2011 Rugsėjo 13

Trakuose surengta pirmoji Lietuvoje akloji vakarienė

veidas.lt

Trakuose įsikūrusiame restorane „Apvalaus stalo klubas“ penktadienį pirmą kartą Lietuvoje surengta akloji vakarienė, kurios dalyviai patiekalus ir gėrimus ragavo užrištomis akimis.

Laikinas regos ribojimas aklosios vakarienės metu tiesiog išlaisvina skonio, klausos ir lytėjimo pojūčius, kurių dėka sodriau patiriamas tikrasis maisto gardumas, vyno charakteris bei derinių subtilumas. Tačiau, anot „Apvalaus stalo klubo“ įkūrėjos ir puoselėtojos Rasos Šnaiderienės, akloji vakarienė dovanoja daug naujų potyrių ne tik kulinarijos, bet ir bendravimo srityje.

„Vynas ir maistas būna daug gardesni, kai jų vertinimais dalinamės su bendraminčiais. Lygiai taip pat aklojoje vakarienėje patiriami pojūčiai tampa daug vertingesni, juos išgyvenant drauge su kitais. Bendravimas užrištomis akimis, nematant nei pašnekovo akių, nei jo kūno kalbos – ypatinga patirtis, širdyje atgaivinanti žmogiškos bendrystės patyrimo džiaugsmą. Vakarienės pradžioje užklumpantį vienišumo jausmą, stengiasi išblaškyti komunikabiliausieji. Bendrystės jausena tą akimirką kuriama kiek neįprasta forma: be regos pagalbos pajaučiant šalia esančio žmogaus būseną, atsispindinčią jo kalboje, balso tembre ir skleidžiamuose impulsuose. Tai išties ypatingai išgyvenama bendrystės patirtis“, – įspūdžiais dalinasi R. Šnaiderienė.

Neįprastų pojūčių kelionėje vakarienės dalyvius lydėjo vieno garsiausių pasaulyje Ispanijos gėrimų gamintojų šeimos Torres someljė Anna Manchon Monserrat. Laikinai apakintiems svečiams ji ne tik nupasakojo kur padėti įrankiai, lėkštės ir taurės, aktyviai bendravo su žmonėmis, klausinėjo kaip jie jaučiasi, delikačiai įtraukdavo į diskusiją apie ragaujamų patiekalų ir vynų savybes, tuo kurdama intrigą.

Aklosios vakarienės aperityvui patiekti trijų sūriu bei alyvų aliejaus ir kapotų bazilikų padažu pagardinti morkų ir salierų putėsiai kartu su restorane šviežiai iškeptos duonos asorti. Pirmąją aklosios vakarienės intriga tapo kreminė langustų sriuba – retas svečias galėjo atspėti, ko ragauja. Po jos sekė karštas patiekalas – restorano kokybės ženklu laikomas ant grotelių keptos stirnų nugarinės kepsnys. Desertui patiektas grietinėlės kiaušinio kremas su bazilikais, padengtas traškia karamelės plutele – tai ispaniškas gardėsis „Crema Catalana“. Jo gamybos pagal senas ispanų kulinarijos tradicijas „Apvalaus stalo klubo“ virtuvės šefę Indrę Medeliauskaitę Barselonoje išmokė Torres šeimos šefas Sergi Millet.

„Aklosios vakarienės įspūdžius pirmą kartą patyriau svečiuodamasi pas Torres šeimą Ispanijoje. Tai paliko tokį gilų įspūdi, kad iš karto pasižadėjau šiuo svetingumo atradimu pasidalyti su Lietuvos žmonėmis. Todėl netrukus su pagrindiniais „Apvalaus stalo klubo“ komandos nariais nuvykome į Barseloną, kur jie sėkmingai išmoko aptarnavimo meno subtilybių bei aklųjų vakarienių organizavimo tradicijų.

Šį vakarą svečiai susipažino su abiem mūsų mokytojomis – someljė Ana ir Marta, kurios, drauge su „Apvalaus stalo klubo“ komanda pravesdamos vakarą, padrąsino mus pačius tęsti šią gražią tradiciją ir džiuginti ja Lietuvos žmones. Matydami svečių laimingas akis, priimdami padėkas ir aukštus įvertinimus, savo svečiams nuo šiol siūlysime galimybę rengti privačias akląsias vakarienes „Apvalaus stalo klube“, – teigė R. Šnaiderienė.

 

 

Daugiau šia tema:
Skelbimas

Komentuoti

Žurnalas "Veidas"

Pirk šį numerį PDF

"Veido" reitingai

Gimnazijų reitingas 2016
Pirk šį straipsnį PDF
Skelbimas

VEIDAS.LT klausimas

  • Kaip vertinate galimybę, kad S.Skvernelis vadovaus naujai Vyriausybei?

    Apklausos rezultatai

    Loading ... Loading ...