2013 Spalio 15

2014 m. biudžeto raikymas: be didelių ambicijų

veidas.lt


Ekonomika auga, prognozės gana optimistinės, nacionalinis biudžetas gausesnis milijardu, tačiau vis tiek deficitinis, be esminių pokyčių planų.

Subalansuotas eurui, bet neambicingas, neatspindintis optimistinių ekonomikos augimo prognozių – tokių vertinimų sulaukė paskelbti nacionalinio ir “Sodros” biudžetų 2014 m. projektai. Kad krizė baigėsi ar bent jau eina į pabaigą ir ekonomika atsitiesia, atrodo, pajus tik brangiausiai atlyginami valstybės tarnautojai ir teisėjai, kurie Konstitucinio Teismo nutarimu jau grįžta į ikikrizinę gerovę.

“Sodros” deficitas iš tikrųjų beveik 1 mlrd. Lt mažesnis

“Raktinis yra “Sodros” biudžetas, nes būtent “Sodros” deficitas yra bendro deficito didžioji dalis”, – pabrėžia buvusi finansų ministrė, dabar Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotoja Ingrida Šimonytė.
Deja, “Sodros” biudžetas ir kitąmet bus deficitinis: praėjusią savaitę paskelbtame jo projekte numatyta, kad išlaidos viršys pajamas per 1,2 mlrd. Lt. Gera žinia tik ta, kad šis deficitas šiek tiek mažesnis už laukiamą šiųmetį. Daugiausiai lėšų, beveik trys ketvirtadaliai, bus skirta pensijoms.
Žinoma, galima laukti, kad ekonomikos augimas, didesnis užimtumas, sukuriantis geriau apmokamų darbo vietų, mažesnė emigracija subalansuos biudžetą. Tačiau daugelis ekspertų įspėja, kad manos iš dangaus laukti beviltiška – reikia imtis “Sodros” pertvarkos. Bet jos kitąmet ir vėl neplanuojama. Diskusijos apie įmokų ribų nustatymą, apie pensijų fondų prognozes keliasi į kitus metus, o sprendimų priėmimas – į nežinia kuriuos.
Valstybinio socialinio draudimo fondo tarybos patarėjas, Vilniaus universiteto docentas dr. Teodoras Medaiskis pastebi, jog, maža pačios “Sodros” problemų, jos biudžetas tapęs patogia vieta visokiems valstybės nepritekliams “nukišti”, kad gražiau atrodytų valstybės finansai, ypač dabar, kai visomis išgalėmis norime įšokti į euro traukinį.
Ekspertas vardija: štai “Sodros” biudžete numatoma 100 mln. Lt užimtumo rėmimo priemonėms ir dar 71,5 mln. Lt – tas priemones įgyvendinančioms institucijoms išlaikyti. “Užimtumo didinimas, žinoma, labai svarbu, bet kuo čia dėti socialinio draudimo pinigai? Juk užimtumo rėmimas taikomas visiems šalies gyventojams – draustiems ir nedraustiems, tai kodėl jis turi būti finansuojamas draudimo, o ne valstybės biudžeto lėšomis? Juk tai valstybės vykdomos užimtumo politikos dalis. Finansų ministerija jau ne pirmi metai žada perimti šias išlaidas į valstybės biudžetą, tai įteisinta ir įstatymais, o faktiškai “Sodros” išlaidos užimtumui remti tik didinamos”, – kritikuoja T.Medaiskis.
Beveik 600 mln. Lt “Sodrai” kainuos palūkanų už skolas mokėjimas. “Ir vėl kyla teisėtas klausimas: kodėl tai daroma pensininkų ir kitų socialinio draudimo išmokų gavėjų pinigais? Ne kartą esu citavęs Valstybinio socialinio draudimo įstatymą: “Asignavimai iš valstybės biudžeto skiriami, kai dėl Seimo ar Vyriausybės priimtų teisės aktų padidėja kurios nors socialinio draudimo rūšies išlaidos arba sumažėja pajamos, o socialinio draudimo įmokų tarifai šiai socialinio draudimo rūšiai nekeičiami arba keičiami nepakankamu dydžiu.” Pasakyta aiškiai – asignavimai skiriami, o ne skolinami, tai kodėl reikalaujama mokėti palūkanas?” – piktinasi T.Medaiskis.
Tiesa, nuo 2014 m. Finansų ministerija bent jau už naujai “skolinamas” sumas nebereikalaus palūkanų, bet už senas vis tiek reikės mokėti. Taigi menka iš to paguoda.
Pasak T.Medaiskio, 2014 m. biudžeto projektas ypatingas ir tuo, kad nebebus refinansuojama dalis įmokų, pervedamų į antrosios pakopos pensijų fondus, nors steigiant šią pakopą buvo susitarta, kad bent pusė iš “Sodros” pervedamų lėšų bus dengiama valstybės lėšomis. Valstybinio socialinio draudimo įstatymas sako, kad “asignavimai iš valstybės biudžeto ar kitų valstybės piniginių išteklių gali būti skiriami išlaidoms, susijusioms su pensijų sistemos reforma, kompensuojant socialinio draudimo įmokų sumas, pervedamas į pensijų kaupimo bendrovių valdomus pensijų fondus”. 2014 m. planuojama fondams pervesti per 450 mln. Lt, taigi bent 200 mln. Lt galėtų būti skiriama valstybės.
“Jei dabar suskaičiuotume tik čia išvardytas nepriklausytinas socialiniam draudimui išlaidas, “Sodros” deficitas būtų bent 900 mln. Lt mažesnis”, – konstatuoja T.Medaiskis.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentarai (1)

  1. 1 1 rašo:

    1


Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...