2012 Vasario 24

„Siemens“ žaidimų konsolės technologiją „Kinect“ perkėlė į operacines

veidas.lt

Ekspertai iš „Siemens“ Sveikatos sektoriaus ir pasaulinio tyrimų centro „Corporate Technology“ sukūrė technologiją, leidžiančią chirurgams operacijos metu vien tik judesiais valdyti trimates rentgeno nuotraukas. Nuotraukos pritraukimas, pakeitimas kita ar pavertimas bet kuria kryptimi plaštakų ir rankų judesiais tapo įmanomas pasitelkus „Microsoft“ žaidimų konsolės „Xbox“ priedėlį „Kinect“.

Iki šiol galimybės peržiūrėti duomenis vykdant operacijas buvo ribotos, nes chirurgai ir jų padėjėjai dėl sanitarinių priežasčių gali liesti tik operacijai skirtus instrumentus.

Naujoji sistema kol kas dar nėra parduodama, tačiau ateityje galėtų būti naudojama kaip pagalbinė priemonė nedidelių invazinių operacijų metu. Visgi, net ir smulkių operacijų metu chirurgai privalo žinoti visas paciento anatomijos subtilybes, todėl monitoriuose bus galima matyti ir skerspjūvio tipo, ir trimates rentgeno nuotraukas. Gydytojas gestų pagalba galės valdyti tiek nuotraukas, tiek matomų nuotraukų tipą.

Šio išradimo pagrindu tapo „Xbox“ žaidimų konsolės priedelio „Kinect“ technologija, kuri projektuoja specialų infraraudonosios šviesos raštą į kambarį ir įrašinėja vaizdą kitu kampu pakreipta kamera. Erdvėje, kurią fiksuoja kamera, trimačiai objektai arba žmonės iškraipo minėtą raštą, todėl galima apskaičiuoti atstumą iki objektų ir stebėti jų judėjimą.

Tačiau „Kinect“ technologija nebuvo sukurta lėtus ir preciziškus rankų judesius paversti  tiksliomis komandomis. „Corporate Technology“ ekspertai sukūrė algoritmą, kurio dėka iš visų „Kinect“ fiksuojamų objektų būtų išskirtos chirurgo rankos. Kai įrenginys jas užfiksuoja, jis seka rankų judesius net kai operacinėje yra kitų žmonių.

Ekspertai iš „Siemens“ Sveikatos sektoriaus sukūrė ryšį tarp rankų gestų ir rodomų rentgeno atvaizdų monitoriuje. Jie išskyrė labiausiai intuityvius judesius ir pavertė juos kompiuteriui suprantamomis komandomis. Pavyzdžiui, skleidžiant rankas, pasirinkta atvaizdo dalis yra pritraukiama.

Po sėkmingų prototipų bandymų, technologija bus išbandyta dvejose ligonėse pusiau realiomis sąlygomis. Tai reiškia, jog operacijos bus atliekamos be pacientų.

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...