2010 Gegužės 26

Vaistai

Pacientams teks didesnė atsakomybė

veidas.lt

Netrukus, jau nuo birželio 1-osios, gydytojai, skirdami ligoniams vaistų, receptuose privalės nurodyti ne prekinį vaisto pavadinimą, o bendrinį. Konkretaus gamintojo vaistą iš kelių pasiūlytų turės išsirinkti pats ligonis. Sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys tikisi, kad dėl to sumažės vaistų kainos ir medikų finansinis suinteresuotumas.

Gydytojų sąjungos pirmininkas prof. Liutauras Labanauskas tikina, kad ši naujoji tvarka yra ydinga ir net gali pakenkti ligoniams, mat tos pačios veikliosios medžiagos vaistai gali veikti skirtingai. Pavyzdžiui, yra sukurtas paracetamolis, kuris mažiau kenkia kepenims nei kiti analogai, ir jis labai pagelbėja ilgai sergantiems žmonėms. Gydytojas baiminasi, kad ligoniai gali išsirinkti netinkamų vaistų.

“Nereikia pamiršti, kad vaistininkas privalės ligoniui pasiūlyti keletą alternatyvų, taip pat privalės paminėti ir pigiausius. Tačiau vargu ar atsiras daug tvirtinančių, kad pigiausi vaistai – tai geriausi vaistai”,  – dėsto Etinių farmacijos kompanijų asociacijos direktorė Jolanta Dičkutė.

“Žinome mes tą medikų ir farmacininkų propagandą. Pacientai nemažai daliai jų visai nerūpi. Jiems rūpi tik kuo daugiau pinigų. Tarkime, man jau keletą metų tenka vartoti vaistus, ir iki šiol juos pirkdavau už 42 Lt. Bet prieš pusmetį vaistininko pasiteiravau, ar nėra tokios pat sudėties, tik pigesnių vaistų. Jis atsakė, kad yra, ir aš jų įsigijau už 27 Lt. Vartoju juos jau kelis mėnesius ir jokio skirtumo nepastebiu, o sutaupau labai daug”, – tvirtina kaunietis Saulius Masaitis.

Tačiau yra ir kitaip manančių pacientų. “Pavyzdžiui, nuo hipertenzijos yra keli šimtai vaistų. Jei gydytojas nepaaiškins, kaip man žinoti, kokį išsirinkti”, – klausia vilnietė Roma Kavaliauskienė.

Provincijos vaistinių asociacijos vadovas Saulius Jasiulevičius džiaugiasi naująja tvarka, nes, jo žodžiais tariant, ji vaistininkams pagaliau sugrąžins profesinį orumą.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas apibendrindamas tvirtina, kad naujoji tvarka turi daug privalumų, bet nemažai ir trūkumų. “Nuo birželio galime turėti problemų dėl atsakomybės, nes gydytojas pasiūlys bendrinį vaisto pavadinimą, vaistininkas pasiūlys keletą konkrečių vaistų pavadinimų, o pasirinkti turės pacientas. Tad kyla klausimas, kam teks atsakomybė, jei kažkas bus nugydytas ar nusigydys”, – klausia A.Matulas.

Pasak jo, šia reforma siekiama nutraukti neskaidrius medikų ir farmacijos kompanijų atstovų santykius, ir tai tikrai bus padaryta, bet dabar farmacijos bendrovių atstovai nuo medikų persimes prie vaistininkų. Taigi klausimas, kurią norėta išspręsti, transformuosis, bet niekur nedings.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...