2015 Gruodžio 21

„Gydytojas – robotas“, tiksliai ir be skausmo gydantis navikus

veidas.lt

Vėžys – kol kas pati dramatiškiausia diagnozė. Kasmet Lietuvoje užregistruojama 17 tūkst. naujų susirgimų onkologi­nėmis ligomis. Mokslininkai ieško naujų šių klastingų ligų gydymo metodų. Reikia pripažinti, kad gerokai pasistūmėta į priekį. Vienas naujausių žmonijos pasiekimų – robotinė technologija „CyberKnife“, jau įdiegta kaimyninėje Latvijoje.

Paulius Paukštys

Lietuvos profesionalai jau gana toli pažengę onkologinių ligų gydymo srityje, tačiau kai navikas įsitaiso sunkiai pasiekiamose vie­­­tose, tokiose kaip smegenys, prie jautrių klausos, re­gos ar nervų maz­­­gų sistemų, stubure ir kitose chi­rurgiškai sunkiai prieinamose vie­tose, gydymas įprastiniais būdais sukelia daug skaudžių komplikacijų, o kartais būna ir visai neįmanomas.

Pasaulyje apie 300 tūkst. vėžiu sergančių pa­cien­tų jau pasinaudojo 280 modernių robotų, vadinamų „CyberKnife“. Ši „virtualaus peilio“ tec­h­­nologija leidžia specialistams skirti dideles dozes jonizuojančios spinduliuotės į tiksliai lo­kalizuotas na­­vikų sritis.

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų gydytojas neurochirurgas Ar­tūras Šitkauskas, nuolat susiduriantis su navikais smegenų srityje, pabrėžia, kad galvos smegenų augliai la­bai specifiniai. Jų diagnozė ir gydymas priklauso nuo lokalizacijos, todėl kiekvienu atveju ir gydymas individualus.

Yra vietų, kur padeda įprastiniai metodai, ta­­­čiau dažnai pasitaiko at­vejų, kai naviką gyvybiš­­kai svarbu su­­naikinti, tačiau skalpelis, ar spin­­­­du­linė terapija padarytų per daug ža­los ar­ba ligonis nepakeltų neurochirurginės operacijos. Tais atvejais, kai chirurginis įsikišimas ar įp­­rastinė spindulinė terapija negalima, gelbsti tik robotinė radiochirurgija.

Kas tai? Tai procedūra, per kurią navikas sunaiki­­namas nepažeidžiant aplinkinių audinių ir organų.

Stereotaksinės radiochirurgijos sistema „Cy­berKnife“ susideda iš linijinio greitintuvo, valdomo roboto „ranka“, ir vaizdais valdomos spin­du­linio gydymo sistemos. „CyberKnife“ tech­­­no­logija pasižymi unikalia galimybe išskirti didelę jonizuojančios spinduliuotės dozę iš daugiau nei 1200 kampų, į tiksliai lokalizuotas navikų sritis. Svar­bu ir tai, kad į „CyberKnife“ sistemą įvedus anks­čiau atliktų tyrimų duomenis, įranga atskiria sveikus audinius bei organus nuo švitinamų. Vyks­tant gydymo procesui, unikalus prie­taisas kruopščiai seka ne tik kiekvieną pa­ciento kūno, bet ir paties auglio poslinkį, užtikrindamas sub­milimetrinį spinduliuotės tikslumą ir iš naujo prisitaikydamas prie naviko buvimo vietos. Todėl „CyberKnife“ sistema ypač tinka gydyti auglius, esančius judančiuose organuose, kaip plaučiai, prostata, kepenys. Mo­dernus stereotaksinės chi­­rurgijos robotas pasiekia greitą ir tikslų gydymo efektą, nepažeidžia sveikų aplinkinių audinių ir taip padeda išvengti komplikacijų. Atsižvelgiant į paciento būklę ir na­viko sudėtin­gumą, veiksmingam gy­dymui „CyberKnife“ sis­tema užtenka nuo 1 iki 5 stereotaksinės ra­dio­terapijos seansų, o įprastinės radioterapijos procedūrų reikia net 30–40 sean­sų. Po 30–50 minučių trukmės gy­dymo „Cy­berKnife“ sistema pacientai gali saugiai grįžti prie įprastinio gyvenimo.

