2014 Gegužės 13

Pasirinkimas: prezidentas ar talibų mula?

veidas.lt

AFP

Įkaitusi atmosfera kandidatų televiziniuose debatuose, nuolatiniai susitikimai su rinkėjais bei pastangos juos įtikinti, o ne papirkti: tokioje šviesoje vykstantys Afganistano prezidento rinkimai nepaslepia fakto, kad šalies saugumo padėtis tebėra trapi.

Chaotišką mūšio lauką, o ne realiai funkcionuojančią valstybę jau kelis dešimtmečius simbolizuojantis Afganistanas žengia svarbų žingsnį stabilumo link: šalyje vyksta prezidento rinkimai, po kurių, tikimasi, pirmąkart įvyks demokratiškas valdžios perdavimo procesas.
Šią savaitę turėtų būti paskelbti oficialūs balandžio pradžioje vykusio pirmojo rinkimų turo rezultatai. Tiriama šimtai įtariamų klastojimo bei kitokių pažeidimų atvejų.
Nepaisant to, beveik neabejojama, kad šie tyrimai esminių pokyčių rezultatams neturės ir afganams teks antrą kartą keliauti prie balsadėžių. Mat preliminarūs rezultatai rodo, kad nė vienas iš aštuonių pretendentų užimti Hamido Karzai (jis nebegali kandidatuoti trečiai kadencijai) vietą nesurinko daugiau nei pusės balsų.
Arčiausiai tikslo atsidūrė buvęs užsienio reikalų ministras Abdullah Abdullah (45 proc.) ir akademikas, Kolumbijos universitetą JAV baigęs Ashrafas Ghani (32 proc.). Už antrojo turo, kuris planuojamas birželio pradžioje, borto liko dabartinio šalies vadovo palaikomas Zalmai Rassoulas, sulaukęs 11,5 proc. rinkėjų pasitikėjimo.
Vis dėlto ne mažiau už kandidatus svarbu tai, kad rinkimai, kuriuose balsavo apie 60 proc. iš 12 mln. balsavimo teisę turinčių asmenų, vyko palyginti sklandžiai ir suteikė vilties, jog Afganistaną palikus NATO sąjungininkų pajėgoms trapi šalies valdžia nesubyrės ir žengs reformų keliu.

Ne tik visą šį tekstą, bet ir visus kitus šios savaitės "Veido" straipsnius galėsite perskaityti išsiuntę žinutę numeriu 1390 ir įrašę "veidas 192014" bei įvedę gautą kodą. Žinutės kaina 4 Lt.
Plačiau http://www.veidas.lt/veidas-nr-19-2014-m
Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...