2015 Gruodžio 29

Antipropaganda

2015-ųjų “virusinės”, bet netikros iliustracijos

veidas.lt

Socialiniai tinklai – vadinama nauja žiniasklaidos rūšis. Galbūt, bet į juose pateikiamą informaciją reikia žvelgti dar atsargiau nei į tradicinę žiniasklaidą. BBC atrinko 2015 m. netikras nuotraukas ir video įrašus, kurie sulaukė didžiulio populiarumo soc. tinkluose ir dalis jų net papuolė į žiniasklaidą, taip pat ir Lietuvos. Ar jūs nepakliuvote ant šių kabliukų?

Už širdies griebianti žemės drebėjimo Nepale iliustracija

Šia nuotrauka daugiausia dalintasi tuoj po žemės drebėjimo Nepale balandžio mėnesį. Nuotrauka tikra, tik ne iš Nepalo. Nuotrauka, pavadinta “dviejų metų sesutę saugo 4-metis brolis Nepale” buvo dalinamasi “Facebook” ir “Twitter” tinkluose bei raginama paaukoti nukentėjusiems per žemės drebėjimą.

Iš tiesų, nuotrauka buvo padaryta dar 2007 m. Vietnamo provincijoje.

Baseino per žemės drebėjimą Nepale video įrašas

Iki šiol šį video galima rasti “Youtube”. Pasak aprašymo, tai saugumo kameros viename Katmandu (Nepalo sostinė) viešbučių užfiksuoti vaizdai, kas vyko vandens baseine per žemės drebėjimą. Įrašo autentiškumu patikėjo ne tik socialinių tinklų vartotojai, bet ir dalis tarptautinės žiniasklaidos ir jį retransliavo.

Iš tiesų, tai maždaug 2010-ųjų įrašas iš Meksikos.

Tai ne vienintelis įrašas iš esą Nepalo. Dar viename tokių “virusinių” video rodoma, kaip griūva pastatas, bet pasirodo tai įvyko Egipte.

Migranto kelionės į Europa “Instagram” tinkle

Įspūdingos nuotraukos, kurias esą padarė žmogus keliaudamas iš Senegalo į Ispaniją, tapo labai populiarios šią vasarą “Instagram” tinkle.  Abdou Dioufo asmenukės tapo tikru hitu ir susilaukė gausybės komentarų. Tik vėliau išaiškėjo, kad tai tebuvo fotografijos festivalio Ispanijos šiaurėje marketingo kampanija.

Pabėgėlis – ISIS teroristas

Šios dvi sudėtos nuotraukos surado labai daug gerbėjų, o tiksliau pabėgėlių nekentėjų, “like’u” bei “share’u” ir Lietuvoje. “Atsimenate šį vaikiną? Jis praėjusiais metais pozavo ISIS, o dabar jis pabėgėlis”, – buvo prierašas prie nuotraukos, pasklidusios per patį pabėgėlių krizės Europoje piką.

Išaiškėjus tiesai, vyras, kuris paviešino šią nuotrauką, atsiprašė.

Išaiškėjo, kad nuotraukos nesuklastotos, bet jose esantis Laithas al-Saleh – buvęs vienas iš nuosaikios opozicinės Sirijos prezidentui Basharui al-Assadui grupuotės “Sirijos laisvės armija” vadų. Grupuotė niekaip nesusijusi su Islamo valstybe (ISIS arba ‘Daesh”). Jis pabėgo iš Sirijos ir 2015 m. rugpjūčio mėnesį pasiekė Makedoniją.

Išaiškėjus tiesai, vyras, kuris paviešino šią nuotrauką, atsiprašė.

“Prieš pat” teroro aktą

Po teroro išpuolių Paryžiuje lapkričio 13-ąją socialinėje erdvėje pasklido daug nepatikimų pranešimų, gandų ir netikrų nuotraukų. Vienoje jų – esą prieš pat teroristų ataką užfiksuotas grupės “Eagles of Death Metal” koncertas “Bataclan” teatre.

Iš tiesų nuotrauka daryta ankstesnio koncerto Dublino (Airija) teatre ir buvo paviešinta grupės “Facebook” puslapyje diena iki išpuolių Paryžiuje.

“Tuščios” Paryžiaus gatvės

Plačiai paskleista nuotrauka iliustruojanti esą po teroro išpuolių išmirusį Paryžių turėjo šokiruoti. Iš tiesų, nuotrauka paimta iš “Tylus pasaulis” projekto, kurio metu retušuojant rodyti miestai pasaulio pabaigos metu.

Ekstremalus vyro kerštas

Istorija apie išsiskyrusį vokietį, kuris visą bendrą su žmona nuosavybę tiesiogine to žodžio prasme padalino per pusę, apkvailino daugelį. Ne išimtis ir žurnalistai. “eBay” aukcionas buvo tikras, bet istorija – ne. Kai video sulaukė 4,5 mln. peržiūrų, marketingo kampanijos organizatoriai prisipažino, kad tai tėra jų prasimanymas.

Visą originalų straipsnį skaitykite čia

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...