Gydytojas robotas – jau Latvijoje

Gydytojas neurochirurgas A.Šitkauskas kon­kretus: Lietuvoje turėtų būti ne mažiau kaip 4 tokie robotai. Lietuvos universitetinės gydymo įstaigos jau kelerius metus svarsto galimybes įdiegti modernią stereotaksinės radiochirurgijos sistemą, kurios poreikį pabrėžia daugelis kvalifikuotų Lietuvos gydytojų.

Kol gydytojas robotas Lietuvoje neprieinamas, A.Šitkauskas ne vieną savo pacientą yra iš­s­iu­n­tęs gydytis į užsienyje esančius „Cyber­Kni­fe“ centrus.

Nacionalinio vėžio instituto Onkologinės ra-dioterapijos skyriaus vedėjas dr. Arvydas Bur­nec­kis pabrėžia, kad turbūt kiekvienas medicinos cen­tras Lietuvoje norėtų turėti tokią sistemą. Kad ir kur ši sistema būtų, svarbu, jog ji būtų priei­nama Lietuvos gyventojams. „Be to, „Cy­ber­Kni­fe“ technologija gerokai sutrumpina gy­­dymo trukmę, nereikalinga hospitalizacija, žmogus iš kar­to po procedūros gali grįžti prie darbų. Tad per labai trumpą laiką ši technologija atsipirktų ša­liai ir finansiškai“, – sako A.Burneckis.

Iki šiol arčiausiai mūsų tokia sistema veikė Len­kijoje. Lapkričio 24 die­ną kaimyninėje Lat­vi­joje duris at­vėrė naujas „Stereotaksinės ra­dio­­chirurgijos centras Sigulda“, ku­riame taikoma mo­derniausia šiuo me­­tu Baltijos šalyse vėžio gy­dymo tech­nologija – „CyberKnife“.

Centre dirba aukštos kvalifikacijos, JAV stažavę­si gydytojai terapeutai-ra­diologai ir fizikai. Apa­­ra­tūrą ap­tarnauja aukšto lygio inžinierių ko­man­da.

Kaip sako centro direktorius Maris Skro­­ma­nis, tarp pirmųjų „Siguldos“ pacientų gali bū­ti ir ligonė iš Lietuvos, kuri jau kreipėsi į šį centrą, ir šiuo metu sprendžiama dėl gydymo galimybių.

Operacija su „CyberKnife“ sistema Latvijoje kainuoja apie 7,5 tūkst. eurų, o, pavyzdžiui, Tur­ki­­joje ji atsieitų 10–15 tūkst., Vokietijoje – 12 tūkst. eurų. Mokestis skaičiuojamas visam gydymo kursui, kad ir kiek seansų bus atlikta.

Valstybė rėmė projektą

Reikiamų technologijų įsigijimas ir centro pa­statymas Siguldoje kainavo 5.6 mln. eurų. Šis pro­jektas buvo įgyvendintas su Latvijos investicijų ir plėtros agentūros bei Europos regioninės plėtros fondo parama. Apie 60 proc. projekto vertės sudaro privačios investicijos. Siguldos ra­jo­no ligoninė centrui skyrė žemės sklypą. Taigi valstybės palaikymas steigiant tokį modernų vė­žio gydymo centrą buvo reikšmingas.

Centre 2016 m. ketinama priimti 120–130 pacientų. Kol kas labiausiai orientuojamasi į galvos smegenų ir stuburo srities vėžinių ligų diagnostiką ir gydymą.

Revoliucinei vėžio gydymo sistemai „Cy­ber­Knife“ įsikūrus Lietuvos pašonėje, lengviau atsikvėpti galės nemažai ligonių ir jų gydytojų – juk keliauti gydytis į tolimus kraštus kainuoja ne tik pinigus, bet ir gyvybines jėgas, kurių kamuojami vėžio pacientai ir taip stokoja.

Daugiau informacijos apie centrą galima rasti šiuo adresu: www.cyberknife-sigulda.com.

Užs. Nr. BSS2258

 

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentarai (1)

  1. M. M. rašo:

    O tai ko Lietuva negali pasirūpint ?


Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Ar išorės agresijos atveju šiuo metu Lietuvos piliečių pasipriešinimas galėtų būti toks efektyvus kaip 1991 m. sausio 13 d.?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...