2014 Sausio 06

Prie Lietuvos vėjo energetikos asociacijos prisijungė didžiausią jėgainių parką valdanti bendrovė

veidas.lt


Lietuvos vėjo elektrinių asociacija (LVEA), vienijanti šalies vėjo energetikos rinkos dalyvius, pasipildė nauju nariu – UAB „4 Energia“. Ši įmonė yra didžiausios vėjo energetikos bendrovės Baltijos šalyse „Nelja Energia“ padalinys Lietuvoje ir eksploatuoja šiuo metu galingiausią šalyje vėjo jėgainių parką. LVEA direktoriaus Sauliaus Pikšrio teigimu, toks stiprus naujas narys leis dar efektyviau vykdyti asociacijos veiklą ir siekti užsibrėžtų tikslų.

„Tai, kad tokios didelės energetikos bendrovės padalinys prisijungė prie LVEA, rodo, kad asociacijos veikla, skatinanti vėjo energetiką Lietuvoje, atneša vaisių. Įmonėms, turinčioms bendrus interesus, labai svarbu veikti kartu – tai leidžia dalintis bendra patirtimi ir padaro jų balsą svaresniu, labiau girdimu negu veikiant atskirai. Vėjo energetikos srityje tai šiuo metu ypač aktualu“, – sako LVEA direktorius Saulius Pikšrys.

S. Pikšrio teigimu, artimiausiu metu asociacija Lietuvoje žada siekti dviejų pagrindinių tikslų – kad kvota vėjo jėgainėms nuo dabartinių 500 MW būtų padidinta iki bent 800 MW ir kad būtų paruošta teisinė bazė vėjo jėgainių parkų plėtrai jūroje. Taip pat LVEA dirba ir tarptautiniu lygmeniu: veikdama kartu su Europos vėjo energijos asociacija (the European Wind Energy Association – EWEA) prisideda prie to, kad Lietuva išpildytų ES direktyvą iki 2020 m. padidinti atsinaujinančios energijos dalį bendrame elektros energijos suvartojime iki 23 proc., taip pat  aktyviai veikia formuojant direktyvą, kuri nustatys atsinaujinančių energijos išteklių plėtrą ES iki 2030 m.

„4 Energia“ vadovas Tadas Navickas pažymi, kad prisijungimas prie LVEA – natūralus bendrovės veiklos etapas. „Būdami LVEA nariais, mes sustipriname savo pozicijas. LVEA gali veikti viso sektoriaus vardu, siekdama palankios įstatyminės bazės ir tinkamos aplinkos investuotojams, o tai naudinga ir mums. Be to, mums tampa lengviau keistis informacija su partneriais, tai greitai vystantis vėjo energetikos sektoriui yra labai svarbu. Žinome, kad asociacijos ir „4 Energia“ tikslai sutampa – skaidriai ir atsakingai plėtoti vėjo energetikos projektus Lietuvoje palankiausiomis elektros energijos vartotojui sąlygomis, ir esame tikri, kad bendradarbiavimas atneš teigiamų rezultatų“, – teigia T. Navickas.

Bendrovė „4 Energia“ šių metų birželį pradėjo eksploatuoti 39,1 megavatų (MW) galingumo vėjo jėgainių parką, šiuo metu galingiausią Lietuvoje. Taip pat „4 Energia“ laimėjo konkursą šalyje įrengti 60 MW galingumo vėjo jėgainių parką. Ateityje įmonė Lietuvai priklausančioje Baltijos jūros teritorijoje planuoja statyti nuo 400 MW iki 1000 MW galingumo jūrinių vėjo jėgainių parką.

LVEA veikia nuo 2005 m. ir jau suvienijo beveik visą Lietuvos vėjo energetikos sektorių: šiuo metu jos veikloje dalyvauja daugiau negu 90 proc. investuotojų į šalies vėjo energetiką, o narių skaičius nuosekliai didėja. Iš viso 20 asociacijoje veikiančių įmonių pagamina apie 4,5 proc. per metus Lietuvoje suvartojamos elektros energijos. Bendra elektrinių, kurias pastatė LVEA narės, galia siekia apie 250 MW.

Lietuvos vėjo elektrinių asociacija vienija Lietuvos vėjo energetikos rinkos dalyvius – investuotojus ir įrangos gamintojus bei paslaugų teikėjus.  Asociacija siekia, kad Lietuvoje būtų užtikrintos palankios sąlygos plėtoti vėjo energetikos projektus: veiktų palanki įstatyminė bazė ir būtų sukurtas patrauklus investicinis klimatas. Asociacija yra Lietuvos pramonininkų konfederacijos, Lietuvos elektros energetikos asociacijos, Europos vėjo energetikos asociacijos narė. Asociacijos skaičiavimu, pastaraisiais metais vėjo elektrinės gamina apie 0,5 TWh elektros energijos per metus, nuo vėjo energetikos plėtros pradžios Lietuvoje  jau pagamino daugiau nei 3 TWh elektros energijos ir leido šaliai sutaupyti kelis šimtus milijonų kubinių metrų gamtinių dujų.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...