2017 Kovo 04

Šioje įmonėje užaugau ir esu jos fanas

veidas.lt


Kai 1989 m. laivų mašinų ir mechanizmų specialisto diplomu nešinas A.Šileika atėjo į AB „Vakarų laivų gamykla“ (VLG), jį, kaip ir daugelį jaunų specialistų, paskyrė dirbti meistro padėjėju viename iš įmonės cechų. Po poros metų jis tapo jau kito cecho viršininko pavaduotoju, dar po metų grįžo į pirmąjį cechą, bet jau jo viršininku, dar po dvejų tapo VLG gamybos direktoriumi, o nuo 2001-ųjų jis – įmonių grupės, vienijančios 18 bendrovių, kurios specializuojasi laivų statybos, remonto ir modernizavimo, didelių ir sudėtingų metalo konstrukcijų bei įrenginių gamybos, uosto krovos darbų, inžinerinio projektavimo ir kitose srityse, generalinis direktorius.

Birutė ŽEMAITYTĖ

Dar nežinodamas, kad būtent jis išrinktas 2016 metų vadovu, į klausimą, su kuo dalytųsi šį apdovanojimą, atsakė: „Didžiausią dalį atiduočiau vadovų komandai – visiems grupės įmonių vadovams, nes tai jų nuopelnas ir jų darbo vystant jūrinę inžinerinę pramonę Lietuvoje įvertinimas. Kitą dalį – visiems kitiems darbuotojams, nes mūsų darbas komandinis ir gerų rezultatų galime pasiekti tik kartu. Ir visiems, su kuriais kada nors kartu dirbau šioje įmonėje, nes aš joje užaugau ir realizavau savo vizijas.“

Vienai didžiausių inžinerinės pramonės įmonių Lietuvoje AB „Vakarų laivų gamykla“ vadovaujantis 52-ejų Arnoldas Šileika kaip atėjo dirbti į šią įmonę baigęs studijas tuomečio Kauno politechnikos instituto Klaipėdos fakultete, taip joje ir tebedirba. Jau 27-erius metus. Tik pareigos keitėsi – nuo meistro padėjėjo iki generalinio direktoriaus.

Nori konkuruoti – investuok į ateitį

Praėję metai VLG buvo ypatingi tiek dėl įgyvendintų projektų, tiek dėl veiklos rezultatų. Be to, daug investuota į ateitį: ilgalaikę bendrovės sėkmę ir konkurencingumą užtikrins įsigytas dokas, skirtas „Panamax“ tipo laivų remontui, kita moderni įranga ir naujos technologijos, valdymo procesų skaitmenizavimas bei gamybos robotizavimas.

„Praėję metai buvo inovacijų plėtros metai, bet svarbiausia – pasirašyta sutartis su Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija dėl įmonės infrastruktūros plėtros. Ji atvėrė bendrovei duris į kokybiškai naują vystymosi ir veiklos etapą, ir tikimės, kad per artimiausius penkerius metus įmonė atsinaujins kokybiškai, o investicijos į jos infrastruktūrą ir suprastruktūrą leis dar tvirčiau jaustis globalioje jūrinės inžinerijos bei technologijų rinkoje. Be to, įgyvendinami projektai gerina ne tik Klaipėdos uosto, bet ir Lietuvos, kaip jūrinės valstybės, įvaizdį“, – sako A.Šileika.

Konkurencija jūrinės inžinerijos ir technologijų pramonėje didelė ir norint sėkmingai konkuruoti reikia ne tik nemažų finansinių išteklių, bet ir aukštos kvalifikacijos inžinerinių bei techninių darbuotojų, nes masinė laivų statyba šiuo metu, pasak A.Šileikos, persikėlė į pigios darbo jėgos šalis – Kiniją, Pietryčių Aziją, o VLG pranašumas – gebėjimas įgyvendinti unikalius projektus. „VLG grupės įmonės įgyvendina technologiškai sudėtingus inžinerinius projektus. Tokiems projektams reikia solidžios projektuotojų komandos, inžinerinės kompetencijos, efektyvaus visų procesų valdymo. Tai ir yra mūsų pranašumas – inovacijos, moksliniai tyrimai, žinios ir inžinerinis techninis potencialas“, – pasakoja bendrovės vadovas.

Inovacijos – ketvirtoji pramonės revoliucija

Nors Baltijos šalyse tai viena didžiausių tokio pobūdžio pramonės įmonių, norint būti konkurencingiems Europoje ir pasaulyje to nepakanka. „Jūrinė inžinerijos pramonė imli mokslui, investicijoms į naujas technologijas. Būtent tokia veiklos kryptis užtikrina ilgalaikę įmonės sėkmę, o ketvirtosios pramonės revoliucijos laikais mes esame stiprūs dėl inovatyvių sprendimų, kurie didina kompanijos pridėtinę vertę ir veiklos efektyvumą, nes galime pasiūlyti užsakovams ištisą paslaugų spektrą, apimantį visą laivo gyvavimo ciklą – nuo projekto ir koncepcinio sprendimo, laivo statybos, jo aptarnavimo ir remonto iki jo utilizavimo“, – pasakoja A.Šileika.

