugebėtų ugdyti jaunus žmones, nebijančius pradėti savo verslo ir svajoti net ir apie labai pakvaišusias idėjas”, – įsitikinęs jis.
MITA direktorius Arūnas Karlonas pridūrė, kad šiandien vienas svarbiausių tikslų yra skatinti šalies verslininkus būti atviresnius inovacijoms. “Jei inovacijos nepasieks verslo, nebus ir konkurencingumo globaliu lygiu”, – neabejoja specialistas.

Kokia Vyriausybės atsakomybė
Vienas sėkmingiausiai verslą plėtojančių naujosios kartos verslininkų, mobiliųjų programėlių bendrovės “GetJar” įkūrėjas Ilja Laursas yra sakęs, kad inovacijos – inovatorių rankose. Vis dėlto, konferencijoje dalyvavusių ekspertų nuomone, valstybė taip pat turi savo užduotį – sudaryti reikalingas prielaidas, kad inovatorių idėjos galėtų būti realizuotos be didesnių kliūčių. Būtent vyriausybė Daugiausia atsakinga už sistemos, įgalinančios plačiai veikti verslininkystę, sukūrimą.
Valstybės dėmesys inovacijoms jau davė teigiamą postūmį: dėl sustiprėjusio valstybės ir verslo bendradarbiavimo situacija pagerėjo. Naujausiame Pasaulio banko “Doing Business“ reitinge Lietuva užima išties aukštą 17 vietą.

Ne tik visą šį tekstą, bet ir visus kitus šios savaitės "Veido" straipsnius galėsite perskaityti išsiuntę žinutę numeriu 1390 ir įrašę "veidas 212014" bei įvedę gautą kodą.
Žinutės kaina 4 Lt. Plačiau http://www.veidas.lt/veidas-nr-21-2014-m

 

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...