Jis priduria, kad bendrovei, kuri nori išlikti konkurencinga, reikia ne tik gauti pelningų užsakymų ir juos kokybiškai įvykdyti, bet ir rūpintis būsimais specialistais. Pagrindinė VLG inžinierių rengimo kalvė yra Klaipėdos universitetas, su kuriuo įmonę sieja itin glaudūs ryšiai, o geriausiems inžinerinių specialybių studentams yra įsteigtos net šešios stipendijos. Darbininkiškų profesijų specialistus bendrovei rengia ir Klaipėdos laivų statybos ir remonto profesinė mokykla.

Atsitraukti ne jam

Pasak A.Šileikos, sritis, kurią jis pasirinko, kupina iššūkių ir juos ne visada įmanoma prognozuoti. 1969 m. įkurtą AB „Vakarų laivų gamykla“ 2001 m. privatizavo Estijos inžinerinės pramonės koncernas „BLRT Grupp“, ir šiandien galima džiaugtis, kad įmonė nepakeitė savo profilio ir įrodė gebanti dirbti naujomis sąlygomis. Tai patvirtina gerokai padidėjusios pajamos ir išaugęs remontuojamų bei statomų laivų skaičius.

Konkurencingumo iššūkiai, sudėtingi projektai, naujų veiklų įsisavinimas grūdina ir yra neatsiejama vadovo darbo dalis. Žinoma, ne visada ir ne viskas vyko sklandžiai, bet sunkumai – nuolatiniai vadovo darbo palydovai, o A.Šileika juos vadina iššūkiais, kuriuos turi įveikti. „Nesu neklystantis vadovas, bet dirbi, analizuoji situaciją ir mokaisi – ir iš savo klaidų, ir iš komandos narių, – sako jis ir priduria: – Visada stengiuosi vertinti situaciją pozityviai – ne užsibūti pesimizmo zonoje, bet ieškoti sprendimų. Reikia tikėti tuo, ką darai, ir atkakliai, nuoširdžiai dirbti siekiant aukščiausių rezultatų.“

Bet negi niekada nebuvo tokių akimirkų, kai atrodė, kad belieka susirinkti mantą ir išeiti? Ne, atsako A.Šileika ir aiškina, kad tai ne jo būdui. „Visko pasitaiko, taip pat ir nesėkmių bei nuostolių, bet aš esu šios įmonės fanas, todėl tokių minčių nekyla – visada galvoju, ką galiu padaryti, kad tai nepasikartotų. O nugalėti sunkumus padeda visos komandos pasiaukojimas ir ryžtas. Ji per daugelį metų sulipdyta, išbandyta, ir dabar tai – aukštų tikslų siekianti, nuolat tobulėjanti svajonių komanda. Jie dirba ateičiai. Buvo laikas, kai aš juos mokiau, ugdžiau, o dabar kai kurių dalykų pats iš jų mokausi“, – sako prieš kelerius metus už pasiekimus plėtojant laivų statybos pramonę Lietuvoje, mokslo ir verslo bendradarbiavimo iniciatyvas bei mecenatinę veiklą Petro Vileišio vardo garbės apdovanojimą pelnęs Metų vadovas 2016.

Jis prisipažįsta, kad bendrovė pasiglemžia didžiąją dalį laiko, tačiau jo vis dėlto randa dalyvauti Lietuvos inžinerinės pramonės asociacijos, Klaipėdos „Rotary“ klubo ir kitų organizacijų veikloje. „Esu Klaipėdos universiteto tarybos pirmininkas, tad pastaruoju metu tenka nemažai laiko ir dėmesio skirti universiteto ateities vizijai bei būtiniems pokyčiams gerinant mokslo ir studijų kokybę. Neįsivaizduoju jūrinės inžinerinės pramonės ateities be stipraus Klaipėdos universiteto“, – pasakoja A.Šileika.

Laiko reikia skirti ir Lietuvos laivų statytojų ir remontininkų asociacijai, kuriai jis vadovauja. Ši asociacija atstovauja Lietuvai Europos laivų statytojų, remontininkų ir jūrinės inžinerijos bei gamybos asociacijoje „SEA Europe“, kurios narių metinė apyvarta siekia daugiau kaip 80 mlrd. eurų.

Nors tarp A.Šileikos gyvenimo prioritetų darbas užima svarbiausią vietą, tačiau kai laiką tinkamai planuoji, jo lieka ir šeimai, ir draugams, ir pomėgiams – tenisui, knygoms, muzikai.

 

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...